Сийка Иванова : Най-добре развиващата се социална услуга в нашата област е „Приемната грижа”, имаме 75 утвърдени приемни семейства, в които са настанени 68 деца

Сийка Иванова : Най-добре развиващата се социална услуга в нашата област е „Приемната грижа”, имаме 75 утвърдени приемни семейства, в които са настанени 68 деца

- Г-жо Иванова, в края на годината обикновено се прави отчет на свършеното. Кои са основни рискови групи, получили подкрепа през 2015 г. от дирекциите „Социално подпомагане“ на територията на област Смолян?

— Ще започна със закрила на децата в риск. Основни цели и задачи в това направление са: превенция от изоставяне и отглеждане на детето в качествена семейна среда; деинституционализация на децата от институции чрез реинтеграция в семейство или среда близка до семейната.

Процесът на деинституционализация не беше лек, но на база доброто сътрудничество между държавните структури в лицето на Регионална дирекция за социално подпомагане (РДСП), дирекциите „Социално подпомагане“ (ДСП), Областна администрация, общини и НПО, добрите резултати са налице.

На територията на областта е изградена широка мрежа от социални услуги за деца. Няма община без действаща социална услуга за деца:

три са Центровете за настаняване от семеен тип за деца/младежи без увреждания (ЦНСТ) в гр. Смолян и с. Павелско с общ капацитет от 39 места;

един ЦНСТ за деца/младежи с увреждания в гр. Смолян, кв. Устово с капацитет от 14 места, който се очаква да стане държавно делегирана дейност от м. януари 2016 г.

шест Центрове за обществена подкрепа (ЦОП) за деца в риск и техните семейства в общините Девин, Доспат, Златоград, Рудозем, Смолян и Неделино с общ капацитет от 150 места;

два Дневни центрове за деца с увреждания в общините Доспат и Рудозем с общ капацитет от 40 места;

два Дневни центрове за деца и лица с увреждания в общините Златоград и Смолян с общ капацитет от 73 места;

един Център за социална рехабилитация и интеграция (ЦСРИ) за деца с увреждания в община Мадан с капацитет от 30 места;

Наблюдавано жилище за младежи напускащи специализирани институции с капацитет 4 места.

- Каква е заетостта в тези центрове?

— Във всички посочени услуги заетостта е над определения капацитет – към края на м. ноември същата е 111%, което е показателно за доброто планиране в Областната стратегия за развитие на социалните услуги.

- Коя е социалната услуга, която най-добре се развива през годината?

Най-добре развиващата се социална услуга в нашата област е „Приемната грижа”. Към момента имаме 75 утвърдени приемни семейства, в които са настанени 68 деца. Най-голям е броят на приемните родители в община Смолян с населени места Момчиловци, Кутела, Виево и Търън, следвана от общините Рудозем и Девин.

Като много добър процес на територията на областта мога да посоча процесът по осиновявания. През 2014 г. чрез Съвета по осиновявания към РДСП са осиновени 29 деца. От началото на 2015 г. имаме 26 осиновявания в страната и 16 международни.

Нашата област беше една от първите, (без да е в пилотните), която закри Дома за медико-социални грижи за деца (ДМСГД) -Широка лъка. В момента имаме само една специализирана институция за деца – Дома за деца лишени от родителски грижи (ДДЛРГ) в с. Широка лъка, която при капацитет 30 има само 14 деца, от които 10 са на седмична и 4 на постоянна грижа.

За оказване на подкрепа на семействата с деца с месечни и еднократни помощи по Закона за семейни помощи за деца през 9-месечието на 2015 г. са подпомогнати 13 272 семейства за 14 578 деца. Изплатените средства са 6 259 701 лв. В това число са подпомогнати с месечна добавка 390 семейства с деца с увреждания – изплатените средства са 726 153 лв. и 667 семейства с първокласници на обща стойност 168 750 лв.

