Дора Янкова: Широка лъка ще се превърне в мощен туристически и културен център в следващите години

Дора Янкова:  Широка лъка ще се превърне в мощен туристически и културен център в следващите години

Село Широка лъка ще се превърне в мощен туристически и културен център в следващите години. Това обяви на среща с жителите на родопското село кандидатът за кмет на община Смолян Дора Янкова. На събранието в местното читалище присъстваха повече от 100 души, както и кандидатите за общински съветници на Левицата инж. Атанас Устабашиев, адвокат Иван Апостолов, инж. Димитър Кръстанов, д-р Нина Шехова, Рабие Кьосева, Михаил Генчев, Анета Шехонова, Михаил Генчев, Петър Харадинов, Стефан Сабрутев, Павлина Марковска, Евгений Атанасов и инж. Илия Сбирков, заедно с кандидат- кмета, подкрепен от БСП Анастас Стоев и действащия кмет Александър Каврошилов. Инж. Атанас Устабашиев представи листата с общински съветници и обяви, че тя е най-добрата с най-много експерти и специалисти.

Кандидатът за кмет Анастас Стоев представи управленската си програма, включваща четири основни приоритета. „С общи усилия ние можем да задържим младите хора, които са най-голямото богатство, а това ще стане като направим Широка лъка райско място за туризъм“, заяви той. Туризмът би създал много работни места и перспектива, но за целта е нужна сериозна работа за трасиране на нови екомаршрути, обособяване на модерен информационен център, обогатяване на съществуващите музейни сбирки, създаване на условия за конна езда, оф-роуд маршрути, облагородяване на пещера „Ледницата“ . Ще се активизира дейността и на местните туристически сдружения. Стоев се обяви и за запазване на двата социални дома и двете училища, които осигуряват доста работни места. В областта на инфраструктурата програмата предвижда реализиране на проекта за подмяна и доизграждане на канализационната мрежа, колектор и малка пречиствателна станция. Проектът е готов и е на стойност 2 млн.лв. Стоев добави, че ще направи всичко възможно в мандата му да се изгради дългоочаквания околовръстен път на селото, който да разтовари населеното място от автомобилния поток. Като източник на свежи средства Стоев посочи възможността 100% от приходите от общинските гори да остават на фонд към кметството. „Един кмет на населено място трябва да се грижи за всички като добър стопанин. Убеден съм, че Широка лъка ще стане чисто, подредено и хубаво място за живеене. Младостта ми не е порок, а предимство от което Широка лъка има нужда“, заключи най-младият кандидат за кмет на БСП в общината.

От своя страна Дора Янкова изказа пълна подкрепа за Стоев и благодари за усърдната работа, свършена от досегашния кмет Александър Каврошилов. Тя увери, че той няма да излезе в пенсия, а ще продължи да работи като обществен съветник. Янкова заяви, че общината ще продължи подкрепата си за развитие на селото като културната и туристическа столица на Родопите. Основен акцент в следващия мандат ще са възможностите, предоставяни от Програмата за европейско териториално сътрудничество. В следващите четири години политиката за надграждане ще продължи, като след новото водоснабдяване ще се работи за канализацията. С общи усилия с Пловдивската митрополия ще се намери и механизмът за възстановяването на старото килийно училище в двора на църквата. Ще се стабилизира пътят към Върбово, ще се работи и по вътреуличната мрежа. Янкова заяви още, че в селото ще се изгради център за Деца с талант без родителска грижа, които да се обучават в музикалното училище. Тя гарантира, че няма да се позволи закриване на социалните домове или училището, като разсея появилите се слухове за това. Към съществуващите социални услуги и програми ще се добавят нови, включително здравни, за да има подкрепа на хората и да се намират нови работни места. Янкова изрази притеснение от бавната работа порехабилитацията на главния път Смолян- Стойките –Девин, както и от натрупаните несправедливости в последните години от правителството. Янкова обяви и решението в следващия мандат, във всяко едно село и квартал на Смолян да има назначени техници, които да следят за решаването на проблемите като дупки, развалено улично осветление и др. инфраструктурни проблеми. Селото ще се включи и в създаващите кооперации за подкрепа на земеделците и животновъдите, проектът за телемедицина.

Кметът Александър Каврошилов обяви, че заедно с общината в последните години са решени редица проблеми- на 100% ново водоснабдяване с допълнителни 14 водоизточника, които гарантират водния баланс на селото. На 100% ремонтирани и стабилизирани общински сгради, ремонтирана църква, два нови параклиса и др. „Дора Янкова е най-добрия кмет на Смолян. Тя е широко скроен човек, компетентен във всички сфери, който трябва да управлява общината, заключи той.

Срещата в Широка лъка приключи с концерт на Николина Чакардъкова, която обра овациите и аплодисментите на публиката.

Купуването и продаването на гласове е престъпление

Вирни се горе