Утвърдиха листата на БСП – Смолян за изборите на 5 октомври

Утвърдиха листата на БСП – Смолян за изборите на 5 октомври

Националният съвет на БСП утвърди листата с 8 кандидат депутати, които ще се борят за 43-то Народно събрание на извънредните парламентарни избори на 5 октомври в област Смолян.

Водач на листата е Дора Янкова – член на ИБ на БСП, депутат в 42-то, 39-тото и 38-то Народно събрание. В два последователни мандата е кмет на Смолян (2003-2011). Председател на Асоциацията на родопските общини, член на Конгреса на местните и регионални власти в Европа. Родена на 1 юли 1960 г. в село Момчиловци. Завършва специалност „География“ в СУ „Св. Климент Охридски“ и „Право“ във Варненския технически университет. Има следдипломна квалификация по „Финансово-счетоводна и правна дейност на фирмите“ и „Публична администрация“ в УНСС.

Втори в листата е Емил Хумчев – зам.-областен управител на Смолян и лидер на БСП в община Златоград. Роден на 11 май 1975 година в Златоград, семеен, с две деца. Владее немски и гръцки език. Завършва висшето си образование в „Колеж по туризъм” – Благоевград, специалност ”Организация и управление на туристическото обслужване”. Хумчев бе втори в листата и на изборите за 42-то Народно събрание, като мандата му бе отнет заради формулата за изчисление и преливане на гласовете от чужбина.

Под номер 3 в листата е представителят на гражданската квота – Валентина Павлова от Девин . Видин общественик, борец за справедливост, лидер на гражданския протест за възстановяване на болницата в града. Валентина Павлова е родена на 13 август 1968г. Бакалавър по Публична администрация от Варненския свободен университет. Владее немски и руски.

Четвърта в листата на БСП – Смолян е д-р Мариана Методиева , специалист „УНГ“ в Медицински център – Смолян. Д-р Методиева е два мандата общински съветник от левицата в община Смолян, член на Борда на директорите на областната болница. Родена е на 30 март 1954г. Завършила е Медицинският университет в Пловдив.

Пети в листата е Венцислав Венков , магистър-инженер по горско стопанство. Роден е на 14 август 1970г. в село Змейца, община Доспат. Завършил е Лесотехническия университет в София, специалност „Горско стопанство“. Владее руски език.

Под номер 6 в листата е председателят на Младежкото обединение на БСП в община Смолян Светослав Димитров . Роден е на 23 декември 1980г. в град Смолян.Завършил е „Компютърни и комуникационни системи“ в Технически колеж – Смолян. Работи в областта на Ай ти сектора с богат опит като системен администратор. Владее английски и руски език.

Седми в листата е Слава Пепеланова , представител на община Чепеларе. Родена е на 13 март 1980г. в Чепеларе. Завършила е „Стопанско управление“ във Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“. Работи в областта на финансите и банковото дело. Владее английски език.

Под номер 8 в листата на „БСП – лява България“ е Георги Славов , представител на Комунистическата партия на България. Роден е на 1 декември 1951г. в село Левочево, община Смолян. Завършил е УНСС, специалност „Икономика на кооперациите“. Председател е на РВК „Орфей“ – Смолян. Дългогодишен деятел в кооперативното дело, икономиката и търговията на Смолянския край.

Листата на БСП – Смолян е обновена на 80%, добре балансирана по отношение на пол, възраст и регионално представителство. В листата има представители на 5 от общо 10-те общини в Смолянска област. Водачът на листата Дора Янкова отбеляза, че целта, която си поставят социалистите в Смолянско е БСП първа политическа сила, с двама народни представители.

Вирни се горе