Teo Mypaтидис, управител на IKEA в България: Нямаме страхове относно инвестициите си в страната

Teo Mypaтидис, управител на IKEA в България: Нямаме страхове относно инвестициите си в страната

Тео Муратидис е управител на магазин IKEA в България. Той работи в компанията от 2001 г., като последователно заема длъжностите мениджър на екип в отдел „Складови запаси“ и мениджър в отдел „Логистика“. Муратидис има висше инженерно образование, получено в гръцкия университет „Аристотел“, намиращ се в град Солун. Той разполага с над 10 години професионален опит в областта на потребителските продукти. Първият магазин на IKEA в България ще отвори врати в София на 20 септември. Върху 30 хил. кв. м ще се предлагат повече от 7500 продукта за обзавеждане на дома. Каталогът на веригата за 2012 г. ще започне да се разпространява на 3 септември, като той ще достигне до над 750 000 домакинства в региона на София, Пловдив, Пазарджик, Кюстендил и Перник. Цените, посочени на артикулите, би трябвало да се поддържат през цялата година, обещават от IKEA. В българския магазин ще работят над 330 души. Инвестицията в проекта е 50 млн. евро. За първата година се очакват 1,5 млн. посетители. Компанията е основана през 1943 година от 17-годишния Ингвар Кампрад в Южна Швеция. Името IKEA е акроним от първите букви на неговото име и първите букви на фермата и селото, в което израства.

  • Г-н Муратидис, през септември трябва да отвори врати първият обект на IKEA в София. Имате ли планове да откривате и още обекти у нас? Говори се, че веригата вече е закупила огромен парцел във Варна. И като цяло какви са плановете ви в средносрочен план?

  • Ние действително обмисляме да отворим и втори магазин, за да разширим своята дейност в България. Варна е само едно от местата, където смятаме да се развиваме. Имаме и други планове за инвестиции в бъдеще, но на този етап все още не мога да дам конкретна информация за тях.

  • Марката заяви, че се цели да постигне 10% дял от пазара още през първата година. Как смятате да успеете да го направите?

  • Постигането на пазарен дял от 10% още през първата година е заложено в нашата бизнес идея. За да успеем в това начинание, ние ще се опитаме да покажем на потребителите в България как могат да закупят добре проектирани стоки за обзавеждане на дома. Тези продукти са специално разработени, с наистина добро качество и на приемливи цени.

  • Какъв интерес очаквате към магазина? Колко души прогнозирате, че ще посетят IKEA до края на годината? Ще има ли специални оферти за откриването на обекта и коледни промоции? Какви точно ще бъдат те?

  • Нашата задача е да предложим на клиентите си ниски цени за всеки ден. Това е нещо, в което компанията вярва и на което държи много. Сигурен съм, че и нашите посетители също ще се насладят на това. Като цяло имаме специален медиен план за съобщаване на информация, свързана с всички различни събития, които IKEA организира през цялата година. Така да се каже, веригата ще бъде „непрекъснато в ефир“. Всички потребители ще бъдат отлично информирани за това, което се предлага и което се случва.

  • Има ли опасност някои от артикулите в каталога да се изчерпят заради повишеното търсене? Предвидили ли сте ситуации, в които клиентите идват да си закупят определена стока, а тя не е налична? Имате ли прогноза кои продукти ще бъдат най-търсени в магазина у нас?

  • Ние предприемаме предпазни мерки, за да не позволим подобна ситуация с изчерпани продукти да се случи. При отварянето си магазинът ще разполага със сто процента наличност на всички стоки, които фигурират в каталога. Съвсем честно мога да споделя, че ние имаме и прогнозна информация за нагласите на българските потребители. Ние предполагаме какво те ще си харесат и какво ще искат да закупят. Надяваме се, че тя ще се окаже реалистична.

  • С кои местни фирми ще работите? Кои са чуждестранните ви партньори? Само по шведски дизайн ли са проектирани мебелите, или са използвани и други модели?

