Строителният бизнес и камари ще участват в изготвянето на Интегрирания план за градско развитие на Смолян

Строителният бизнес и камари ще участват в изготвянето на Интегрирания план за градско развитие на Смолян

Строителният бизнес и камари ще участват в изготвянето на Интегрирания план за градско развитие на Смолян. Това стана ясно на среща на кандидата за кмет на община Смолян Дора Янкова с представители на строителни фирми, архитекти и строителни инженери. На форума присъстваха и кандидатите за общински съветници от листата на БСП инж. Атанас Устабашиев, Стефан Сабрутев, Радой Краев, Георги Кисьов, Михаил Генчев и Петър Харадинов.

Янкова обясни, че интегрирания план ще очертае визията за развитие на Смолян, възможностите за строителство, улици и транспортната схема. Планът ще замени приетия преди години Общ устройствен план за развитие, който е неактуален и изчерпан заради промени в икономическата карта на региона. Янкова представи защитените проекти на община Смолян, които ще се реализират в следващите години и призова местния строителен бранш да участва активно в предстоящите обществени поръчки. По Оперативна програма „Регионално развитие“ предстои изграждане на подпорни стени по река Черна в Устово по проект за превенция и защита от наводнения. Най-мащабна строителна дейност ще създаде втория етап на проекта за воден цикъл. Планира се разкопаване на 91 улици, от които 16 в кв. „Каптажа“, 30 в кв. Смолян, 17 в Райково, 21 в Устово, както и в промишлените зони на града. Янков изтъкна, че проектът ще се раздели на лотове, които могат да се изпълняват от различни местни строителни фирми. Отделно се предвижда и направата на 2100 водопроводни и канализационни отклонения. По програмите на трансгранично-сътрудничество България- Гърция предстои избор на фирма за реконструкция на Алибеевият конак. Паралелно ще се работи за разкриване на потенциала на Райково и Долно Райково като ареалния комплекс на Смолян. Янкова обсъди и възможността местните строителни фирми да наемат работници по социални програми, финансирани от ЕС. Възможност за работа ще са и програмите за саниране на жилищни блокове в града. Тя лансира и тезата за защитено първо работно място на млади специалисти. Коментирани бяха данъците и таксите на общината, като кандидатът за кмет увери, че се готвят регулации към транспортните фирми, засегнати от кризата.

Янкова посочи, че ще отстоява необходимостта от нова регулация и стандарти за планината, защото е недопустима политиката на орязване и тежести. Янкова призова фирмите да са по-активни при ползването на общински услуги по интернет, както и да се възползват от възможностите, който ще предоставя новия информационен офис за европейските фондове в Смолян. „На фирмите са нужни млади кадри, които да следят за европейски проекти, схеми, които да печелят, изпълняват и отчитат проекти“, изтъкна тя.

„От тук насетне с институциите ще скрепим нашите отношения и сътрудничество за по-доброто развитие“, отбеляза Янкова. Тя увери представителите на строителния бранш, че през следващия мандат ще заложи на по-чести срещи с тях по редица важни проекти и решения.

Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Вирни се горе