Водачът на листата на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова: В смолянската болница има 15 млади лекари и проект за 7,5 млн. лева – за това наистина съм виновна

 Водачът на листата на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова: В смолянската болница има 15 млади лекари и проект за 7,5 млн. лева – за това наистина съм виновна

В смолянската болница има 15 млади лекари и спечелен проект за 7,5 млн. лева – за това наистина съм „виновна”, заяви д-р Даниела Дариткова пред жители на Левочево. В предизборната среща участваха също кандидатите за депутати от ГЕРБ Марин Захариев, Милка Манева и Димитър Настанлиев.

Хората попитаха д-р Дариткова за затворения тубдиспансер в Смолян. „В него бяха останали четирима лекари, нямаше рентгенолог, нямаше как да се сключи договор със Здравната каса. Наложи се заради липса на кадри дейността му да се прехвърли към областната болница. Когато имаш недостиг от средства и кадри, трябва да концентрираш хора и техника на едно място. Туберкулозно болните се обслужват в болницата. Не са лишени от здравна грижа. Времето показа, че направената стъпка не е погрешна. Доказателството за това е спадът в заболеваемостта от туберкулоза в нашата област. Сградата на тубдиспансера ще стане дом за социални услуги съвместно с БЧК. В Смолян има потребност и от хоспис и от дом за възрастни хора. Посоката трябва да е и градивна, и позитивна. Не бива да се забравя откъде сме тръгнали. Онкодиспансер се започна от предишното управление, още от 2006 г. Първо се достави една апаратура, за да се вземат комисионните за нея. И тя стои 5 г. в общината. Ние водим епични преговори с гръцкото правителство апаратурата да се даде на болницата, за да не остарява. Сега се твърди, че аз имам личен интерес в този проект. Какъв личен интерес бих могла да имам, когато практиката ми на общопрактикуващ лекар е успешна практика и не съм в политиката за пари. Писала съм куп писма, за да се даде апаратурата”, обясни д-р Дариткова.

Тя разказа за перипетиите, които е срещнала в опитите й да помогне девинската болница да възстанови своята дейност. „Проблемите са се трупали 10 години – в управление на БСП и ДПС, но сега те решиха, че именно аз трябва да нося всички вини”, отбеляза водачът на листата. И подчерта, че истинската й „вина” е в това, че в смолянската болница се обучават 15 млади специализанти, за които е открита възможността да останат на работа в Смолян и че с нейно съдействие проектът за 7,5 млн. лева успешно се реализира в МБАЛ – Смолян. „Горда съм с всичко това и се надявам някой да го оцени, защото не е справедливо да ми се прехвърлят вини за грешки, трупани десетки години назад”, каза още Дариткова.

Местните хора възнегодуваха, че санаториумът за силикозно болни се руши. Кандидатът за депутат, който е и заместник-кмет на Смолян, Марин Захариев посочи, че сградата е в активите на транспортното дружество „Рожен-Експрес”. „В него общината има миноритарен дял – между 20 и 30%. Нямаме решаващ глас там. Общината още преди много години е влязла с едни имоти, които се прехвърлят между първо, второ и трето дружество, в това число и офшорни фирми”.

Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Вирни се горе