  • В България работим с над 20 различни фирми, които произвеждат продукция за нас. От друга страна, целият моден дизайн, проектиране и качество на мебелите, които се предлагат от IKEA, са от Швеция. Всичко, свързано с тези въпроси, се решава именно там. Това, което се отнася до доставчиците ни тук, също влиза в компетенцията на компанията в скандинавската страна. Там се вземат решенията и там се разработват продуктите. Нас, в България, ни осведомяват в последния момент.

  • Говори се, че цените на продуктите няма да са много по-ниски от тези например в Гърция и дори напротив – ще се внасят от южната ни съседка и ще се слагат още по-високи цени. Какъв е вашият коментар по този въпрос? И като цяло как определяте ценовата си политика в различните страни, в които оперирате? Съответно ще има ли разлики и в асортимента или цената спрямо това, което се предлага в останалите магазини от веригата в региона и Европа?

  • По отношение на общата политика за ценообразуването мога да кажа, че тя винаги се адаптира към пазара. Под особено внимание се взимат например такива фактори като разполагаемия доход на населението. Също така политиката се определя и в съответствие с това, какви други вериги за продажби на дребно са разположени и функционират в същата тази страна, както и къде точно се намират магазините от веригата IKEA на местния пазар. Но ние винаги се опитваме да поддържаме една значителна дистанция от нашите конкуренти. Целта е цените ни да са значително по-ниски от техните. По отношение на веригата за доставки и това, дали ще купуваме стоките от Гърция или не, мога да уверя, че всяка година осъществяваме оценка на качеството и на стойността на разходите, така че да осигурим най-ниските цени на пазара. На базата на това се определят източниците, от които закупуваме нашите стоки.

  • И обратното, ако цените са по-ниски от тези в южните ни съседи, това ще доведе ли до „туристически пътувания“ на гърци за покупки от веригата у нас?

  • Когато разработваме нашата стратегия и осъществяваме политиката си на ценообразуване, ние винаги вземаме под внимание какво е положението на местното население. В този случай това са жителите на София и на България като цяло. Ако се случи така, че хората от Гърция преценят, че за тях ще бъде по-изгодно да дойдат да закупят продуктите си от България, нямаме нищо против това. Да заповядат тук! Разбира се, същото се отнася за потребителите от Румъния, Сърбия, Македония и други съседни страни.

  • Като цяло как оценявате пазара в България с оглед на прогнозите, че вътрешното потребление най-вероятно ще остане слабо поне още две или три години? Според статистиката българите са с най-ниски доходи в Европейския съюз. Какъв ще бъде отговорът на IKEA на тези тенденции?

  • Като цяло мога да кажа, че ние считаме българския пазар за такъв с огромен потенциал и големи възможности за развитие. Също така от опит знаем, че там, където навлезе IKEA, пазарът се увеличава, разраства се. Ние очакваме изключително положително въздействие от нашето навлизане тук за целия сектор. Нямаме никакви страхове относно инвестициите, които правим в момента и които възнамеряваме да осъществим и в бъдеще в България.

  • Новите технологии навлизат с висока скорост и у нас, като все повече българи започват да купуват през компютър и телефон. След като предлагате каталога си с артикули през интернет, възнамерявате ли да затворите целия цикъл на онлайн пазаруване, като предложите възможност за поръчване по телефон или компютър с доставка, монтаж и обслужване?

  • Засега, в скоро време, не смятаме да предприемем тази стъпка. Подобна стратегия е част от нашите бъдещи планове. В момента най-важната цел, която стои пред нас като компания, е да привлечем потребителите. Необходимо е те да се запознаят лично с нашия магазин, да видят нашите стоки. Разполагаме с предостатъчно много време, за да осъществим всичките си останали проекти и след това, включително и онлайн пазаруването.

Вирни се горе