Стефан Сабрутев: Ще тропам по министерски врати, заплатите в Дома във Фатово са унизителни

Стефан Сабрутев: Ще тропам по министерски врати, заплатите в Дома във Фатово са унизителни

Заплатите на персонала в Дома за възрастни хора в село Фатово са унизителни за тежкия труд, който се полага при обгрижването на домуващите. В социалното заведение има и отделение за лежащо болни, приютени са инвалиди и пациенти с тежки хронични заболявания. Възрастните хора са доволни от медицинските грижи, които получават. Но възнагражденията на тези, които ги обслужват, задължително трябва да се повишат, дори ако трябва да се променят закони, каза Стефан Сабрутев, кандидат за кмет на община Смолян, издигнат от БСП. Той е готов да тропа по министерски врати, да занимава министри, зам.-министри, депутати, Сдружението на общините в България, да инициира срещи и да настоява за промяна на нормативни документи, докато държавата не осигури по-справедливо и достойно възнаграждение за работещите в социалното заведение. Поради тази причина в Дома има незаети щатни бройки – 2 за санитарки и 2 за медицински сестри, при положение, че безработицата е един от основните проблеми за общината.

В разясняването на предизборната програма на социалистите във Фатово се включиха и кандидатите за общински съветници Атанас Устабашиев, председател на Областния съвет на БСП, д-р Мариана Методиева, Мариана Саламбашева, най-младият в листата, 21-годишният Александър Енгеров, както и кандидатът за кмет на село Полковник Серафимово Христо Мусорлиев. БСП винаги е била социално чувствителна към проблемите на най-уязвимите обществени групи, сред които са и самотните възрастни хора. Групата зарадва обитателите на Дома с почерпка и фолклорни изпълнения на каба-гайда и родопски песни. Гайдарят и певицата допринесоха за разнообразяването на ежедневието на домуващите, на които не им достигат развлечения.

Хората се оплакаха от липса на малък търговски обект, където биха могли да си купят елементарни артикули за лично обслужване, някои хранителни стоки и да изпият по едно кафе или друга напитка, тъй като социалното заведение няма право да развива търговска дейност. В отговор Стефан Сабрутев се ангажира да съдейства за отварянето на лавка с маси за сядане в близост до Дома.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Вирни се горе