Славка Чакърова, кмет на Чепеларе: Обичам контакта с хората и съм човек, който обича да помага, да изслушва, да вниква в проблемите

  Славка Чакърова, кмет на Чепеларе: Обичам контакта с хората и съм човек, който обича да помага, да изслушва, да вниква в проблемите

Г-жо Чакърова как се става кмет и с какво спечелихте съгражданите си? Лесно ли се пренастроихте от счетоводството към общинските дела?

Освен, че съм се занимавала със счетоводство и числа, аз много обичам контакта с хората и съм такъв тип човек, който обича да помага, да изслушва, да вниква в проблемите. Обичам да обръщам внимание на хората и може би това което накара голяма част от хората, които ме познават и като инспектор в Банка ДСК и като заместник и главен счетоводител на фабриката за ски, да гласуват за мен е именно отношението ми към голям кръг хора. Те ме познават като един сериозен човек, който като си постави нещо за цел се опитва да го постигне.

От счетоводството към общинските дела се пренастроих и лесно и трудно. Лесно, защото обичам да общувам с хората, трудно ми беше да се запозная с огромния обем нормативна уредба, но като счетоводител пък умея да боравя със закони и правилници и постепенно с помощта на служителите в общината, двамата ми заместници и експерти, които ми помагат и аз много им благодаря се справям. Това което съм се научила през годините е, че колкото лидера да е добър и да има качества без екипа си той не може да свърши нищо. Може би, това което аз умея да правя най-добре е да увличам хората около мен, да ги убеждавам, че могат да се справят, че имат силите, познанията, потенциала и възможностите.

Кое ви накара да се кандидатирате за кмет на община Чепеларе?

Това което се случваше в Чепеларе през последните години – обезлюдяването. Имайки възможността да посещавам много страни в Европа, покрай работата ми преди да стана кмет, виждайки как природата там не е по-хубава от тук, а нашата прекрасна община замира, също ме провокира. Освен това и срещите ми с хотелиерите. Виждайки ги как се карат, колко са разединени, как не могат да се съберат заедно и да тръгнат напред, също бе един от мотивите ми. Защото целта на всички е една – града де се развива, да има туристи, да има бизнес, да се развива общината и нашите деца да остават тук до работят, а не в чужбина. И знаейки, че имам това качество да убеждавам хората, да ги накарам да преодоляват различията и конфликтите в името на дадена цел също ме накара да се кандидатирам за кмет.

Чепеларе е курортно градче и винаги е било привлекателно място за туристите. Какви са приоритетите в утвърждаването на Чепеларе като туристическа дестинация?

В община Чепеларе основния бизнес е фабриката за ски, дърводобива и дървопреработването и разбира се туризма. В това райско кътче в Родопите, идеята на всички е да развием туризма целогодишно и марката “Чепеларе – зеленото сърце на България”. Това може да стане с подобряване на инфраструктурата, освен базата, която имаме като хотели усилено работим за премахване на дървата, старите коли по тротоарите, разкрасяването на града и приканвам гражданите да си боядисат оградите, да си почистят дворовете, на някои дори помагаме, като закупуваме боя и на мен това ми е много приятно и работим в тази посока. Това обаче не е достатъчно и сме се насочили към създаването на културни събития.

Чествахме тържествено Трети март, отбелязахме за първи път тази година на площада с курбан Гергьовден, следващото събитие което направихме бе фестивала за старата градска песен и мина много добре, сега предстои мероприятие на едни млади хора “Трип елементс”, ще организираме изложение на колелета “Байк Експо”, след това е “Чепеларски търкелета” и с още много интересни събития е наситен календара през лятото, освен това и предстоящия събор на Рожен. Веднага след това в началото на октомври ще организираме Празник на картофа.

Пампорово АД изкупи задълженията на “Чепеларе курорт” и придоби лифта, какви са общите ви планове с дружеството?

За моя голяма радост с Пампорово АД и в частност с Изп.директор на дружеството Мариян Беляков сме в непрекъсната комуникация още от месец март. Ние ще им съдействаме във всяко отношение, а имам уверението и на Общинския съвет, че ще работят дори извънредно, за да стават нещата по-бързо и да се спазят сроковете в процедурно отношение. Пампорово е един доказал се коректен инвеститор.

Има ли инвеститорски интерес към Чепеларе?

Към настоящият момент имам запитване от големи търговски вериги, чувайки че курортите ще се обединят. Инвеститорите са доста предпазливи обаче, ще изчакат да мине тази зима, за да видят как ще тръгнат нещата и след това може би ще бъде по-силно провокиран интересът им към нашата община. По моя инициатива това което правим с Пампорово е инициирахме среща с хотелиерите от Чепеларе и ще тръгнем към едно от обединение. Ще направим една визия, една Стратегия, една реклама, за да вървим в една посока. Водим разговори и за провеждането на две състезания на нашата писта в Мечи чал.

Към този момент какво е финансовото състояние на община Чепеларе?

Финансовото състояние на общината не е много добро. В момента работим по изготвянето на оздравителна програма, знаете, че Чепеларе е в списъка с останалите 36 общини на Министерството на финансите, които трябва да изготвят до месец оздравителен план. Може би ще се наложи оптимизация на числеността на персонала, разглеждаме тарифите и таксите, които извършваме за определени услуги, правим сравнителни анализи и ще решаваме, дали ще увеличим някои, оптимизираме и разходите.

Каква е целта към която се стремите?

Моята цел е община Чепеларе да бъде такава, че да може да задържим младите хора тук, като започнем от децата. Всичките ми усилия са насочени в това да привличаме инвеститори, да подобряваме средата в която живеем. В тази връзка утре имам среща с изп.директор на Българската Асоциация на инвеститорите Стамен Янев. Работим усилено по усвояване на европейските средства и очакваме одобрението на два трансгранични проекта, работим и по още три проекта за развитие на селските райони, подготвяме енергийни доклади за образователната инфраструктура и други. Целта ми е да бъдем обединени и да работим заедно, независимо партийната принадлежност и симпатии, след изборите имаме само една единствена партия и тя е Чепеларе.

Вирни се горе