Николай Мелемов: Чака ни много работа

Николай Мелемов: Чака ни много работа

Николай Мелемов-кандидат за кмет на Смолян от ПП ГЕРБ:"Смолян има нужда от коренна промяна"

  • Г-н Мелемов, предизборната кампания е към своя край. Какво може да обобщите като усещане от многото си срещи с хората в община Смолян през изминалия един месец?

-Моите впечатления не са само от последния месец. На мен целият ми живот е свързан със Смолян. А от две години, откак съм депутат, нямам седмица, в която да съм пропуснал да се върна. А и какво драстично ново да науча за своя град, в който през ХХI век няма дори едно кино. По-правилно ще е да кажа, че по време на кампанията впечатленията ми, за съжаление, по-скоро се потвърдиха. Висока безработица, обезлюдяване, все повече тъмни прозорци дори в централната част на града, скандално занемарени са символите на града като сградата на театъра и спортните бази. Местният бизнес е натикан в ъгъла, няма елементарна отчетност къде отиват парите от данъците… Сега повечето смолянчани се дразнят от предизборното откриване на ремонтирани площадки и пенсионерски клубове. Боли ги от всички съсипани неща в града, за бетона в планината, безразборното застрояване и смолянските езера… Много са нещата, но проблемите са, за да бъдат решавани. На срещите говорим основно как да променим нещата. Родопчани трудно се предават.

  • Ясно е, че не Ви харесва управлението на Смолян през последните години, можете ли да систематизирате най-големите проблеми и приоритети. Какви са плановете Ви за по-добро? Казахте че общинското управление трябва да е прозрачно, ще спазите ли това Вие лично?

-Не е необходимо да откриваш топлата вода, за да направиш управлението чувствително по-добро. Първото, което трябва да направим е една честна и подробна ревизия на общината, за да разберем какво е реалното състояние на нещата. Оттук нататък: отчетност; ясно определяне на приоритетите; конкретни проекти, които да залегнат в началото на годината и да се преследват до край. Нагледахме се на случаи, когато определена улица се залага за ремонт в началото на годината и след няколко месеца отпада от бюджета. Пълна прозрачност при подписване на дългосрочни договори и процедури. И не последно място – нова философия на общинската администрация, която трябва да работи с ясното съзнание, че гражданите са нейният работодател, а не кметът, и именно на тях дължи съответното уважение и изпълнителност.

  • Според резултатите от пътуваща урна, организирана от ГЕРБ – Смолян, в която вот дадоха 584 души, 76.4% заявяват, че на Смолян му трябва нов кмет. Какво е накарало тези хора, според Вас, да дадат такова мнение?

-Инициативата с урната беше организирана от младежите на ГЕРБ. Показаха ми някои от мненията, пуснати в урната. Не можете да си представите колко гняв има у хората.

  • Кои са най-неотложните действия, които ще предприемете, ако Ви изберат?

-Казах вече – първото ще е ревизия. Второто – консултативен съвет към общината. Няма да се ръководя от партийни или лични пристрастия, а ще помоля към него да се присъединят онези умни, можещи и милеещи за общината смолянчани, които с желание ще работят за възраждането й. И трето, ще дам ясно да се разбере, че с поръчките на тъмно и с процедурите на пряко договаряне тук е свършено. Мина времето на шуробаджанащината. Живеем във времето на правилата.

  • Излязохте с декларация заради незаконосъобразна процедура по избор на изпълнител на пътя Горна Арда – Паранести. Ако Вие сте управникът на Смолян следващите 4 години какво ще направите за този мечтан от жителите на общината път. Ще предприемете ли действия и какви? Могат ли да очакват хората, че този път ще Ви бъде приоритет?

-Да. Изграждането на съвременна инфраструктура е приоритет на нашето правителство неслучайно. Ще цитирам нашия кандидат за президент Плевнелиев, който каза една много точна фраза – асфалт не се яде, но без асфалт съвсем няма какво да се яде. Точно във време на криза трябва държавата да строи, защото е доказано, че това съживява икономиката. Да не отиваме твърде далеч, но единственият американски президент, избиран за три мандата – Франклин Рузвелт точно по този начин изважда САЩ от Голямата депресия в началото на 30-те. Добрите пътища стимулират и местната икономика.

  • Хората не вярват на политиците и са гневни, това виждате и на срещите в общината. Как може да им се осигури стабилност и спокойствие в тази криза?

-Много са лъгани. Радвам се, че на нашите срещи идват и много граждани, които не са наши симпатизанти, но ме боли, че понякога чувам: и вие ще ни излъжете. Аз не съм излъгал никого и никога. Затова съм толкова стиснат на обещания. Кметът не раздава пенсиите. И не мога като един „колега” кандидат да ходя да обещавам, че пенсионерите ще получават повече, ако гласуват за мен. Но кметът и общинското ръководство създават бизнес-климата и така могат да променят жизнения стандарт на хората. Всички гледаме новини от страната и виждаме как това става на практика в общините с добро и умно ръководство.

