Адв. Филип Топов: Бяхме най-активните съветници и работихме като конструктивна опозиция

Адв. Филип Топов: Бяхме най-активните съветници и работихме като конструктивна опозиция

Ръководителят на групата съветници от ГЕРБ в Смолян адв. Филип Топов: Бяхме най-активните съветници и работихме като конструктивна опозиция

Г-н Топов, защо съветниците от ГЕРБ напуснахте всъщност последното заседание?

Филип Топов: Това не беше планиран политически ход. Възникна спонтанно заради поредното нарушаване на правилника от страна на мнозинството. За 4 г. кметът не направи нито един отчет пред ОбС, а сега тръгна да се “отчита предизборно” по улиците и по читалищата. Контролният орган на местната администрация е Общинският съвет, а не “читалищните настоятелства”. Предложих и ние да чуем “отчета”, който поднасят на гражданите. И това да се включи като първа точка от дневния ред, защото ние знаем какви решения сме взимали и няма как да се отчитат пред нас улици, които не са асфалтирани, какъвто беше случаят с ул. “Шипка” в Райково. Това предложение беше отхвърлено, защото не е било внесено преди заседанието. В същото време кметът внесе в същия ново свое предложение – за продажба на 255 кв. м. жилищна площ в кв. Невястата за производствена и търговска дейност. Нито жителите на квартала са били питани за това, нито докладната е била разглеждана в комисиите.

На същото заседание беше внесен и въпросът за газификацията на Смолян. Защо нямахте нагласа да го приемете?

Филип Топов: Поискахме повече информация за газификацията на Смолян, защото всички наши съграждани имат право да знаят с какво се обвързва градът за един период от 35 години. Този въпрос трябваше да се обсъди на по-широк форум, преди да влезе в местния парламент.

А защо беше толкова спешно да се реши продажбата на част от жилищната площ в “Невястата”?

Филип Топов: И ние искахме да знаем защо е внесено това предложение без да са ясни основанията и целите на тази продажба. Не бяхме единствените в неведение. Председателят на групата съветници от БСП даже в началото мислеше, че става въпрос за детска площадка. Ние от групата на ГЕРБ поискахме почивка за консултации между политическите сили. Дори това консултации не се проведоха и с колегите решихме да напуснем залата. Не може да се управлява на инат.

Защо не получавахте отчети цял мандат?

Филип Топов: Мнозинството пресичаше всеки наш опит да поискаме отчет. Това беше и една от причините общинският съветник адв. Кисьов да напусне съвета. Може би причината е, че имаха пълен комфорт в ОбС. При това съотношение 21 към 8 съветника от ГЕРБ нашите гласове имаха значение само когато решенията се вземаха с квалифицирано мнозинство.

Как според вас управляващата партия си осигури това мнозинство?

Филип Топов: Всеки може да види протоколите от изказванията и гласуванията на останалите колеги. Г-н Костадин Василев от ЗНС, който имаше двама съветника, на един по-късен етап стана зам.-кмет. Нормално е да се предполага, че тази длъжност е дадена срещу нещо. Виждам колеги от т.нар. опозиция, подкрепящи безусловно линията на управляващите, отново на водещи места в коалиционни листи. Ако те се бяха държали като коректив, работата на ОбС щеше да е много по-ефективна.

Като цяло какъв беше 4-годишният мандат за ГЕРБ в Смолян?

Филип Топов: Ние работихме като конструктивна опозиция. Бяхме най-активните общински съветници. Още в самото начало внесохме предложение за нов правилник за работа на ОбС, в който да има зам.-председатели, председателски съвет от представители на всички политически сили. Целта беше по-голяма откритост, прозрачност и яснота за бъдещите заседания и дневния ред с цел защита на интересите на широката общественост. Този правилник не беше приет. Община Смолян може би е единствената в България, където председателят на ОбС е без заместници, без председателски съвет и постоянните комисии се оглавяват само от представители на БСП. Още със самото структуриране на ОбС работата му бе обречена. Внесохме и наредба за обществените обсъждания пак с цел прозрачно и открито управление. И тя не беше обсъдена. Поискахме да се изготви правилник за обществен посредник. Г-жа Янкова постоянно обикаляше страната, заради ангажиментите й като шеф на Националното сдружение на общините и член на Висшия изпълнителен съвет на БСП. Главният архитект на града също посещава Смолян само от време на време. И това не беше прието. Внасяли сме и писмени, и устни питания. Правили сме конструктивни предложения. За всички решения, за които сме сметнали, че са неправилни или незаконосъобразни, сме сезирали областния управител – и предишния, и сегашния, и те са връщани за нови разглеждания. Подкрепихме жалбата на гражданите срещу местните данъци и такси.

