Дора Янкова: Сигурна съм- предстоят ни години на съзидание!

Дора Янкова: Сигурна съм- предстоят ни години на съзидание!

Седмица преди края на предизборната кампания от стотиците си срещи до момента, аз се убедих, че сме на прав път. За съжаление нито един от моите конкуренти не представи собствена програма и така и не можахме да дебатираме и предлагаме модели за развитието на община Смолян в следващите четири години. Това обяви в ефира на радио „Смолян“ кандидатът за кмет на БСП Дора Янкова. Тя гостува в предизборното студио, за да отговори на редица въпроси както на жителите на Смолян, така и на водещата на предаването. Янкова заяви, че дискутирайки програмата си за управление 2011-2015 г. с жителите на общината, се чувства в един работен режим с конструктивни хора. „Имам готовност веднага след 23 октомври да разпишем графиците за изпълнение на работещите решения. При обиколките си в града и селата спях да допиша и усъвършенствам програмата си, благодарение на вашите умни предложения. Това вече не е моята програма, това е вашата програма, отбеляза кандидатът за кмет. Ще повторя пак – не разбирам защо моите конкуренти нямат свои програми. Да, програми няма, но има отрицание, озлобление, гняв в опонентите. Не казват нищо ново, а само разпалват лоши страсти. Представям програмата си с четири основни приоритета в спокойни условия, за да я чуят хората“, добави кандидатът за кмет.

Тя изрази радост от подписаното споразумение с младежките организации за създаване на Общински младежки фонд в подкрепа на техни проекти и инициативи. Това е от сериозна полза за младежкото предприемачество, развитие, самоуправление. Чуваме постоянно да се говори за младите хора, но трябва и постоянно да се прави нужното за тях, аргументира Янкова. Тя изтъкна, че след изборите общината няма да изпадне в летаргия – напротив започваме мащабна работа по изпълнение на защитените проекти, най-важният от които е за интегрирано развитие 2013-2020 г. В следващите четири години Смолян ще има своя Ареален комплекс в Райково, на 95% подменени водопроводи и канализации. „Ние имаме 21 проекта за 117 млн.лв., което значи много работа и развитие. Гледам с недоумение упреците за фалиралата община. Ние сме на 15 място по задължения с 3,5 млн.лв., но и със 70 млн.лв. добавена стойност по оперативните програми, а това в момента е единственият сигурен ресурс за развитие. Янкова обяви и нова политика за стопански растеж, повишаване на доходите, разкриване на 1000 работни места, редукция на някои данъци и такси, местен фонд за подкрепа на благоустройствени проекти до 3000 лв. Създаване на общинска фирма паркинги и гаражи, използване на горския фонд като ресурс. Газификацията на Смолян, която сега се отрича от някои партии, ще е хубаво, ако се случи.

Янкова увери, че основен приоритет ще са и качествените проекти за променяне средата на живот – улици, саниране на жилищни комплекси, междублокови пространства. По отношение на спорта тя не скри, че има проблеми с базата, но през 2003г. тя е наследена съвсем разсипана и занемарена.

Янкова изброи и проектите в областта на здравеопазването – създаване на център за телемедицина, доизграждане и оборудване на онкоцентъра, периодични безплатни прегледи в града и селата, сестринско сдружение в подкрепа на възрастните и самотни хора.

Драматичният театър ще стане Дворец на родопската култура, изкуство и творчество, защото не може сградата да е заключена и да се плаща за всяко мероприятие в нея.

Янкова увери, че няма да спре да търси ролята на държавата като партньор в областта на икономиката. „Аз правя каквото трябва и смятам, че властта е задължение, а не право. Човек живее истински, когато работи за другите. Вашата воля е моят закон. Аз съм решителен човек, поемам и рискове, за което ме критикуват, но това не ме тревожи, защото всички в Родопите се стремим и трябва да имаме живот, достоен за самоуважение“, сподели с вълнение Дора Янкова.

На въпрос, кое е най-лошото в кампанията до момента, тя отговори, че най-горчиви са

неистината, озлоблението, лъжата, търсенето на реванш. „Аз слушам всичко това и уважавам опозицията. Когато обаче има клевети, посрещам ги с чувство на съжаление. Опонентите ми просто се чудят какви нелепости и ужасии да измислят. Мога да гледам съгражданите си с високо вдигната глава, защото знам, че изградихме 30 улици, направихме 30 километра общински пътища, санирахме училищата и детските градини, обновихме социалните домове, сменихме на 45% водопровода и канализациите, омекотихме ударите на кризата с 680 работни места. Знам, че ни предстоят още години на съзидание и развитие. Заедно!“заключи Янкова.

Купуването и продаването на гласове е престъпление

Вирни се горе