Николай Бояджиев: Младенов, Башев и Дурев получиха всичко „харам“

Николай Бояджиев: Младенов, Башев и Дурев получиха всичко „харам“

Как ще коментирате изказването на Ариф Агуш относно яз. „Пловдивци“?

В последния брой на вестник “Родопи Смолян” се появи се появи експертното становище на г-н Агуш, а доколкото ми се простират сведенията мисля, че е икономист, и становището му по хидросистемите, касаещи яз. “Пловдивци” напомнят много на становището на неговия партиен вожд Ахмед Доган. В ДПС явно имат склонност да се занимават като свободно избираема с водите. Г-н Агуш не е в течение на нещата. Най-вероятно има две причина той да коментира подобен хидровъзел. Едната е предстоящите избори, с цел демагогия и омаловажаване на нашия екип по изграждането на този проект, а другата е някой да е дал фалшива насока на неговите мисли, в което аз искрено се съмнявам и бих заложил на първия вариант. Това е една твърде нескопосана история, която действително цели да постави един въпрос, който никога не е стоял в обществото. Истината е, че през последните няколко месеца много упорито се работи по осъществяването на този проект. Проектирането на яз. “Пловдивци” е започнало преди около 20 години и през последните 10 год. само изискванията по сеизмичните норми при строителството в България след влизането ни в Европейския съюз са променени два пъти, което на практика означава, че се налага препроектиране, нови конструктивни решения, които тогава не са били необходими. Другото, което трябва да знаят нашите съграждани е, че финансирането на обекта е напълно обезпечено, направено е по линия на Световната банка. Яз. “Пловдивци” заедно с още три язовира в България ще бъдат финансирани с цел доизграждането им. Първия, който стартира е яз. “Пловдивци”. В края на февруари – началото на март ще имаме нов изпълнител, за съжаление това е становището на финансиращия орган и ние не бихме могли да направим абсолютно нищо, тъй като тези, които дават парите за доизграждането поставят условието да се играе нова тръжна процедура. Дори да приемем, че в края на февруари има избран изпълнител, някои от другите биха го оспорили по надлежния съдебен ред и в най-лошия случай в края на април – началото на май машините ще започнат да работят.

Сигурно много скептици от нашите съграждани, особено подтикнати и от голямото политическо напрежение във връзка с изборите на 23 октомври, ще това с апоредните “розови облаци”, които хвърляме в общественото пространство, но да не забравяме, че същото се говореше и за пътя за Смилян, по който в момента се работи; навремето същото се говореше и за пътя за Гърция, но такъв от българска страна вече е изграден; същото се говореше и за това, че ние ще направим пълна промяна в училищната мрежа, но и това вече е направено; говореше се и за това, че няма да можем да се справим с този голям проект за благоустройството на община Рудозем, но това също е факт.

Защо се говори и от кой тръгва това говорене?

Говорят онези, които не могат да правят. Има една стара народна мъдрост, която гласи: “Когато не можеш да даваш лош пример, дай добри съвети”. За съжаление ДПС само за 15 год. от тяхното съществуване остаряха прекалено много. В момента в политически план те представляват един немощен старец, който би могъл да възхвалява младостта си и да дава добри съвети, в кавички, на младите. За съжаление 15 год. се оказаха прекалено дълъг период и те стигнаха до края на тяхното съществуване. Винаги съм твърдял, че след влизането на България в Европейската общност ДПС престава да играе съответната роля, така както един пример, който бих дал от песента на Лили Иванова: “Защо ни трябва китара без струни?”. В момента ДПС няма струни, тя представлява една резонансова китара, да не кажа куха. В крайна сметка какво да коментираме – липсата на религиозни и политически свободи ли, това ли ще защитава ДПС? Поради тази причина единственото нещо, което в момента използват са точно тези заплахи – заплахата за това, че няма да имаме достатъчно вода; заплахата, че ако не са те няма да има религиозни свободи; заплахата, че ако не гласуваме за тях, хората няма да бъдат на работа; за това, че ако тях ги няма, едва ли не всичко ще спре. И без ДПС, и с ДПС света си е един и същ, тъй като те нямат тази сила да променят обществения ход. Дори митът, който се носеше в последните години, че едва ли не ДПС е гарант за нормалния преход на България и обществения мир, за мен е пълна глупост.

Ние живеем в 21 в. Време е моите съграждани да отхвърлят мантията на страха, стига с този страх. Нека всеки да излезе и да изрази мнението си. Все пак в тъмната стаичка, няма как да видят, затова влезте и направете това, което по съвест искате да направите. Не се съобразявайте с факта, че вашия работодател ви заплашва, че ще ви изгони от работа ако не гласувате. Не се съобразявайте с това, че съседа ви гледа по-особено тези дни. И това ще мине. Гласувайте по съвест, тъй като има вероятност след това съвестта да ви гризе, че не сте гласували за този, за който сте искали.

Кой подклажда този страх, за който говорите?