  • На срещата Ви със строителите в Смолян те поискаха равнопоставеност. Какво ще направите за тях, ако те точно Ви изберат да управлявате общината?

-Това е продължение на предишния ви въпрос, или по-точно на предишния ми отговор. Строителите не поискаха протекционизъм, а именно равнопоставеност. Защото през последните години станахме свидетели как фирми от близо и далеч, които изобщо не плащат данъците си в Смолян, и които не могат да бъдат изкъсо контролирани, печелеха лъвския пай на обществените поръчки. Стимулирането на местния бизнес не е въпрос на локален патриотизъм, а прагматизъм, политическо здравомислие и реални действия за преодоляване на едни от най-болезнените проблеми на региона – безработицата, и оттам – обезлюдяването. Хората на тази среща искрено признаха, че от години смолянският бизнес получава само трохи, но те си мълчат, за да не загубят и малкото.

  • Поканихте конкурентите си в предизборната борба на дебат, какво се случи на него и какъв е извода Ви?

-Кандидатите за общински съветници от ПП ГЕРБ поканиха представителите на другите листи, защото хората трябва да видят кой се кани да влиза в местния парламент. Този избор също трябва да носи силен мажоритарен елемент. С чиста съвест мога да заявя, че ние предлагаме една много качествена листа, която съчетава опита с младостта. За съжаление на този дебат не присъстваха кандидатите за общински съветници на основните политически опоненти – БСП, ДПС и НДСВ. Представителите на тройната коалиция избягаха от публично обсъждане за управлението на общината и ние, като организатори на дебата не разбарахме причината за тяхното отсъствие.

  • През тази кампания, като че ли акцентът пада върху размера на местните данъци и такси. Какво предвижда екипът Ви? Смятате ли да се преразгледат дългогодишните концесии сключени от Дора Янкова?

-Знам, че част от местните данъци и такси могат да бъдат намалени. Пример за нереално високи стойности са такса смет и данъка за МПС. Основна причина за лошото финансово състояние на общината е ниската събираемост на тези данъци. Когато облагаш хората с несправедлив налог, очевидно, че ще има някаква реакция.

  • Имахте среща с представители на горските стопанства в Смолян. В това направление има доста проблеми за гражданите? На какво могат да се надяват смолянчани, все пак знаем, че огромен процент от хората се топлят в нашата община на дърва?

-След влизането в сила на новия Закон за горите възникнаха доста проблеми и това е нормално с оглед на реформата в горския сектор. Необходимите наредби и подзаконови срокове започват да се оформят, но ние категорично настояваме пред правителството да съкрати сроковете за приемането им. Що се отнася до започналия вече нов отоплителен сезон, темата започна да се експлоатира предизборно и вече се появиха спекулации, които искам да разсея. Новият Закон за горите предвижда две възможности за добив на дървесина от физически лица. Едната е да се закупят дърва от временните складове, другата е всеки сам да добива дървесина от държавните гори по определени правила. Бланките с удостоверенията за разрешаване на добив от физически лица за собствени нужди са получени в стопанствата в Смолянска община на 8 август 2011 г. След получаването на списъците, съставени от кметствата, е започнало и издаването на удостоверенията. В някои населени места протестират, че им е отредено да получат твърде малко, според тях, дърва. Отговорът е, че количествата са определени от самите кметства, а служителите на държавно горско стопанство са задължени по закон да се съобразят с подадената заявка.

  • Какви са намеренията Ви относно развитието на курортните ядра Смолянски езера и Хайдушки поляни. Приемате ли плановете на екипа на Дора Янкова те да се урбанизират?

-Урбанизирането само отблъсква туристите. Те идват заради планината, не заради бетона. Бъдещето на Смолян несъмнено е свързано с туризма. Но модерен туризъм с грижа за екологията. Никога не трябва да забравяме, че взимаме природата на заем от нашите деца. Ние застрояваме безогледно най-красивите кътчета на Родопите, а в същото време закриваме един от символите на Смолян – събора в Рожен, който привличаше хора от цялата страна и от чужбина. И още нещо – как да говорим за туризъм, като нямаме условия за спорт в самия град – нямаме басейн, нямаме тенис-кортове. Забравяме, че туризмът изисква атракциони, че трябва да се съчетава с културен живот. Днес туристът е по-взискателен и иска от почивката си не само ски и дискотека след ските, но и да научи, да види нови неща – т.е. да получи един вид „принадена стойност” на туристическия пакет.

