Започва предизборната надпревара

Започва предизборната надпревара

Днес официално започва предизборната кампания за президентския и местния вот, чийто първи тур е се състои на 23 октомври.

Регистрирани са 18 кандидатпрезидентски двойки, като 9 от тях са издигнати от политически сили, а останалите ще участват като независими.

По време на кампанията агитационните материали трябва да се поставят на определените от кмета места. Забранено е тяхното унищожаване и заличаване, когато са поставени по установения ред.

Забранено е също публикуването и излъчването на агитационни материали, които застрашават здравето на хората или накърняват доброто име на кандидатите.

Не се допуска използването на общинския и държавния транспорт за целите на предизборната кампания.

Спазването на ограниченията ще се контролира от общинските избирателни комисии.

За първи път в изборния кодекс се регламентира задължение на участниците в изборите за премахване на агитационните материали – в рамките на три дни от приключване на изборния ден. На местата, където има втори тур, тридневният срок се смята от деня на втория тур.

На нарушителите ще се налагат глоби от 1000 до 10 000 лв. .

За двата вида избори – президентски и местни, ще има два отделни списъка. Гражданите, които гласуват на двата вота, трябва да се подписват върху двата списъка.

Резултатите от проучванията екзит пол в изборния ден ще могат да се огласяват след 19.00 часа.

Припомняме, според жребия, изтеглен в ЦИК, кандидатите на ГЕРБ Росен Плевнелиев и Маргарита Попова ще бъдат с номер 2 в интегралната бюлетина, а номинираните от БСП Ивайло Калфин и Стефан Данаилов – с номер 8. Издигнатите от инициативен комитет Меглена Кунева и Любомир Христов получиха номер 1.

Коалицията “Съюз на десните сили” с кандидати Румен Христов и Емануил Йорданов ще участва във вота под номер 4. Претендентите от “Атака” Волен Сидеров и Павел Шопов са с номер 9 в бюлетината.

Кандидатпрезидентскта двойка на РЗС Атанас Семов и Поля Станчева е под номер 14. Издигнатите от инициативен комитет Алексей Петров и Николай Георгиев ще са с номер 12.

Независимите кандидати Светослав Витков и Венцислав Мицов получиха номер 20 при тегленето на жребия.

В изборите на президент ще се включат и двойките Мария Капон и Николай Кисьов (ЕНП), Красимир Каракачанов и Даниела Симидчиева-Димитрова от ВМРО-БНД, Сали Шабан Ибрям и Валентина Гоцева от НД „Единство", Стефан Солаков и Галина Василева от Национален фронт за спасение на България, Павел Чернев и Анелия Делчева от Партия за хората от народа.

Като независими кандидати, издигнати от инициативни комитети, ще участват също двойките Димитър Куцаров и Камелия Тодорова, Венцислав Йосифов и Илиян Димитров.

Седем кандидати за кмет на Смолян влизат в предизборната битка. Кандидатите за кмет на Смолян по реда на регистрацията са:

Павел Петров – РЗС; Николай Мелемов – ГЕРБ; Дора Янкова – БСП; адв.Бойко Младенов-ДПС; Димитър Трендафилов – “ЛИДЕР”; Зарко Маринов – “Синята коалиция”; Костадин Василев – “Заедно за Смолян”;

Вирни се горе