С какво не можахте да се примирите през тези години?

Филип Топов: С надменното отношение на някои колеги от БСП, с поведението им на всезнаещи, с отношението към нас като към незначителна опозиция, с арогантността им. Когато сме атакували неправилни решения и областният управител ги е връщал, те отново ги приемаха по стария начин. Работата на ОбС беше неконструктивна. Нямаше воля да се чуе и другото мнение.

Кметицата често ви се караше, поучаваше ви по начин, който отстрани изглежда абсурден и неприемлив. Защо не реагирахте?

Филип Топов: Не е вярно, че не сме реагирали. Ние сме правили необходимото, просто не сме искали да дебатираме на ниско битово ниво. Реагирали сме остро – с възможните по закон форми.Това са начините, позволени от демокрацията, защото общинският съветник е избран, а не е назначен.

Всички съветници на ГЕРБ бяхте за първи път в ОбС. Какво научихте за политиката, което не знаехте и не очаквахте?

Филип Топов: Общинският съветник трябва да действа в интерес на по-голямата част от хората и в обществен интерес, да говори по същество, да говори аргументирано, а не да политиканства. За голямо съжаление и най-малката искра на политическа основа водеше до политиканстване, до принизяване на ролята на другите общински съветници.

Вашите послания, които искахте да отправите за отминалите четири години?

Филип Топов: Линията, която следвахме неотклонно през тези години, беше за открито, честно и законосъобразно управление. Отварям една скоба, че в много от проектите за решения беше вписано едно, а действителната цел беше съвсем друга. Научихме се да четем между редовете. Разглеждахме обстойно всяка докладна, ползвахме и консултации с експерти.

А защо е било нужно целта да се завоалира? Какво е това управление, което се опитва да скрие от съветниците си своите истински намерения?

Филип Топов: Всеки може да си направи сам изводите.

Каква е преценката ви за управлението на общината през последните 4 год.?

Филип Топов: С много резерви. Години наред г-жа Янкова се ползваше с протекциите на най-високо ниво, но въпреки това тя не успя да постигне това, което обещаваше за развитието на общината. Вероятно причината беше в прекомерната й ангажираност към каузи, различни от Смолян. През нейните два мандата общината са напуснали към осем хиляди души. Плащаме най-високите данъци и такси, а Смолян е най-запрашеният, а преди избори и най-разкопаният град. От проверките се установиха нарушения във всички обществени поръчки. Янкова казва, че приключва два успешни мандата и че е била кмет на всички. Това е само една куха фраза, заучена реторика. Да, мандатите й навярно са били успешни за един обръч от хора и фирми. Къде е участието на смолянските фирми? Защо е пълното безхаберие за развитието на туризма? Нека всеки от нас да се върне във времето и да си припомни какво г-жа Янкова и екипът й ни обещаваха. Ние и сега слушаме същите обещания.

Какво смятате, че трябва да се промени в бъдещия Общински съвет?

Филип Топов: Първо трябва да се направи анализ на действителното финансово-икономическо състояние на общината. Никой не знае какво е то към момента. Ами ако наистина общината, условно казано, е пред фалит? Второ, ние ще оптимизираме управленческата структура. В ОбС ще оптимизираме нормативната база, като започнем от правилника и наредбите. Искаме да подобрим бързината и качеството на административните услуги. След задълбочен анализ ще намалим таксите на услугите съобразно действителните разходи, които се извършават за тях. Ще въведем ефективно, а не ефектно обслужване на едно гише. Ще засилим контрола по обслужването на гражданите. Искаме хората да знаят, че чрез общинските съветници от ГЕРБ бъдещият Общински съвет ще взима решения в техен интерес.

Вирни се горе