Паметник на Момчил войвода поискаха жителите на село Градът

Паметник на Момчил войвода поискаха жителите на село Градът

Да се построи паметник на Момчил войвода, поискаха жителите на село Градът на среща с кандидатът за кмет на община Смолян Дора Янкова. На срещата в местния туристически информационен център присъстваха и кандидатите за общински съветници от листата на БСП Стефан Сабрутев, Радой Краев, инж. Атанас Устабашиев, инж. Арсен Маслев, Петър Харадинов, Захари Батинов, Ангел Добриков и Рабие Кьосева.

Янкова представи отчет за направеното в общината и селото и представи части от програмата си за нов управленски мандат. За село Градът най-мащабната инвестиция е разкриването и консервирането на Момчиловата крепост. До момента по проекти, финансирани от фондовете на ЕС и местния бюджет са вложени близо 1 млн.лв. Общината има проект за още 2 млн.лв. за разкриване и консервиране на пълния мащаб на крепостта и внедряването на допълнителни услуги за туристите. Освен работни места, разработването на археологическата местност е осигурила трайна перспектива за селото. Годишно крепостта се посещава от 12 000 души. В селото вече има ресторанти, готви се строителството на нови заведения и хотели. Янкова призова хората да са още по-инициативни и да предлагат на гостите местни храни, художествени произведения, сувенири. Това ще позволи разкриването на заетост и допълнителни доходи. Янкова добави, че заради интереса към туристическата дестинация се обмисля създаването на туристическа автобусна линия, която да вози туристи от Смолян до крепостта. В селото ще бъде създадена и младежка неправителствена организация, която да стимулира създаването на проекти, заетост и възможност за дейност, която да носи доходи и да позволи развитие на културния живот. Хората обясниха, че селото няма паметник, а най-подходящо е да се изгради такъв на закрилника Момчил.

Кандидатът за кмет добави, че в следващия мандат ще се съсредоточи работа по ремонта и стабилизирането на улиците в населеното място, като има възможност за малки проекти, които да променят качеството на живот. Ще се разкриват и работни места по социални програми, които подкрепят хората.

Янкова и кандидатите за общински съветници проведоха среща и в село Тикале. Групата бе посрещната с уважение от местните жители и благодарности за изпълненият основен ангажимент, поет пред тях преди четири години – строителството на асфалтово шосе. От началото на прехода досега това е била най-голямата болка на селото, която вече е решена. Местните изразиха очакване новият път да разкрие потенциала на Тикале. Покрай Момчилова крепост вече има наченки за туризъм, които ще се доразвиват. Тикалци пожелаха пълен успех на Янкова и й пожелаха по-често да им гостува през новия мандат.

Купуването и продаването на гласове е престъпление

Вирни се горе