Дора Янкова: Долно Райково ще бъде бисерът в ареалния комплекс на Смолян

Дора Янкова: Долно Райково ще бъде бисерът в ареалния комплекс на Смолян

Райково ще се обособи като ареалният комплекс на Смолян, обяви на среща с жителите на кв. Долно Райково кандидатът за кмет на община Смолян Дора Янкова. На събранието присъстваха близо 50 души, както и кандидатите за общински съветници на БСП инж. Атанас Устабашиев, Петър Харадинов, Михаил Генчев, Стефан Сабрутев, инж. Димитър Кръстанов, Георги Кисьов и Ангел Добриков. Янкова отчете направеното за квартала в последните години и маркира основните си приоритети за нов мандат. Тя увери гражданите, че в следващите четири години ще управлява общината с обществен съвет, като Долно Райково ще има двама съветници на кмета, които ще помагат за разрешаването на наболелите проблеми. Паралено с това квартала ще има и собствен общински съветник в лицето на Стефан Сабруев, който ще отстоява нуждите на хората. Кандидатът за кмет обясни, че с втория етап на проекта за воден цикъл само в Долно Райково ще се работи по 17 улици и цялата „Тиболска махала”, което напрактика означава в 100% от улиците нов водопровод и канализация, след което ще се премине към цялостно асфалтиране и строителство на тротоари. За облагородяването на самите улици хората ще разчитат и на общински фонд, който ще финансира проекти до 3000лв. във вид на материали, с които гражданите сами могат да разкрасят и подобрят своята улица. Паралелно се предвижда и за всеки квартал да се назначи техник, който да следи за състоянието на инфраструктурата. С проекти по програмата за трансгранично сътрудничество с Гърция ще се разкрие старинната част на квартала, като Долно Райково ще се свърже тематично с Алибеевият и Шакировия конак, както и разкриването на Пепеплска махала, извора Бралото и архиектурния резерват. Това ще привлича много туристи и ще създаде поминък. Янкова запозна присъстващите и с програмата за социална политика, предвиждаща разкриването на 1000 нови работни места, довършване на онкоцентъра, изграждане на дневен център за възрастни, дни на здравето и др. Тя бе категорична, че и в трите квартала на града ще има пазари за екопродукти от планината и призова местните да помогнат в търсенето на подходящо място. В Долно Райково ще се изгради и втора детска площадка, стига да се намери подходящ имот.

По отношение на облагородяването на квартала Янкова съобщи, че Смолян е спечелил проект за интегрирано градско развитие, който ще позволи да се решат всички градски проблеми с недовършени и тесни улици, направата на стълбища и др. След изборите общината ще си поиска Българо-германския център за квалификация на кадри в туризма, тъй като за него е хвърлен огромен общински ресурс, а в момента МТСП го е оставило на самоиздръжка, което е недопустимо. „Мнозинството, което управлява е на гражданите. Властта произтича от народа, който трябва да има усещането, че нещата се случват и има развитие, съгласно неговата воля”, каза още Янкова.

Тя обеща на хората 12 метрово стълбище за улица „Шина Андреева”, нова схема на сметосъбиране за улица „Изгрев” довършване на не асфалтираните улици и изграждане на парапети. Хората поставиха и въпроса за укрепване на главния път за Смилян.

От името на квартала Димитър Чолаков поздрави екипа на Дора Янкова за свършеното до момента и заяви, че 99% от хората ще гласуват с номер 8 от интегралната бюлетина на предстоящите избори. „Трябва да спечелите още на първия тур, защото работата за развитието на Смолян не трябва да спира”, заключи той.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Вирни се горе