Тотю Младенов: Новият собственик на Горубсо трябва да отстрани предписанията на Инспекцията по труда

Тотю Младенов: Новият собственик на Горубсо трябва да отстрани предписанията на Инспекцията по труда

Социалният министър Тотю Младенов в интервю пред вестник „Стандарт” за Горубсо Мадан.

— Г-н Младенов, какви изводи си правите от случая с “Горубсо-Мадан” като министър на труда?

— Че държавата може ефективно да се намеси при нарушаване на законите. Инспекцията по труда в началото на март затвори двата рудника на дружеството заради системно нарушаване на условията на труд, а Mинистерството на икономиката откри процедура по отнемане на концесията. В крайна сметка държавата, включително в лицето на премиера, доведе нещата до намирането на нов собственик на предприятието. Сега той, след като изплати възнагражденията, ще трябва да отстрани всички предписания на Инспекцията по труда, за да може миньорите да започнат час по-скоро работа.

Този случай показва още колко са наложителни адекватни законодателни промени, които да защитят в по-голяма степен правата и интересите на работниците. С предложените от Министерството на труда промени в Търговския закон искаме да защитим вземанията на работниците при откриване на съдебно производство по несъстоятелност срещу техния работодател. А с промени в ГПК – да се даде защита при извънсъдебно производство, когато хората може да си търсят неизплатените възнаграждения с представено от тях извлечение от ведомостта за заплатите. Тези предложения ще се обсъдят тази седмица в комисия със синдикатите и работодателите и се надявам час по-скоро да влязат в парламента.

— Колко време би отнело на новия собственик на “Горубсо-Мадан” да изпълни предписанията на трудовите инспектори и рудниците отново да заработят?

— Новият собственик по най-бързия начин трябва да снабди миньорите с каски, лампи и други липсващи лични предпазни средства, както и да направи пълен преглед на двата рудника, тъй като те не са работили повече от месец. Ако няма никакви пречки за безопасна работа под земята, смятам, че до края на седмицата рудниците може отново да бъдат отворени. Новият собственик декларира, че ще направи всичко това.

— По повод тези над 7 млн. лв. несъбрани осигуровки от “Горубсо-Мадан” можело ли е държавата много по-рано да поиска несъстоятелност на фирмата и влизане на друг инвеститор?

— Съгласно чл. 625 от Търговския закон Националната агенция за приходите може да поиска от съда да открие производство по несъстоятелност поради неизпълнени публичноправни задължения към държавата, а в това число и невнесени осигурителни вноски. Тези задължения трябва да са констатирани по съответния ред – въз основа на подадените от работодателя декларации или с ревизионен акт за начет.

Вирни се горе