"Алфа рисърч" дава преднина на Плевнелиев

"Алфа рисърч" дава преднина на Плевнелиев

Около 60% от българските граждани, имащи право на глас заявяват, че ще гласуват на предстоящите избори Кандидатът за президент на ГЕРБ Росен Плевнелиев би получил 38.5% подкрепа от гласуващите, този на левицата Ивайло Калфин – 23.5%, а независимата Меглена Кунева – 18.4%. Това сочи последното проучване на агенция “Алфа рисърч”, представено днес. То е проведено в периода 8-15 септември сред 1040 пълнолетни българи.

Проучването отчита сериозен аванс за кандидата на управляващите Росен Плевнелиев. Началната му подкрепа обаче от 22.9% е по-ниска от резултатите в изследванията, оповестени преди окончателното обявяване на всички имена, борещите се за “Дондуков” 2.

Изследването отчита лека преднина на Ивайло Калфин пред Меглена Кунева, като кампаниите ще имат решаваща роля за крайния им резултат.

Близки позиции на кандидатите извън челната тройка са тези на Волен Сидеров, Румен Христов, Атанас Семов, Красимир Каракачанов, които се движат в рамките на 1.3 – 2.4% от всички избиратели.

Профилът на гласуващите за Росен Плевнелиев съвпада почти изцяло с избирателите на ГЕРБ, с две разлики, очитат от агенцията. Първо, той е подкрепен по-силно от интелигенцията, хората със свободни професии, (където ГЕРБ губи позиции) и второ, от десните избиратели, докато ГЕРБ стои много „по-центристки”.

Няма единна картина в общественото мнение по казуса – дал ли е Плевнелиев подкуп през 2007 г. или не. Общото усещане е, че проблем има, но в крайна сметка Росен Плевнелиев не е дал подкуп. Най-много негативи от случая понася Цветан Цветанов, за когото 64% от хората смятат, че е направил гаф, като първо е разказал за случая, а после е трябвало да се оправдава.

Към средата на септември около 60% от българските граждани, имащи право на глас заявяват, че ще гласуват на предстоящите избори. Макар и с малко, мобилизацията за местните избори (62%) продължава да е по-висока, отколкото за президентските (59%).

Интересното е, че най-висок е делът на нежелаещите да гласуват в две твърде различни социални групи – от една страна, софиянци и частните собственици, от друга – малките градове и хората с ниски доходи и образование, посочват от “Алфа рисърч”.

Като цяло, президентската кампания ще протича на фона на три доминиращи обществени нагласи, смятат от “Алфа рисърч”. Първата от тях е относително стабилизирано отношение към управляващите, които запазват потенциал от около 25% поддръжници. Отражение върху избора за президент дава и продължаваща ерозия на доверието към политическите партии, лидери и институции и безпрецедентно слабото доверие към парламента и негативни оценки за икономическото състояние в страната.

Вирни се горе