БСП СМОЛЯН: КОГАТО ФАКТИТЕ ГОВОРЯТ….

БСП СМОЛЯН: КОГАТО ФАКТИТЕ ГОВОРЯТ….

За всеки е ясно: общинската пътна и улична мрежа се нуждае от ремонти и поддръжка. Но големият въпрос, който вълнува данъкоплатците е – НА КАКВА ЦЕНА?

Точно в тази връзка установихме не къде да е, а на сайта на община Смолян много любопитна обществена поръчка „Ремонт на улици и пътища на територията на община Смолян” на впечатляващата стойност от 4 452 121 лв без ДДС, обявена на 22 юли 2015 година. Зачудихме се защо се бърза с избора на изпълнител преди местния вот на 25 октомври, още повече че в документацията е посочено, че не е осигурено финансиране. Всички плащания по договора ще се извършват при постъпване на финансови средства в бюджета на Възложителя, т.е. на общината. Поръчката трябва да се изпълни за 2 години /730 календарни дни/ като срокът започва да тече от деня на сключване на договора.

В същото време снегът е на прага ни, но договор за зимно поддържане за идващата зима 2015/2016 няма. Защото процедурата за ”Снегопочистване и зимно поддържане на общинска улична и пътна мрежа, разположена на територията на община Смолян за оперативни сезони 2015/2016 година, 2016/2017 година и 2017/2018 година” е обявена, ЗАБЕЛЕЖЕТЕ , едва на 11 септември 2015 година. Може да се очаква да приключи най-рано месец след падането на първия сняг. Представяте си какво ще се случи, ако ни затрупат тежки снегове, а все още няма избран изпълнител да чисти пътищата. Не трябваше ли нашата „грижовна” общинска управа и нашият „истински стопанин-кмет” най-напред да подсигурят сигурността на пътищата през зимния сезон – почистването на снега и опесъчаването. Това е отделен въпрос, заслужаващ самостоятелно разглеждане. Тук съпоставихме датите и сроковете на двете обществени поръчки, защото наистина е изумяващо как актуалният проблем е избутан на заден план за сметка на друг договор, с който явно трябва да бъде обезпечена някоя конкретна фирма.

Какво още е притеснително в обществената поръчка за ремонт на улици и пътища, освен неяснотата по какъв начин и с какви средства ще става разплащането на тази сериозна сума от близо 4,5 милиона лева. Това е ПОРОЧНАТА МЕТОДИКА ЗА ИЗБОР НА ИЗПЪЛНИТЕЛ . Тя директно води до ощетяване на общината. И затова настояваме за незабавна отмяна на процедурата по обществената поръчка .

Най-голяма тежест от общо 70 процента при оценката на офертите се дава на следните заложени критерии: „Организация и изпълнение на опитен участък” /50 процента/ и „Управление на риска” /20 процента/. „Опитният участък” дори няма проект. А досега общината не е показала, че контролира „управлението на риска”. Третият критерий е „Общата единична цена за изпълнение на поръчката” , чиято тежест в комплексната оценка е 30 процента. Общата единична цена се формира като сума от единичните цени на 68 вида работи, които избраната фирма трябва да извърши. Ще се опитаме да обясним на читателите, непознаващи механизмите за манипулиране на обществените поръчки, с един пример, д емонстрация на порочната методика за избор на изпълнител .

Приемаме, че двата критерия, съставляващи 70 процента при оценката, са еднакви в две подадени оферти. В тях съвпадат и единичните цени за 64 от общо 68-те вида работи, които се изисква да се извършат. Остават още 4 вида дейности, в които двамата кандидати залагат различни цени. Първата – полагане на плътна асфалтова смес: Оферта №1 дава цена 150 лв/тон, а Оферта №2 – 120 лв/тон. Втората дейност – превоз на асфалтовата смес за улиците на Смолян: Оферта №1 – 15 лв/тон, Оферта №2 – 20 лв /тон. Трета дейност – превоз на плътна и не плътна асфалтова смес за улици в селата: Оферта №1 – 0,30 лв/ тон за км, Оферта №2 – 15 лв/тон за км. Четвърта дейност – полагане битумен разлив, включително всички разходи по почистване на основата: Оферта №1 – 0,95 за кв.м, Оферта №2 – 8 лв за кв.м .

Събираме общата единична цена на тези четири вида работи, резултатите са: Оферта №1 – 166.25 лв, Оферта №2 – 163.00 лв. На пръв поглед се получава, че Оферта №2 е по-изгодна, защото нейната единична цена е с 3,25 лв по-евтина и тя ще бъде класирана на първо място и ще спечели обществената поръчка. Така ли е в действителност?

Да предположим, че се полагат 100 т асфалт в дадено село и превозът е на разстояние 30 км. Пресмятаме разходите за 4-те дейности по дадените в офертите цени.

За оферта №1, отхвърлена като по-неизгодна :

100т*150.00лв/т+30км*100т*0.30лв на /т/км = 15 900 лв.

За извършената работа ще трябва да бъдат платени 15 900 лева.

За оферта №2, предпочетена в обществената поръчка като по-изгодна :

100т*120.00лв/т+30км*100т*15.00лв на /т/км = 57 000 лв За извършената работа избраната фирма изпълнител ще получи повече от 3,5 пъти по-голяма сума – 57 000 лева.

Ако за двете години в селата се полагат условно 5 000 т асфалт, то общината би трябвало в първия случай да плати 795 000 лева, а във втория случай на избрания участник с “икономически по-изгодната оферта” ще се заплати 2 850 000 лева.

Така общината ще бъде ощетена с над 2 000 000 /два милиона/ лева!!! ЗАТОВА СМЯТАМЕ, ЧЕ ИМАМЕ ОСНОВАНИЕ ДА ПИТАМЕ ОБЩИНСКАТА УПРАВА: КОГО ИСКАТЕ ДА ОБЛАГОДЕТЕЛСТВАТЕ?

Това не е ли в чист вид източване на общинските финанси? Каква е икономическата изгода за общината? Както и да призоваваме за ПРЕКРАТЯВАНЕ НА ПРОЦЕДУРАТА ПО ОБЩЕСТВЕНАТА ПОРЪЧКА . Изводите са направени от представители на смолянския бизнес. Молим читателите да ни извинят за по-специализираното коментиране на изнесените данни. Но те могат да намерят потвърждение на фактите като разгледат подробно документацията за съмнителната обществена поръчка на сайта на община Смолян: http://www.smolyan.bg/bg/menu/fl/32 и http://www.smolyan.bg/bg/menu/content/1237.

Платена публикация

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Вирни се горе