Цветалин Пенков:„Над 8 млн. лева са задълженията на община Девин”

Цветалин Пенков:„Над 8 млн. лева са задълженията на община Девин”

С новоизбрания кмет на община Девин Цветалин Пенков разговаряме за проблемите и трудностите в първите два месеца от мандата му, които среща в администрацията. Каква ще е съдбата на болницата? Какви са амбициите на кмета и неговия екип?

— Г-н Пенков, как се справихте с кризисната ситуация, с бедственото положение?

— С оглед на това, че сме ново ръководство, успяхме за кратко време спешно да създадем организация на едно добро оперативно ниво. Благодарение на добрата комуникация, бяхме подготвени за кризисната ситуация.

Тук е момента да изразя удовлетворение от съвместната работа с органите на Гражданска защита, Пожарната, Полицията, Енергоразпределителното дружество, Пътноподдържащата фирма, АПИ и всички институции, с които сме комуникирали. Благодаря и на областния управител- г-н Стайков за разбирането и пълното съдействие. Специални благодарности на всички кметове на населени места, общински служители и жители на общината, които взеха активно участие в процеса. В най-общ план към четвъртия ден от започване на кризата, бяха създадени нормалните при зимни условия комуникации на територията на цялата община,като пътища, водоснабдяване , електрозахранване, телефони и др. В над 50% от населените места в общината това се случи още на 48-я час. Това не означава че всичко е брилянтно. Проблемите и възможностите за добра организация са много и предстоящи за решаване. Имаме намерение след приключване на зимния период и в процеса на подготовка за следващия да проведем съвместни срещи с гореспоменатите органи, с оглед на една по-добра работа в бъдеще.

Смятам, че разковничето на успеха се крие в няколко позиции – превенция, организация, контрол, информираност и финансиране. Ние трябва да си свършим работата по първите четири позиции и да мотивираме правителството и държавното управление, заедно да направим нов прочит на ситуацията в райони като нашия с оглед адекнатно, правилно и обосновано финансиране на подобни дейности и процеси. В тази насока получихме подкрепата на областния управител.

— Какво е състоянието на общината към настоящия момент, знаем, че проблемите с болницата все още не са решени?

— Често задаван въпрос, от самото начало на мандата. Отговорът към настоящия момент все още не може да бъде еднозначен и изчерпателен. Новото общинско ръководство, моят екип, общинската администрация и Общинският съвет – всички заедно имаме амбицията община Девин да се превърне в пример за отлично работеща община. Това ще рече Девин да се превърне в традиционна и желана европейска и световна туристическа дестинация. Природните, исторически и културни дадености съществуват и те трябва да бъдат използвани рационално. На въпрос защо до настоящия момент, имам в предвид последните 10-12години, това не се случи,ми е трудно да отговоря.

Защо предходните ръководства и кметове не са се съсредоточили върху това , дали не е имало политическа воля или липсата на инициативност и безхаберие са причините – все още е неясно....? Предстои анализ на целия този период. С няколко думи положението на общината в организационен аспект не е добро, във финансов аспект – също. Общите задължения към настоящия момент, включително и задълженията на МБАЛ-Девин надхвърлят 8 милиона лева. Трябва да отбележа, че това не е окончателната цифра. Непрекъснато се появяват допълнителни задължения.

— След като казахте, че има толкова трудности, как смятате да осъществите плановете, за които споменахте? Какво ще предприемете от тук насетне?

— За да осъществим нашите амбиции за развитието на общината и района е необходимо на първо място да се овладеят процесите на финансовата нестабилност. Това ще постигнем, с волята и желанието на всички участници в процеса. Кмет, общинско ръководство, Общински съвет и не на последно място разбирането и подкрепата на всички хора –жителите на община Девин. В подкрепата на родопчани съм убеден, защото хората, които живеят тук са отговорни и мъдри. Планината ни прави такива. Аз като кмет на Девин и общинското ръководство си даваме ясна сметка, че без подкрепата и на централната власт и правителството, това ще е много трудно. Още от началото на мандата заработихме заедно в няколко посоки.

Първо направихме внимателен и задълбочен анализ на ситуацията.

Второ насочваме усилията си в оптимизиране, преструктуриране и изграждане на добре работеща общинска администрация,както и създаване на екипи от млади хора и специалисти, които да отговарят на предизвикателствата на европейското развитие.

Трето,инициирахме и положихме сериозни усилия за осъществяване на пълна, честна и прагматична комуникация с органите на държавната власт . Мотивирахме и създадохме контакти с областното ръководство в лицето на областния управител – инж. Стайков и неговия екип, вицепремиера и министъра на финансите – Симеон Дянков,както и с премиера Бойко Борисов. Няколко са основните стратегически цели -възстановяването и предоставяне на адекватно и нормално здравеопазване на територията на трите общини. Такова, каквото е вменено с конституцията на България, като право на всеки гражданин. На следващо място овладяване и справяне с безработицата. Осигуряване на възможности за работа, сигурност и спокойствие на всеки човек. Разбира се туризма и развитието на района, като атрактивна туристическа дестинация през четирите сезона.

На проведена среща с премиера Бойко Борисов, вицепремиера Симеон Дянков и областния управител Стефан Стайков, дадох ясни гаранции за бъдещата работа на новото ръководство на общината за една откритата и делова комуникация с правителството и държавните структури. Депозирал съм искания до Министерството на Финансите за извършване на проверки от Агенцията за ДФИ в МБАЛ-Девин и Община Девин за периода от 2003г. до настоящия момент. Депозирал съм в Министерството на финансите искане с най-неотложните и нетърпящи отлагане финансови и организационни проблеми, трупали се в продължение на едно десетилетие.

На срещите поставих проблемите и най-наболелите въпроси, като акцентирах на това, че тяхното разрешаване ще е много трудно без подкрепата на правителството. Готови сме за открита, прозрачна и динамична съвместна работа с правителството.

— А, какво казаха управляващите, поеха ли някакви ангажименти?

— Удовлетворен съм от проведените срещи и получих увереността, че мислим държавнически и вървим в една посока, именно възстановяване и развитието на района и общината. Родопа планина, жителите и гостите на община Девин го заслужават. Очаква ни много работа. Аз като кмет ще отстоявам безкомпромисно интересите на жителите на общината. Имам представа за ситуацията, приемам предизвикателствата и поемам отговорността. Имам увереността, че правителството ще ни помогне и ще застане зад нас.

Вирни се горе