Дора Янкова присъства на официалното откриване на възстановена чешма, възпята в над 20 родопски песни

Дора Янкова присъства на официалното откриване на възстановена чешма, възпята в над 20 родопски песни

Кандидатът за кмет на община Смолян Дора Янкова уважи празника на „Чешитската махала“ в кв. Райково по повод възстановяването на старата чешма, съвпадащо и празника на Смолян по случай 99 години от освобождението. Събитието уважиха и кандидатите за общински съветници от листата на БСП Рабие Кьосева и Евгений Атанасов. Присъстваха и в.и.д. кмет на община Смолян инж. Румяна Янчевска и съветникът Андрей Печилков, много от жителите на известната махала, както и гости от дамската фолклорна група „Орфей“ от Вашингтон, САЩ, които смаяха родопчани с акапелно изпълнение на песните „Вчера си минах“ и „Бела, съм бела юначе“.

Известният краевед Руска Главчева разказа подробности за произхода на името на махалата, дошло от упоритостта на местен свещеник, наречен от турците – чешит. Това е една от най-старите махали на Смолян, която и до днес е запазена в характерен за Родопите архитектурен стил. Чешмата се построява заедно с квартала, като никои не знае точната й възраст. Същевременно тя е толкова популярна, че е възпята в над 20 родопски песни, най-известните от които са „Вчера си минах“ и „Засвирили са три гайди“. В махалата а родени и едни от най-известните общественици и борци за независимост в Родопите, както и най-добрите абаджии.

Инж. Румяна Янчевска поздрави всички райковци с празника на Смолян и възстановяването на чешмата. Тя отбеляза, че „Чешитската махала“ е бисерът на Смолян с уникалните калдъръмени улици и къщите в родопски архитектурен стил, голяма част, от които са на повече от 100 години. Амбицията на общината е кварталът да се реставрира, благоустрои и да се превърне в туристическа забележителност, като част от Ареалният комплекс на Смолян. Чешмата ще се превърне в естествения център на махалата. Инвестицията за реновирането й възлиза на 8000лв, осигурени от общината. Направена е нова вертикална планировка, измазване, строеж на стъпала, смяна на тръбите и др. Осигурено и е водохващане от водопровода, тъй като двата естествени извора пресъхват в последните години. Инж. Янчевска пожела на „чешитци“ да пазят традициите, корените и изворите.

Семейство Лазарови, които са сред инициаторите за ремонта, обявиха дарение от икона за чешмата, както и скулптора на чешитското момиче, възпято в песента. Фигурата ще е бяла със синя носия. Празникът продължи с хоро пред чешмата, в което се включиха Дора Янкова, съветниците, жители на махалата и гостите от САЩ.

Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Вирни се горе