Канидатът за кмет Сийка Суркова: Знам как да се случи промяната в Момчиловци!

Канидатът за кмет Сийка Суркова: Знам как да се случи промяната в Момчиловци!

Силен интерес предизвика срещата за представяне на кандидата за кмет на Момчиловци Сийка Суркова, издигнат от КРОС /Коалиция за развитие на община Смолян/. Над 150 жители и гости на родопското село се събраха в големия салон на местното читалище, за да чуят програмата за управление на Момчиловци, изготвена от журналистката.

„Сред вас виждам приятели от детинство, близки роднини и приятели, с които и сега сме неразделни. Не бих си позволила да ви подведа”, каза при откриването на срещата Сийка Суркова.

За старта на предизборната й кампания в Момчиловци бяха дошли водачът на листата за кандидати за общински съветници от КРОС Кирил Асенов, Кирил Хаджихристев и част от екипа на местната коалиция. „Имаме доброто желание да превърнем Момчиловци в по-добро място за живеене, за да останем – ние и децата ни, в родните си домове. Знам как работи местната власт, знам на коя врата да почукам и как да се случи промяната в Момчиловци”, каза от сцената Суркова.

Като основни приоритети в програмата си тя очерта създаването на работещо сдружение, което ще пише и печели проекти за развитие на селото. По програмата за трансгранично сътрудничество България-Гърция има прекрасна възможност за общи проекти с побратимения на Момчиловци гръцки курорт Авдира. Селото ще бъде включено в общи пакети за региона за целогодишен туризъм, а рекламна кампания ще утвърди дестинацията за алтернативен туризъм с обща марка Момчиловци. „Ще организираме доброволчески акции в помощ на възрастни, бедни и болни хора, както и набиране на средства за тях. Веднъж в седмицата служебната кола на кмета ще вози нуждаещи се до болницата и аптеките в Смолян за прегледи и лекарства”, изтъкна кандидатът за кмет на Момчиловци. Тя обеща да насочи всичките си усилия към промяна на облика на туристическото село, тъй като почти всяка второстепенна улица в него е в окаяно състояние. „Наред с фестивала на млякото, на Момчиловци му отива да стане домакин и на атрактивен празник на картофа, който да бъде организиран наесен”, допълни още Сийка Суркова. За коректив и съветник на кмета ще бъде създаден обществен съвет от инициативни хора. Освен това във всяка махала ще бъде избран отговорник, който ще играе ролята на кметски наместник в квартала.

Срещата бе открита от експертът по туризъм Албена Пеева – един от инициаторите за издигане на кандидатурата на журналиста за кмет на Момчиловци. „В лицето на Сийка аз виждам обединител на хората в селото. Освен че е доказан професионалист, тя е човечна, търпелива и винаги готова да помогне”, подчерта Албена. След нея канидатът за общински съветник от КРОС Андрей Андреев заяви, че кметския стол за Суркова не е самоцел, тя умее да ражда идеи и се чувства удовлетворена само след видими резултати от тях. „Тя е нашата възможност за промяна!”, заяви Андреев.

„Нашата листа е изградена от хора, които са доказали себе си в обществения живот, в своя професионален път. Общинският съвет е място, където хората се събират, за да решават проблемите на обществото, така нареченият съвет на старейшините. Ние всички имаме опита в това да управляваме бюджети и претендираме, че бихме били по-добри от останалите“. Това каза водачът на листата за общински съветници от КРОС Кирил Асенов. Той подчерта, че в нормалните държави общинските съветници не получават заплати. „И ние не искаме да получаваме заплати, защото вярваме, че само така можем да имаме независимо мнение и да участваме в дискусията за най-добрите решения на проблемите на обществото“, добави Асенов. Като друг основен приоритет , водачът на КРОС посочи усвояването на евро фондовете.

„Община Смолян в момента е на едно от последните места по усвояване на евро средства на глава от населението Това е много ярък белег, че в последните години на управление на Община Смолян липсва административен капацитет. Там ние смятаме, че сме най-силни и имаме възможност да направим така, че да променим тази среда“, категоричен бе Кирил Асенов.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Вирни се горе