Пламен Айвазов:Хеликоптерите и сините лампи бяха до тук-да очакваме ли и танкове на 23 октомври

Пламен Айвазов:Хеликоптерите и сините лампи бяха до тук-да очакваме ли и танкове на 23 октомври

Пламен Айвазов – кандидат за кмет на Община Доспат

Какво наследство ще получите от г-н Пържанов в общината? Поради „експертното“ управление на финансите общината е потънала в огромни задължения възлизащи към момента на над 2 млн. лева за разлика от всички съседни общини. Източване на общинският бюджет от личната строителна техника на Пържанов, която се обслужва от работници, чиито заплати се осигуряват от общината. Въпреки парадирането на Пържанов за готовност за кандидатстване по всички отворени програми, общината няма никаква подготовка по този въпрос. Показен е факта за свършеното до момента и от последните изявления в пресата на Пържанов: „ През следващите четири години в Доспат нищо няма да се случи. С изготвяне на кадастралната карта се създадоха стотици проблеми на жителите на Доспат в момента те се рекитират от поддържащата фирма за решаване на изкуствено създадени проблеми Огромна бедност и безработица в цялата община

В „календара на успехите“ – бюлетина на ГЕРБ, се афишира, че досегашният кмет е решил 230 проблема. Вие как смятате? Събарянето на действащи пералници и принуждаването на населението да събира средства за възстановяването им, подпомагането и изграждането на незаконни беседки не решава, а създава проблеми. Но посочената цифрата 230 е много вярна, защото точно показва колко дена е отделил за хората от четири години кметуване. Но в навалицата от лъжи все пак изпуска и истини, като казва, че „времето му не стигна“, защото основната му ангажираност си остана криенето по избите и землянки, фитнеса и смятането. Но все пак за хилядите не решени проблеми не бива да му се сърди чак толкова, защото той толкова си може.

Коректен ли е в действията си Пържанов? На последният предизборен митинг на ГЕРБ ми направи неприятно впечатление, че масово бяха ангажирани деца и ученици, използваха се служебни автомобили и хеликоптери за предизборни цели въпреки, че той вече не е кмет . Но унасянето му във власт, манията за величие и срастването с общината са преминали всички граници. Показателно и фрапиращо, е че към днешна дата от общината продължават да издават официални документи с неговото име.

Защо Антим Пържанов избра силата на политическа партия ГЕРБ? Това беше единствената му възможност и отчаян ход за спасение. Преди четири години при сформирането на предизборния екип му било категорично заявено, че започне ли да краде и лъже моментално ще му бъде снето доверието и подкрепата на ДПС. Както и направихме. ГЕРБ също бяха резервирани, но финансовият стимул в крайна сметка ги накара да пренебрегнат вътрешно партийните правила и издигнат Пържанов за кандидат.

Каква беше в действителност причината за освобождаването ви от общината, като Началник отдел общинска собственост? Категорично отказах да дам становище, че замянката касаеща обещетяването на Радостин Пържанов /брат на Антим Пържанов/ е целесъобразна. Но след отстраняването ми далаверата се реализира. Абсолютна лъжа и измислица е оправданието свързано със снегопочистването, защото той дори не си е направил труда да провери, че аз не съм работил две зими в общината, а само една. Тогава нахлу и собствената строителна техника на Антим.

Основните Ви притеснения по време на изборите? Притискането на общински служители, учители, горски и подчинени на работодатели близки до ГЕРБ, заплашване на хора от екипа ми, демонстрацията на сила от управляващата партия с хеликоптерите и сините лампи . Изявления на високопоставени държавни служители от рода на „ако не гласувате за кандидата на ГЕРБ едно дърво няма да влезне в селото“ и т. н.

Имате упреци, че хора от вашия екип са искали незаконно възстановяване на земи гори, постове и т. н. Никой от екипа ми не е възстановявал земи и гори, но бих попитал Пържанов, как брат му с решение №75/Протокол №12 от 24.07.2008г. се сдобива чрез много хитра замяна на земи придобити по съмнителен начин с общинска земя, на която си построи хотел та дори общината му дължи пари. А ако не ме лъже паметта в Доспат единствено брат му е възстановил 30 дк. Гора веднъж – продава я и отново „възстановява“ пак 30 дк от общинска гора в местността „Гюллийте“ край язовира. Относно гнусните и подвеждащи измислици за искани зам. кметски места, категорично, гордо и с високо вдигната глава мога да заявя, че наистина на хора от предизборният ми екип лично са обещавани въпросни длъжности за евентуална подкрепа, но се радвам, че това не ги е съблазнило и те отклонили предложението.