Представете си, демагогията на моите политически опоненти стига до това: от една страна заплашват хората, че ако не гласуват за тях ще бъдат уволнение от работа, а другата, че там някъде, в рамките на еди-какъв си период ще съумеят да направят това, което обещават. Няма как да бъде направено, защото няма да имат подкрепа на правителството и това трябва да е абсолютно ясно и точно за всички. 99 год. този театър го играхме, всички бяха свидетели. И 2007 год. хората в Рудозем именно затова избраха нашия екип и мисля, че не сме ги разочаровали. Пропуснали сме някои неща, имаме някакви слабости, но в стратегически план не сме направили грешки. Като основен довод за това, което казвам искам да се върнем 2003 – 2007 год., мандат на ДПС, който имаше абсолютната власт и абсолютната възможност да работи. Те не го направиха, с изключение на един селски път имението на тогавашния кмет нищо друго не се направи. А сега, имайки предвид и световната финансова криза, “обърнахме хастара” на Рудозем обратно – навсякъде се направиха много неща. И в един момент се поставя въпроса: Искате ли отново да се върнем 2003 – 2007 год. или желаете да продължим да работим по същия начин, защото това е въпроса, който се поставя. И ако има някакви мазохистични настроения, които искат да се повтори отново безумие на онзи мандат на ДПС – навсякъде ДПС е отхвърлено, само тук е прегърнато с общата идея, че видите ли бизнесът подкрепя ДПС – глупости. Кой бизнес? Този, който обстоятелствата в България подариха огромни средства за производство на г-н Митко Младенов, на г-н Зарко Башев, на г-н Дурев. Кой от тях е направил собствен бизнес? Всичко това при смяната на собствеността на средствата за производство, която се случва на 300 год. веднъж, те го получиха “харам”, защото е точно така. И в един момент – хората какво пазят в момента – тези мизерни 300 лв., които получават, това ли правят? Нека да питат в “Лъки” колко получават техните колеги, или ще кажат, че и това е демагогия. Не е демагогия, това е истината. Уважаеми съграждани, погледнете истината в очите, махнете мантията на страха, защото е време да разберете, че живеете в 21 в. Гласувайте за когото искате, но излезте и гласувайте като достойни мъже и жени, а не под диктата на страха.

Как ще коментирате проблема с приюта за бездомни животни в Елховец?

Този проблем се раздухва от нашите опоненти във връзка с изборите, но все пак, тъй като поставяте този въпрос, искам да ви заявя следното, а и тези хора в Елховец отлично го знаят: Този имот преди да бъде собственост на английските ни братя от шотландски произход, беше собственост на нашия съгражданин с български произход Асан Чакъров. Там беше организирана дъскорезницата му. Но след като настъпи кризата и рязането и биченето на дървен материал престана да бъде модерно и така дълго време се търсеше нов собственик. Естествено, в такива тежки времена приятелите трябва да си помагат. Обществена тайна е, че именно г-н Янков е бил посредник на сделката. Той, като ветеринарен лекар тези неща не са му чужди. Поставян десетки пъти въпросът, в един момент се оказва, че тази собственост на г-н Чакъров е най-подходящото място за отглеждане на кучета и осъществяване на бизнес намеренията на нашите английски събратя, без обаче да си дадат сметка, че този имот е узаконен като дъскорезница. Без обаче да се съобразят с изискванията за отглеждане на животни, те започват да отглеждат кучета, а това нещо противоречи на закона, защото трябва да има отстояние 300 м. от населеното място. Всички знаят къде е – това не отговаря на изискванията. Има подписка, направена от съгражданите, искаше се становище на г-н кмета, който отказа положително становище. Правена е и проверка от прокуратурата. Аз не съм давал съгласието си, както и експертният съвет отхвърли възможността там да има кучкарник. Воплите на д-р Янков са ми пределно ясни, тъй като в рамките на проверката се оказа, че той като ветеринарен лекар е издал разрешително за извозване на животните извън граница без да има право на това. Дали това е престъпление, злоупотреба със служебно положение – има си компетентни органи, които ще кажат, но аз не искам да повдигам въпроса сега, тъй като би могло да се изтълкува като политически акт, но няма да позволя на г-н Янков да си измива ръцете по този подъл начин. Той е злоупотребил със служебното си положение, издавайки документи, за които няма право – защо го е направил, получавал ли е нещо за сметка на това, което той няма право да прави. Аз не съм се подписвал, той се е подписвал под тези документи. Той е способствал по един незаконен път и нека да ми отговори на въпроса, защо го е направил – само защото е обичал г-н Чакъров и е искал да стане посредник в сделката, получавал ли е комисионна за това или е получавал комисионна за всяко изнесено куче.

Коментира се благоустройството на града и това кога ще приключи?

Сами разбирате, че това е в следствие на ремонта, който се прави и е временно. Цялата пътна част около супера ще бъде пресвалена с близо 60 см. Триъгълникът, който в момента го виждаме пред супера ще бъде кръгово, заедно с малка част от площада – влизаме 1,60 м. в него. Променяме цялата подземна комуникация. Променяме дъгата на движение, там където идва от Елховец, отваря се пътеходна връзка точно на ъгъла към болницата – фактически този парк, който го има в болницата го отваряме и става парк към общата градска среда. Той ще бъде за почивка не само на болните и на всички онези, които се движат там. Дъгата на тези, които идват от Чепинци също ще бъде малко променена във връзка със самото кръгово. Ето защо не бива да се иска от мен да хвърлям 300 хил., за да асфалтира улицата, тъй като само след няколко месеца ще бъде разбита отново. Това ще стане в крайната фаза на изпълнение на проекта. Проекта е финансиран, спомняте си посещението на министъра на финансите г-н Симеон Дянков. Така че всичко това ще стане, вече няма пречки за довършването на този ремонтните работи, просто си вървим по реда и всеки вижда докъде сме стигнали и какво правим.

Вирни се горе