  • Наясно ли сте какви са задълженията на община Смолян, към кой, колко и считате ли, че е реалистично при настоящия им размер да се управлява общината безпроблемно?

-Това е най-старателно пазената тайна. При посещение в село Арда Сергей Станишев неочаквано постави капан на Дора Янкова като я призова да каже колко са дълговете на общината. Тя беше принудена за пръв път да спомене цифрата 3,5 млн. лева. Дали тази цифра е точна, ще се разбере след подробен одит на общината при едно ново управление.

  • Учителите поискаха от Вас еднакво отношение към училищата. Какво ще направите в този сектор, така че нашите педагози да бъдат удовлетворени, че работят в община Смолян?

-Училището днес е изправено пред много предизвикателства – някои нови, други стари, останали от времето, когато майка ми беше учителка. Ниските заплати и лошата материална база от години са проблем. В община Смолян сравнително нов проблем е миграцията на младите семейства. А навсякъде по света се задълбочава проблемът, създаван от бързо галопиращите нови технологии, от самозаблудата на децата, че Гугъл е най-добрият учител. Ние вярваме, че за да направим образованието по-ефективно, е наложително да привлечем всички страни, заинтересовани от решаването на тези проблеми – учители, родители, местна власт, работодатели. Трябва да намерим начин децата да са ангажирани в смислени дейности извън училищната програма – да им създадем възможности да работят в кръжоци, клубове по интереси и други форми на извънкласна дейност. Болна тема е и липсата на спортни площадки. Целта е училището да стане тяхна предпочитана територия.

  • На среща със земеделските производители Вие заявихте, че ГЕРБ ще поиска Смолян да има свой Технически инспекторат. Животновъдството е в тежка криза, с какво ще помогнете на отрудените стопани в битката им за оцеляване?

-На среща в града министър Дянков заяви, че през следващата година се увеличават субсидиите за животновъдите. ГЕРБ Смолян и депутатите от региона ще съдействат за откриване на Регионален технически инспекторат в града. В момента проверките на пасищата и землищата се извършват от Кърджалийския инспекторат, което затруднява процеса. През следващия мандат ПП ГЕРБ ще търси активно инвеститор, който да създаде месопреработвателно предприятие от типа на бившето „Родопа”. В програмата на партията е предвидено и създаването на общински пазар за производителите от региона. Целта е максимално да се скъси веригата производител-потребител, така че производителите да имат сигурен пазар, а местните хора – лесен достъп до качествени и свежи храни.

  • Как ще накарате младите да останат в община Смолян?

-Младите хора имат нужда от работа, от възможност за реализация, от условия за социален живот и спорт. И имат нужда от уважение, а не от това общината да се отнася към тях като към деца, които не могат да взимат решенията си сами. Потресен съм от разказа на един млад човек, който миналата седмица попитал Янкова защо е толкова висок данък МПС в общината и тя директно му казала да ходи да живее другаде, като не му харесва. Вие можете ли да си представите политик да отговори по този начин?

  • Обещахте проекти и за кметствата в общината? Какви са идеите Ви? Имате ли план – програма за тяхното оцеляване и развитие?

-Трябва да се започне с най-наложителните неща. Не може в 21 век в България да има места без канализация и чиста питейна вода. На второ място идва пътната инфраструктура. Бъдещето на селата е включването на Смолян в Програмата за селски райони, в привличането на външно финансиране за развитието на селски туризъм и нови насоки в земеделието и животновъдството. Защото не всичко може да се покрие от общинския бюджет. Много от нашите кандидат-кметове на кметства имат визия за привличането на инвеститори и развитието на традиционните видове поминък.

  • Какво ще кажете за тези хора, чиито имена са в листата на ГЕРБ. Ще можете ли да работите с тях 4 години, имате ли вярата, че ще подкрепят и спомагат развитието на Смолян?

-Гордея се с моят екип. Нашите кандидати за общински съветници са със средна възраст 42 години – съчетали сме опитът на възрастта с енергията на младостта. Всички са добри професионалисти, хора, които вече са се утвърдили в професиите си или са изпълнени с амбиция да го постигнат.

  • Мислите ли отсега с кой политически субекти ще работите при евентуален балотаж и след изборите в местния парламент?

-Всичко е в ръцете на гласоподавателите.

  • Как ще оцените предизборната си кампания? Има ли нещо, което ви изненада?

-Честно казано, единственото, което дълбоко ме изненада е реакцията на Дора Янкова в случая с момчето, който ви разказах – да каже на един млад човек да напусне града, ако не му харесва! Пак ще повторя – това не може да бъде реакция на политик.

  • Как виждате бъдещето на Смолян в икономически, духовен, културен, спортен план?

-Тук трябва много да се работи. Трябва коренна промяна.Иначе, за съжаление, не можем да очакваме светло бъдеще за града…

Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Вирни се горе