200 деца от училище в Неделино без майки- отишли на гурбет

200 деца от училище в Неделино без майки- отишли на гурбет

200 деца от СОУ „Св. Св. Кирил и Методи” в Неделино са останали без майките си, които заминали на гурбет в Испания и Германия. Случаят е прецедент в историята на общинското школо. Българчетата са отглеждани от прародителите си, защото и бащите са в Западна Европа, за да изхранват семействата си. Масовото изселване се наблюдава последните години. Местните страдат за подрастващите, които така няма как да получат нужното възпитание.

Лидерът на листата на Коалиция за България в Смолянско Дора Янкова обвини правителството „Борисов” за масовото изселване, което пък се зарече през мандата си да „върне българите от чужбина”.

„Това е разпад на семейството. След като и двамата родители заминат на гурбет, всичко умира. Децата няма как да се възпитават. Е, така няма как да стане. Трябва да дадем въздух на малкия и среден бизнес, който да диша спокойно, за да създава работни места. Това е начинът, по който ще спрем обезлюдяването. При управлението на Борисов 600 000 българи останаха без работа, 200 000 от които заминаха на гурбет. Това става в момент, в който той казва, че върне сънародниците ни по родните си места. За да имаш здрава държава, са ти нужни качествени хора, но всички бягат”, каза Янкова.

Купуването и продаването на гласове е престепление.

Вирни се горе