Румен Пехливанов: Реализацията на европроектите ще окаже положителен икономически ефект в общината

Румен Пехливанов: Реализацията на европроектите ще окаже положителен икономически ефект в общината

Г-н Пехливанов, вече започна частично асфалтиране на участъци от общинската пътна мрежа. Предвидени ли са отсечки, които ще бъдат напълно асфалтирани и какви средства ще бъдат необходими за тази дейност?

Стартираха процедури по частично асфалтиране на участъци от общинската пътна мрежа. Предвидена е една отсечка, която ще бъде напълно асфалтирана и това е отсечката от центъра на с.Елховец до разклона за махала Байкушевска. Асфалтирането ще започне след като дружество ВиК подмени тръбите на водопроводите, които минават през този участък. Необходимите средства за пълното асфалтиране на тази отсечка са 69 600 лева, приети с решение на Общинския съвет- гр.Рудозем.

Освен това вече по-голямата част от дупките в общинската пътна мрежа бяха запълнени посредством вече прилагания струйно-инжекционен метод. Този метод за кърпене на дупките по асфалта се оказа доста ефикасен, защото е по-евтин и по-качествен, което беше доказано от прилагането му през миналата година. Като цяло за изкърпването на дупките ще са необходими още около 26 000 лева, от които 17 000 лева от общинския бюджет и около 9 000 лева от Агенция пътна инфраструктура (АПИ) за участъците от пътната мрежа в рамките на град Рудозем.

\=====

Какви са инвестиционните планове на община Рудозем, които предстоят в най-близко бъдеще?

В четвъртък на заседание на Общинския съвет беше актуализира инвестиционната програма на общината за 2013 година. В близките няколко дни ще бъдат сключени договори с фирмите, които ще извършат ремонтите на покривите на трите обекта, а именно: кметство Бяла река, бившето кметство на с.Елховец и ЦДГ- Пловдивци.

През лятото ще бъде извършен и ремонт на санитарните възли в СОУ- Чепинци.

Отварянето на пътя Рудозем-Ксанти е изключително важно за икономическото съживяване на община Рудозем и регион Смолян. Как ще търсите съдействие за отварянето на ГКП- Елидже и дали е възможно да се осъществи във вашия мандат до 2016 година?

Действително отварянето на пътя Рудозем – Ксанти е изключително важно за икономическото съживяване на региона и по специално за община Рудозем. Имал съм няколко срещи за съдействие по този въпрос от страна на министри в бившето правителство. Надявам се, че новото правителство ще погледне по-сериозно на този въпрос, защото има споразумение между България и Гърция за отварянето на ГКП- Елидже още от 1995 година. Това ще бъде във взаимен интерес и на двете държави. Искрено вярвам, че правителството и новият министър на външните работи Кристиан Вигенин, заедно с българските евродепутати ще намерят правилното решение за споразумение с Република Гърция, която да изпълни ангажимента си за международния път Рудозем- Ксанти. На практика от гръцка страна има само 9 км път, който трябва да бъде изграден от връх Елидже до съществуващия двулентов път за град Ксанти. Много се надявам, че този международен път ще бъде реализиран най-късно до края на моя мандат.К

Кога ще стартира последния етап от изграждането на язовир „Пловдивци”?

Процедурата е в много напреднал стадий. МРРБ е избрала фирмите, които са класирани за участие в изграждането на язовир „Пловдивци”. Вече има изготвен протокол за съгласуване с управителния съвет на Световната банка, която финансира изграждането на този обект. Много скоро ще бъдат отворени и ценовите предложения от страна на фирмите и предполагам, че до края на месец август ще бъде сключен и договор с фирмата изпълнител. Вече пуснахме обявление в Държавен вестник за стартиране на процедура по утвърждаване на план за 20 киловолтовото трасе, което ще захранва язовир „Пловдивци” с електроенергия. Очаква се поне 150 -200 души да бъдат заети с работа по обекта.

На какъв етап са проектите за пълен воден цикъл на община Рудозем и изграждането на спортни игрища и спортна зала в общината?

