Кандидатът за президент Трайчо Трайков в Смолян: Президентът освен всичко друго трябва да е родолюбец и патриот

 Кандидатът за президент Трайчо Трайков в Смолян: Президентът освен всичко друго трябва да е родолюбец и патриот

ИЗБОРИ ЗА ПРЕЗИДЕНТ И ВИЦЕПРЕЗИДЕНТ 2016!

Опитваме се да водим разговорите така, както ние виждаме бъдещето на България и как вие – нашите симпатизанти виждате бъдещето на страната и какво можем да направим за него. Много хора казват – не можем да направим нищо, освен да вземем самолета.Различните хора намират различно хоби. Затова го чувстват по различен начин, изразяван с различни думи. Дали защото са загубили несправедливо съдебен процес или защото имат близък убит на пешеходна пътека, или просто защото виждат постоянно как олигархията и мафията крадат от нашите пари, а държавата я няма, за да го предотврати. Затова ние смятаме, че трябва да започнем именно оттам. Това каза на среща с гражданите в Смолян кандидатът за президент на Реформаторския блок Трайчо Трайков. “Ако в държавата имаше органи, които да могат да осигурят върховенство на закона и законът да се спазва, нещата биха били различни. Президентът по конституция има ясно разписани правомощия”, заяви кандидатът за президент на реформаторите. На срещата присъстваха още кандидатът за вицепрезидент ген. Съби Събев, Радан Кънев – председател на ДСБ и съпредседател на РБ, Димитър Делчев- секретар на Парламентарната група на Реформаторския блок и председателя на предизборния щаб на ДСБ Стоил Яков.

Изпитвам тъга, но от гняв, че от всичките 21 президентски двойки не чуваме нещата, които са важни. Последният пример дебатът между Цецка Цачева и Румен Радев, в който между фризираните клишета две неща разбрахме. Първо, че за Цачева политическите обстоятелства са по-важни от правата на хората. Това – от устата на човека, който твърди че е демократ, който е два мандата председател на българският парламент. На отговора откъде идва вашата сила – от партията която ме е издигнала. Народът трябва да бъде убеден защо да избере точно определен човек за президент. От Радев чухме, че е нормално силните държави да окупират територии на съседите си. Много искам генералът да дойде в пограничните райони и да го каже в Кърджалийска област и в Хасковско. С тези хора, които претендират да са фаворитите в президентската надпревара, бъдещето не изглежда никак добро, коментира Трайков.

Първото основно правомощие на президента е свързано с националната сигурност. Ние го възприемаме като сигурност не само на държавата, а сигурност на всеки човек поотделно. Бъдещето на България не е добро. Какво можем да направим ние? На първо място – налагане на президентско вето, когато законът не е справедлив за гражданите. Работата на президента е да следи прилагането на законите. На първо място това е съдебната система. Прокуратурата, която все още следва архаичния си модел, в който правосъдието в България зависи от волята на един единствен човек – главният прокурор. Всичко останало зависи от него. Не че не са правени опити това да бъде променено, просто никой никога не е успявал. Но хубавото е, че докато преди две -три години за реформа на съдебната система говориха и знаеха само няколко юристи и професионалисти, сега вече за това говорят хората на улицата. Само трябва да намерят хората, които могат да го направят. За това трябва от фундамента на държавата да започнем, заяви кандидатът за президент на РБ Трайчо Трайков.

Второто основно правомощие на президента по конституция е бъдещата политика, където той има споделена отговорност с правителството. Външната политика на България означава само едно – защита на националните интереси през силата и солидарността на съюзниците ни и равнопоставеност спрямо всички останали. Звучи лесно, но е трудно да се приложи на практика, защото по отношение на Европа много хора считат отношенията ни като между началници и подчинени. Българските политици трябва да имат за своя основна цел това да убедят нашите съюзници, че техните интереси са най-добре защитени тогава, когато нашите интереси са най-добре защитени. Освен разписаните в конституцията правомощия обаче президентът мисля, че е длъжен в зависимост от това колко е силен като морал и авторитет, като компетентност, знания и сила на характера, да има отношение по най-различни казуси, които са важни за хората.