Когато говоря, че ще наследя огромни проблеми, ще бъда коректен да ги подплатя с примери: С новия кадастър заплатен от бюджета на данъкоплатците, вместо да се решат насложени от годините проблеми се създадоха изкуствено нови с една цел – да се рекетират хората и да заплащат повторно за едно и също нещо. Факт , че работните места в общината драстично намаляха през последните две три години именно поради причината, че всички обществени поръчки „изтекоха“ на фирми извън общината и се реализираха от техни работници по обясними причини. Хората бяха принудени да заплатят парцелите върху, които са построили жилищни сгради-при положение, че това не е задължително. Продават се частни земи, подлежащи на възстановяване от гражданите, като се актуват като общинска. Не беше необходимо да се напъва последният месец с мнителни проекти, само трябваше да се кандидатства по програмата за развитие на селските райони, както направиха всички в областта. И понеже аз съм представител на партия, бореща се за правата и свободите на гражданите заявявам, че категорично се извършва „рекомунизация“,чрез назначаването на доказали се „възродители“.

Кои са хората в екипа Ви? Това наистина е много сериозен въпрос, защото върху тези хора ще падне отговорността за управлението на общината през следващите четири години. Наясно съм за разлика от някои други, че общината не е училище ,за да се учим в нея на гърба на гражданите. Екипа ми е изграден от млади, грамотни и неопетнени хора. Невъзпитано е да се хваля, но в подкрепа на думите си ще отбележа, че измежду нас има човек, който ръководеше фонд от над 3 милиарда лева.

Обвиняват Ви, че нямате предизборна програма за развитието на общината през следващите четири години. Затова я предоставям на всички граждани –да се запознаят с нея,ако вече не са сторили това.

ПРОГРАМА ЗА УПРАВЛЕНИЕ И РАЗВИТИЕ НА ОБЩИНА ДОСПАТ (2013-2016 г.) НА ПП ДПС

I. Развитие на бизнеса и създаване на нови работни места Това е най-важният приоритет на общината, тъй като представлява основен фактор за осигуряване на поминък на населението, спиране на миграцията и завръщането на младите хора, работещи в големите градове и в чужбина, без които бъдещото развитие е немислимо. Акцент ще бъде поставен върху развитието на туризма, земеделие и животновъдство, развитие на микро, малки и средни предприятия в общината в областта на текстилната, дървопреработващата, млеко- и месопреработващите промишленост.

  1. Развитие на туризма

Съществува сериозен потенциал за развитие на този отрасъл в общината. Той, обаче, следва да има специфичен характер, да се отграничи от останалите видове туризъм, съществуващи в страната, за да привлече своя собствена клиентела. Тази цел може да бъде постигната чрез сформиране на специален експертен екип към общината, който ще подпомага жителите и местния бизнес в две основни направления: 1.1. Оказване помощ на жителите на общината, желаещи да приспособят къщите си или част от тях за настаняване на гости или да изградят нови сгради с туристическо предназначение Помощта ще намери израз в бързо решаване на всички проблеми, свързани с преотреждане на терени, утвърждаване на подробни устройствени планове, издаване на визи за проектиране и разрешителни за строеж, както и в оказване на техническа помощ за достъп до европейски средства и по-специално – мерки 311 „Разнообразяване към неземеделски дейности” и 312 „Подкрепа за създаване и развитие на микропредприятия” от Програмата за развитие на селските райони. 1.2. Развитие на туристическата инфраструктура в общината чрез:

  • разработване на туристически маркетингови стратегии на местно ниво и информационни материали;

  • разработване на електронни системи на местно ниво за резервации;

  • атракции за посетителите и места за отдих и развлечения: посетителски центрове за представяне и експониране на местното природно и културно наследство; изграждане на малки по размер атракции на открито и закрито; малки по размер центрове за изкуство и занаяти, както и центрове за временни изложения с туристическа цел;

  • съоръжения и места за спорт и отдих: туристически и колоездачни пътеки; инфраструктура и съоръжения за пешеходен туризъм, планински туризъм и други спортове;

  • съоръжения за обществената инфраструктура – информационни пунктове, информационни табла и пътепоказатели за туристическите места и маршрути, заслони и съоръжения за безопасност и т.н.

Всички изброени дейности са допустими за подпомагане по мярка 313 „Насърчаване на туристическите дейности” от Програмата за развитие на селските райони. Общината ще подготви проекти, за да осигури финансиране и реализация на намеренията си.

  1. Развитие на селското стопанство, с акцент върху картофопроизводството, млечно и месно овцевъдство и говедовъдство, създаването и отглеждането на някои видове трайни насаждения, сред които ягоди, малини, касис, арония.