В напреднала фаза сме по проекта за пълен воден цикъл на гр. Рудозем. Този проект е на приблизителна стойност около 20 милиона лева. Очаквам новото правителство в най-скоро време да одобри финансирането на проекта. Ние имаме подготовка за започване на тръжна процедура за избор на изпълнител, така че най-късно в началото на следващата година може да започне и същинската строителна дейност по реализацията на този проект. В един от етапите на водния цикъл е предвидено и изграждането на колектор от Чепинци до Рудозем, който да поеме отпадните води на село Чепинци,както и на селата Грамаде, Оглед, Сопота и Рибница.

Община Рудозем спечели няколко проекта по Програмата за развитието на селските райони. Тези проекти касаят изграждането на пътища в общината, спортни игрища в Елховец и Чепинци и спортна зала в Рудозем.

Предвидените за изграждане пътища са на обща стойност 5 135 000 лв. и те ще решат проблемите с пътната инфраструктура на селата Борие, Рибница и махала „Дуревска”-с.Чепинци. Спортни съоръжения ще бъдат изградени в Елховец и Чепинци, а спортна зала в гр.Рудозем. В момента сме на етап отваряне на тръжните документи. За изграждането на пътищата участват три фирми и един консорциум, а за спортните игрища и спортната зала участват две фирми и един консорциум. В рамките на около 10 дни ще има окончателно класиране и по двата проекта- за пътищата и за спортните съоръжения. Ако процедурата на се проточи с обжалване от страна на някои фирми, считам че още в началото на летния сезон, ще започнат реални строителни дейности по тези проекти. Вярвам, че при реализацията им ще бъде ангажирана и не малък брой работна ръка от община Рудозем.

Един от най-коментираните проекти в община Рудозем е проектът, касаещ хората в неравностойно положение и хората с увреждания. Този проект е по програма „Развитие на човешките ресурси“ и е на стойност 225 хил. лева. Проекта даде възможност на хора в неравностойно положение да се обучат в традиционни занаяти, характерни за бита и традициите в нашия край. Този проект намери голям отзвук в цяла България. Представената изложба намери популяризация, защото показва автентичността на родопския бит и култура. Има интерес за заснемането на филм от страна на БТВ и други медии. Получихме и лаптоп от кмета на гр.Сопот, който е изключително впечатлен от реализацията на този проект. Определено се гордеем с този проект и се надявам, че той ще спомогне за популяризиране на община Рудозем като туристическа дестинация.

Сериозни „катаклизми” имахме по реализацията на проекта „Помощ в дома”.По този проект имахме доста жалби и оплаквания от хора, които не са разбрали смисъла на този социален проект. Има правила при подбора на хората, които реално участват в проекта и ние сме се съобразили изцяло с това. Учудвам се на действията на бившия кмет Николай Бояджиев, който оспорва избора и не приема лицето определено да полага грижи за неговата дъщеря. Той е запознат с регламента на тази програма и като бивш градоначалник знае, че има правила, които е необходимо да се спазват.

Все още ли са запорирани сметките на общината и как влияеше това върху нормалната работа на Общинската администрация?

\=====

Сметките на общината вече не са запорирани. В интерес на истината имаше затруднения в рамките на около месец и половина, през което време ние не можехме да правим почти никакви разплащания. През този период се натрупаха задължения за електроенергия, горива, доставени храни в детските градини и тепърва предстои тяхното разплащане.

Какви са очакванията Ви от новото правителство на България ?

Очакванията ми към новото правителство са много големи, защото още с избора си то се обяви за социално ангажирано правителство, което дава шанс на бизнеса и развитието на икономиката в страната. Очаквам новото правителство да обърне по-голямо внимание на малките общини. Община Рудозем е една от тях, тук приходите са много ограничени, защото няма големи икономически предприятия. Като допълнително бреме за развитието на нашата община са и старите задължения, които са над 3,5 млн. лева, наследени от бившето управление.

Малките общини и по специално община Рудозем се нуждае от сериозно подпомагане за стопиране на процесите на обезлюдяване. Досегашното управление инвестираше преди всичко в големите градове и центрове на страната, а малките населени места и общини бяха забравени. Силно се надявам, че тази тенденция ще спре, даже ще се обърне в полза на малките общини, които да станат приоритет за развитие и икономическо възраждане.

Вирни се горе