Не е ли парадоксално, че често хората се надяват едно телевизионно предаване да им реши проблемите? Мисля, че президентът има повече правомощия, повече знания и повече причини да бъде този човек. И президентът, освен всичко друго, трябва да бъде патриот и родолюбец. Защото сякаш сме забравили постижения, които нашият народ е имал само преди година или години, в началото на века, а и преди това, заяви Трайков.

Както някога предците ни са искали – всички българи да живеят в една държава, сега ние искаме всички българи заедно да определят бъдещето на държавата, независимо къде се намират – в България, в Лондон, в Германия или в Америка.

Какво може да направи президентът? Не случайно има различни власти, с различни правомощия. В България от години насам се създава впечатлението, че един човек може да свърши всичко. Той първо решава военните конфликти в Украйна, отива и уволнява горски и накрая отива да реже лентичките на нова детска градина. Но държавата не функционира така. Това, което може да направи президентът по един систематичен начин, е един честен преглед на законите които минават през Народното събрание. Ако правосъдната система се постави на здрава основа, тя ще направи невъзможни редица злоупотреби, които са с цел да спрат дадена реформа. Ако успеем да постигнем победа този път, ще видите много интересни неща и много добри за България, заяви в Трайчо Трайков.

“Ние поемаме много сериозна битка – битка за бъдещето на България”. Това каза в Смолян кандидатът за вицепрезидент ген. Съби Събев. Ако президентската институция бъде овладяна от ляв президент неменуемо ще настъпят някои събития крайно неблагоприятни за България, включително и преразглеждане на нейния стратегически избор, а ние не можем да се съгласим с това. Като човек, който е работил в НАТО мога да ви кажа, че България най-сигурно е защитена в този отбранителен съюз и слава богу, че е в него. Добре, че сме и в Европейския съюз, защото той ни предоставя перспективата да развием нашата страна като модерна европейска държава, посочи ген.Събев. Почти 10 години от приемането на България в Европейския съюз има български политици и политически партии, които дърпат страната ни назад и станахме нарицателно в лицето на ЕС, затова че не можем да си реформираме съдебната система. И да наложим тоя ред и законност който е типичен за една развита европейска страна. Българският патриотизъм се замени, говоря за автентичния български патриотизъм, за онези български патриоти, които днес имахме възможност в Перущица да видим как са действали, са заменили с патриотатство. За съжаление кадри на Държавна сигурност се бият в гърдите и се изкарват най-големите патриоти в България. Когато им зададеш въпроса какво им е отношението към Крим, намесата на Русия в Източна Украйна, мълчат или увъртат. Не това е автентичният български патриот. Българският патриотизъм трябва да го търсим в рамките на съюза, в който членуваме, действително този патриотизъм който поставя преди всичко интересите на България", заяви Събев.

Това, което искаме да направим с г-н Трайков е един президентски мандат от пет години и България да се почувства по-друга, света да ни възприеме като страна, която уверено и ускорено е тръгнала по европейски път на развитие.Повече възможности за реализация на младите хора тук в България, за да могат един ден да се върнат при нас. Те са ценен капитал за страната, защото са по-образовани и са напуснали родината да работят в други страни. Това не е приемливо от национална гледна точка. С българите от чужбина ще продължим да поддържаме още по-тесни връзки , включително чрез посещения, защото заедно с тях и с всички нас, които сме тук трябва да надградим бъдещето на тази страна. Другият проблем, който е проблем на сигурността, това е демографската криза. Трябва след толкова дългогодишни усилия да се пречупи тази негативна тенденция. Това може да стане само с една силна президентска институция. Това е ключов проблем на нацията. Това са нашите амбиции с г-н Трайков и ние имаме силата и волята да поемем по този труден път с подкрепа на всички вас", заяви Събев.

В препълнената зала на Планетариума в Смолян срещата продължи с разгорещена дискусия и въпроси от страна на гражданите, свързани с корупцията, правосъдие, здравеопазване и сигурността на страната.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Платена публикация

Вирни се горе