Като добра практика в област Смолян мога да посоча намаляването до минимум на неизвинените отсъствия в училище, което е в резултат на налаганите санкции предвидени в ЗСПД и добрата съвместна работа с РИО-Смолян. От изнесените обобщени доклади на АСП и за трите тримесечия на 2015 г. Смолянска област е на първо място по най-малък брой деца с неизвинени отсъствия и съответно най-малък брой санкционирани семейства по реда на чл. 7 от ЗСПД.

- А каква е политиката за хората с увреждания?

— Тревожен е фактът, че на територията на област Смолян се увеличава броят на лицата и децата с трайни увреждания.

За деветмесечието на 2015 г. от ДСП е оказана подкрепа на 7 248 лица с увреждания, в т. ч. 305 деца. В сравнение със същия период на 2014 г. се отчита увеличение на лицата с 308, а на децата – с 36. Отпуснати са 20 460 месечни добавки за социална интеграция по ППЗИХУ, а изплатените средства са 1 350 274 лв. Отпуснати са целеви средства за медицински изделия и помощни средства на стойност 596 411,70 лв.

За повишаване качеството на живот на хората с увреждания не е достатъчно само политиката на директни плащания, а е необходимо и насърчаване на социалната интеграция, която не може без развитието на модерни социални услуги.

Най-добре на територията на областта се приемат услугите в домашна среда:

49 лични асистенти по Национална програма „Асистенти на хора с увреждания“ се обгрижват 43 лица и 5 деца с трайни увреждания;

по проект „Нови възможности за грижа”, изпълняващ се от Главна дирекция „Социално подпомагане“ към Агенцията за социално подпомагане с партньори – общините, работят 442 лични асистенти, които полагат грижи за 455 потребители на услугата.

За повишаване качеството на живот на лицата с увреждания, на територията на областта функционират 2 ЦСРИ – в гр. Златоград и гр. Неделино и 1 ЦНСТ за лица с физически увреждания в гр. Неделино. С пълен капацитет (общо 187 места) работят двете специализирани институции за жени и мъже с психични разстройства в с. Ровина и с. Петково.

- Знаем, че Социално подпомагане е в помощ и на лица и семейства изпаднали временно в затруднено материално положение, които без помощта на държавата трудно биха се справили.

— През деветмесечието на 2015 г. от ДСП са отпуснати на 872 лица и семейства месечни помощи на обща стойност 351 026 лв. за задоволяване на потребности от първа необходимост. Подпомаганите лица в трудоспособна възраст са предимно неквалифицирани. Предвид силно стеснения пазар на труда, единствената алтернатива в много от населените места на областта остава включването в програмите за субсидирана заетост и основно в НП ОСПОЗ. Анализът сочи, че замяната на пасивния подход на изплащане на помощи с активно включване в програми, осигуряващи заетост, е сполучлив и резултатен.

За същия период във връзка с инцидентно възникнали потребности от здравословен, комунално-битов и др. характер са отпуснати 47 еднократни помощи в размер на 10 825 лв.

В подкрепа на най-уязвимите социални групи за настоящия отоплителен сезон г. са подпомогнати 6 582 лица и семейства с целева помощ за отопление. Начислените средства са 2 376 102 лв., а част от тях вече са изплатени.

Една от най-добре развиващите се социални услуги на територията на областта, подпомагаща тази целева група, са обществените трапезарии. Реализация на този вид услуга имаме в 7 от общините: Смолян, Чепеларе, Девин, Мадан, Рудозем и Златоград. Финансирането е от Фонд „Социална закрила” към МТСП, а общия капацитет за всички общини е от 536 места. Преминалите потребители през 2015 г. са 563. Услугата се приема много добре от местното население и потребителите изказват благодарност за предоставяния им топъл обяд.

На територията на областта в помощ на старите хора функционират Дома за стари хора в с. Фатово с капацитет 90 (заетост 81) и Дневен център за стари хора в гр. Мадан с капацитет 30 и заетост над капацитета, които са модерно обзаведени и оборудвани.

Вирни се горе