2.1. Картофопроизводство – Развитието му ще се постигне чрез окрупняване на масивите като се отдаде под наем общинска земеделска земя на частни стопани за обработка. Оказване на помощ на картофопроизводителите за покупка на подходяща за планинските условия земеделска техника чрез използване на безвъзмездно европейско финансиране. Обединяване на малки картофопроизводители в групи, оказване на помощ за получаване на субсидии за изграждане на общи помещения за съхранение и пакетиране на продукцията и предлагането й на пазара директно на големи търговски вериги с цел скъсяване на веригата на реализация и постигането на по-висока продажна цена за производителя. Стимулиране на производството на семена, които да се реализират на високи цени. 2.2. Млечно и месно овцевъдство и говедовъдство – Оказване на помощ за кандидатстване по европейски програми с цел изграждане на малки ферми с до 50-100 говеда и до 200 овце. 2.3. Трайни насаждения, сред които ягоди, малини, касис, арония – Оказване на помощ за кандидатстване по европейски програми с цел създаване на такива насаждения и бази за съхранение на плодовете. В резултат ще бъдат постигнати следните резултати: оказване на подкрепа за създаване и развитие на стопанства на млади фермери с безвъзмездно финансиране по мярка 112 от Програмата за развитие на селските райони; модернизиране на съществуващи земеделски стопанства с безвъзмездно финансиране по мярка 121 от Програмата за развитие на селските райони; подкрепа за развитие и разрастване на полупазарните земеделски стопанства с безвъзмездно финансиране по мярка 141 от Програмата за развитие на селските райони; оказване на подкрепа на обединения на земеделски производители, т. нар. групи производители с безвъзмездно финансиране по мярка 142 от Програмата за развитие на селските райони.

  1. Подкрепа за създаване и развитие на микро, малки и средни предприятия в общината в областта на текстилната, дървопреработващата, млеко- и месопреработващите промишленост, както и отваряне на нови питейни заведения, заведения за хранене, за отдих и развлечение на младите хора

Общината ще осигури пълно съдействие на желаещите да развиват този тип индустрия чрез: Техническа помощ за кандидатстване по програми, финансирани от фондове на ЕС; Бързо административно обслужване по проектите на тези предприятия, свързано с издаване на визи, облекчени и ускорени съгласувателни и разрешителни режими. Финансирането ще бъде осигурено отново по линия на Програмата за развитие на селските райони. Бизнесът ще бъде подкрепен и чрез осигуряване на подкрепа по линия на Оперативна програма „Човешки ресурси”, както и чрез изграждане на междуобщинско партньорство и трансгранично сътрудничество. II. Цялостно обновяване на инфраструктурата в населените места, в т.ч. ВиК мрежа, улична мрежа, общински пътища и паркове, изграждане или подобряване на центрове за отдих, свободно време и спорт (спортни и младежки центрове и др.) Реализацията на поставената цел ще се осъществи чрез: Извършване на подробен преглед на състоянието на инфраструктурата и идентифициране на проблемите на всяко отделно населено място в община Доспат – гр. Доспат, с. Змеица, с. Касък, с. Барутин, с. Чавдар, с. Бръщен, с. Црънча, с. Любча; Подготовка и съгласуване на проектна документация; Кандидатстване по Програма за развитие на селските райони, а по отношение на изгражданета на пълен воден цикъл (цялостна реконструкция на водопроводната и канализационната мрежа, изграждане на пречиствателни станции) на населените места Змеица, Барутин, Доспат – по Оперативна програма „Околна среда”; Реализация на проектите и усвояване на отпуснатия финансов ресурс. По този начин ще се постигне следното: Подмяна на водопроводната и канализационна мрежа; Асфалтиране на улици и изграждане на тротоари; Подобряване на зелени площи – паркове и алеи; Изграждане на нови спортни площадки; Ремонт и обновяване на читалища; Реконструкция на общинските пътища. Това от своя страна ще доведе до значително подобряване на качеството на живот на хората в община Доспат и до сериозно стимулиране на бизнеса, повишаване на привлекателността на населените места и привличане на чужди инвестиции и туристи, задържане на младите хора в общината, създаване на нови работни места. III. Подобряване на качеството на здравеопазването и образованието. Организиране на спортни и културни мероприятия от национална значимост

  • организиране на национални състезания по ски ориентиране, водни спортове (чрез използването на язовир „Доспат”);

  • реконструкция и модернизация на стадиона в град Доспат с цел съотвествието му на всички изисквания за подготовка на професионални отбори;

  • изграждане на специална база за провеждане на фолклорни, рок и джаз концерти и събори;

  • подкрепа за модернизирането на болницата в град Девин с оглед на факта, че това е болницата на региона.

Основно средство за реализация на поставените цели – сформиране на специален експертен екип към общината, който ще отговаря за подпомагане на жителите и местния бизнес при подготовка на документите, необходими за кандидатстване и получаване на безвъзмездни финансови средства от фондове на ЕС.

Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Вирни се горе