Дора Янкова и част от кандидатите за общински съветници на БСП уважиха петия празник на поезията в Смолян

Дора Янкова и част от кандидатите за общински съветници на БСП уважиха петия празник на поезията в Смолян

За пета поредна година Смолян е домакин на Празника на поезията. Официалното откриване на форума се състоя пред паметника на „Орфей и Родопа“ до бившето кино „ Дружба“ , като символично бе запален огънят на поезията. Тази година в празника участват 29 поети и писатели от всички краища на България, като за първи път има и международно участие- талантлива поетеса от Хондурас. Атрактивното събитие, имащо за цел да покаже достиженията на съвременната българска поезия и работата на нови автори, е учредено преди 8 години от кмета на Смолян Дора Янкова и председателят на Съюза на българските писатели Николай Петев. Той се провежда през година, като по време на него в смолянските училища се провежда часове по родолюбие, организират се поетични вечери, дискутират се съвременните измерения на изкуството, както и се представят нови творби.

Официални гости на откриването бяха кандидатът за кмет на Смолян Дора Янкова и кандидатите за общински съветници от листата на БСП Петър Харадинов, Михаил Генчев, д-р Мариана Методиева, Рабие Кьосева.

Слово произнесе председателят на Съюза на писателите Николай Петев, който подчерта, че 30 септември и Денят на поезията са сред прекрасните български празници. „За поезията има хиляди определения, но днес трябва да си спомним за Ботев, Вазов, Вапцаров, Смирненски, защото изчезват от учебниците, а децата трябва да ги знаят“, посочи той. „Поезията е съвест и всеки трябва да се докосва до белия листа“, коментира още Петев. Той благодари за подкрепата, оказвана от Дора Янкова и си пожела след две години празникът да е с международно изменение.

Купуването и продаването на гласове е престъпление

Вирни се горе