18 двойки в надпреварата за президент

18 двойки в надпреварата за президент

11 партии, една коалиция и 6 инициативни комитета са подали документи в ЦИК за участие в изборите за президент.

Това съобщи говорителят на комисията Ралица Негенцова.

В 17 ч. изтече срокът за подаване на документи за участие в президентските избори, които ще се проведат на 23 октомври.

Днес ЦИК трябва да вземе решение за регистрацията на всички кандидат – президентски двойки и ще вземе решение кои от тях ще допусне до участие в надпреварата.

Говорителят на ЦИК Бисер Троянов уточни, че до този момент има 14 решения, с които се одобрява участието в изборите на всички партии и няколко комитети.

До изтичането на срока днес документи са подали: БЗНС, Българска демократична общност, инициативните комитети на Светослав Витков (Светльо от “Хиподил”) и Николай Василев.

Кандидатите, издигнати от основните парламентарно представени политически партии, са: Росен Плевнелиев и Маргарита Попова от ГЕРБ; Ивайло Калфин и Стефан Данаилов от “Коалиция за България”; Атанас Семов и Поля Станчева от РЗС; Волен Сидеров и Павел Шопов от Атака; Румен Христов и Емануил Йорданов от “Съюз на десните сили”.

От извънпарламентарни партии и движения са издигнати: Мария Капон и Николай Кисьов от Единна народна партия; Красимир Каракачанов и Даниела Димитрова от ВМРО – БНД; Павел Чернев и Анелия Димитрова от “За хората от народа”; Стефан Солаков и Галина Василева от “Национален фронт за спасение на България”; Сали Ибрям и Валентина Гоцева от Национално движение “Единство”.

От инициативни комитети са издигнати: Меглена Кунева и Любомир Христов; Димитър Куцаров и Камелия Тодорова; Алексей Петров и Николай Георгиев; Венцислав Йосифов и Владимир Славов.

Вчера стана ясно, че за пръв път преди президентски избори

ЦИК е поискала кандидатите да бъдат проверени

дали отговорят на конституционното изискване да са живели в страната през последните пет години.

Всеки кандидат трябва да е пребивавал на територията на страната повече от 183 дни за всяка от годините след 23 октомври 2006 година.

Проверката е възложена на Главна Дирекция “Гражданска Регистрация и Административно Обслужване” (ГРАО) и трябва да приключи до 20 септември.

Според публикация на “Медиапул” обаче такава проверка е невъзможно да се извърши, тъй като ГРАО няма достъп до подобна информация. Днес в последния час

преди затварянето на ЦИК около 200 симпатизанти на СДС протестираха пред сградата й

Протестът е срещу решението на Централната избирателна комисия да не регистрира за участие в местните избори коалициите, издигащи сините кандидати за кметове в Плевен и Монтана. СДС, които днес имаха национална конференция, поискаха оставките на цялото ръководство на ЦИК, както и на Искра Фидосова.

Вирни се горе