Дора Янкова: Очаквам ясна правителствена политика за развитието на общините

Дора Янкова: Очаквам ясна правителствена политика за развитието на общините

Кандидатът за кмет на община Смолян от БСП Дора Янкова участва в телевизионен дебат по БНТ на тема: „Общините и европейските фондове“. В диспута участваха още Ирина Савина – ГЕРБ – кандидат за общински съветник в София , Любомир Дацов – НДСВ – кандидат за общински съветник в София, Петър Москов – Синя коалиция – кандидат за общински съветник в София и Николай Пехливанов – Атака – кандидат за кмет на София.

Кандидатите за местната власт в София изпаднаха в безплодна дискусия за това как да стартира решаването на важните проблеми в областта на инфраструктурата и депонирането на отпадъците, което е съществен проблем за столицата. На фона на омагьосаните кръгове, в които е попаднала София, Дора Янкова показа как малка община като Смолян се е справила с тези проблеми. В телевизионния ефир Янкова заяви, че община Смолян е от малкото в страната с реализиран успешен проект за воден цикъл, с подмяна на 45% от водопроводните и канализационни мрежи и строителство на пречиствателна станция. Паралелно с това е спечелен проект за 41 млн.лв., който ще позволи надграждане на проекта с още 87 улици в града. По този начин през 2015г. Смолян ще има на 95% нови водопроводи и канализации. По отношение на отпадъците Янкова обясни, че със средства от националния бюджет и местен ресурс Смолян има изградено регионално сметище, което ще събира боклуците на общините Смолян, Чепеларе, Баните и Пампорово в следващите 50 години. В същото време се внедряват проекти за рециклиране и компостиране на отпадъците.

Дора Янкова обобщи, че общината води комплексна политика, съчетаваща използването на местните финансови ресурси с добавената стойност на еврофондовете. Защитени са 21 проекта за 117 млн.лв. , от тях 5 са изпълнени, а останалите са в работна фаза или на етап обявяване на обществени поръчки. Трябва да се има предвид, че годишния приход от местни данъци на общината са около 4,1 млн.лв.

На въпрос на водещия какви мерки е предприела общината за овладяване последиците от кризата, Янкова отговори, че с помощта на европейските фондове е направено всичко възможно за омекотяване на кризата. По Европейския социален фонд са разкрити 668 работни места, за хората в най-тежко положение и безработните в селата.

Кандидатът за кмет на Смолян изброи и успешните проекти в областта на образованието и социалната политика, по които са обновени и санирани 12 училища и детски градини, ремонтирани са всички социални домове.

На въпрос по какви европроекти ще работи в следващия си мандат, Янкова отговори, че усилията ще бъдат съсредоточени в създаването на още по-благоприятна жизнена среда в града и селата, увеличаване на работните места, омекотяване на последиците от кризата, укрепване на връзките и сътрудничеството по трансграничните проекти с Гърция и развитие на туристическите продукти море-планина, саниране на жилищните комплекси на града. За да бъдат реализираните тези приоритети е нужно правителството да приеме национален план за развитие на общините, а европейските фондове да се явяват като една добавена стойност в нейното осъществяване. За съжаление държавата няма адекватен отговор на възникващите проблеми, плащанията се бавят, няма нужната динамика. Трябва да има грижливо обмислени национални икономически политики, каквито все още не са разработени.

Купуването и продаването на гласове е пръстъпление

Вирни се горе