Румен Христов: Реформаторите са в десницата

Румен Христов: Реформаторите са в десницата

Г-н Христов, започвам с факта, че се намирате в най-синьото село в България, с 99% гласували за десницата в началото на демокрацията. В момента обаче политическата ситуация тук в процентно съотношение не е по-различна от тази на национално ниво. Как ще мотивирате тези избиратели отново да предпочетат синята идея?

Смятам, че ние платихме най-високата цена за това, което направихме прз времето на нашето управление. Ние направихме много тежки, но много необходими реформи. Няма как българските граждани, избирателите да бъдат доволни от провежданите реформи от една страна, но от друга страна те бяха необходими. Благодарение на тези реформи ние станахме член на Европейския съюз, член на НАТО и на всички международни организации. Но когато има провеждане на тежки реформи, обикновено хората не са доволни от това. Разбира се, по време на нашето управление допуснахме и грешки, нормални хора сме и човек когато работи греши. Аз все се извинявах и сега се извинявам и пред вашата аудитория за допуснатите грешки. Смятам обаче, че реформаторите са в десницата, смятам обаче, че в България няма реформи, смятам, че България има нужда от промяна, а промяната можем да осъществим ние – ние, които направихме онези реформи, ние, които имаме опита, ние, които имаме визията за България и в този смисъл аз очаквам едно връщане към десните политически сили в рамките на Синята коалиция или дай боже, тя да се разшири, защото десницата е мотора на реформите, а България има нужда от реформи, има нужда от промени.

Говорейки за реформи – има ли нужда от реформи президентската институция?

Аз познавам отлично президентската институция – бях 5 год. гл. секретар на г-н Петър Стоянов, а преди това бях съветник на д-р Желев, така че в общи линии съм прекарал 7 год. там и знам за какво става дума. Не, няма няма нужда от реформи. Има нужда от президент прагматик, президент реформатор, президент с опит, който да изпълнява стриктно правомощията, които са му дадени от конституцията. Аз смятам, че тези правомощия са много сериозни и не желая да има увеличение правомощията на държавния глава, но и категорично ще се възпротивя на опитите, част от правомощията му да бъдат ограничени – най-вече за изваждане на някои от специализираните служби и прехвърлянето им към изпълнителната власт.

Каква е оценката Ви за двата мандата на г-н Първанов?

Първият мандат беше сравнително успешен. Той тогава помогна и по отношение на европейската интеграция, дотолкова, доколкото имаше възможност и желание, и по отношение реформирането на армията, може би с идеята, че трябва да бъде избран и за втори мандат, затова беше толкова активен, донякъде и полезен за страната, но вторият мандат за мен е изгубен. Г-н Първанов насочи усилията си в 3 посоки: на първо място – ловът, на второ – постигането на т.нар. „Голям шлем“ – Белене, Бургас – Александруполис и Южен поток, и на трето място – създаването на политическата формация „АБВ“. Смятам, че левицата показа, че не може да управлява добре, както страната, от гледна точка на изпълнителната власт в мандата на Тройната коалиция, така и при двата мандата на г-н Георги Първанов и в този смисъл смятам, че е време десницата да успее да вземе тази институция.

Влизам в тази кампания с голямо самочувствие. На първо место, защото зад мен застанаха голям брой избиратели – 78 хил. души по последно преброяване участваха в тези предварителни избори. Аз няма да бъда издигнат от тесен политически орган или от партиен лидер от една страна, от друга, Съюзът на демократичните сили е формацията, която е излъчвала двама президенти на Република България – и д-р Желев, и г-н Петър Стоянов бяха представители на СДС. Между впрочем само две формации са имали президент до сега – СДС и БСП, и след 10-годишно управление на президентската институция от страна на БСП аз смятам, че сините трябва отново да се върнат там.

Какво е мнението Ви за кандидатурата на г-жа Кунева – тя ли ще бъде основния Ви опонент на есен?

Не, категорично. Основният ми опонент ще бъде представителя на левицата – нормално е десницата да опонира с представители на левицата. Според мен основният конкурент ще бъде представителят на ГЕРБ, нищо че те са дясноцентристка формация, по много от политиките, които провеждат те ние се различаваме, много от секторните политики критикуваме и то основателно – от една страна, от друга, те ще имат своя кандидат, както и ние, така че ще се конкурираме. За мен г-жа Кунева не е ясен кандидат, не мога да кажа, че е идентифициран кандидат, но тя при всички положения ще бъде в лявото пространство, където ще има представител на БСП и за мен по-важният опонент ще бъде представителя на БСП.

Напоследък сме свидетели на едно провокативно поведение спрямо мюсюлманската общност в България. Какво бихте предприели като бъдещ президент спрямо подобни провокации?

Смятам, че всички български граждани са равноправни. Аз заявих по повод инсинуациите във връзка с участието на роми във вътрешните избори, които бяха незначително малко като бройка, че отказвам да коментирам участието им и че не желая в България да се делим на роми, турци, арменци, евреи, българи и т.н. – всички сме равни, всички имаме равни права и всички са чеда на България, така че за мен всички, без значение дали са мюсюлмани, християни, евреи и т.н. са равни и ще бъдат добре дошли в президентската институция винаги.

ДПС отново потърси виновниците за „Възродителния процес“ – в този ред на мисли, Вие какво ще кажете на техните избиратели?

Първо бих задал въпрос на ДПС, тъй като те участваха в две правителства и бяха 8 год. на власт – бяха коалиционен партньор на НДСВ и Сакскобурготски, след това коалиционен партньор и мандатоносител в правителството на г-н Станишев в Тройната коалиция – защо не предприеха тази инициатива тогава, а искат сега от едно правителство, което е по-далеч от тези проблеми.. Аз осъждам „Възродителния процес“ много ясно и категорично. Смятам, че трябваше да бъде потърсена отговорност на виновниците за „Възродителния процес“ , това е недопустимо в 20 век, но като че ли инициативата трябваше да бъде на ДПС, както и инициативата за репресираните по времето на комунизма е наша инициатива, на представителите на СДС. Това е малко „късен плач“, ако мога така да се изразя, за съжаление. За мен обаче основните проблеми на България са икономически. Ня България икономиката и не работи, не функционира така, както трябва, българите нямат поминък, тревожно е, че младите хора напускат страната ни – те не могат да се реализират тук и се принуждават да напускат страната ни, и никога няма да ни го простят. Те не напускат България за това, че са авантюристи, ако са такива, те са 3-5%, останалите напускат, защото не могат да се реализират – тук няма работа, а те трябва да работят, за да издържат семействата си.

В момента тече дебат в обществото относно отзоваването на посланиците, съпричастни към бившата ДС.

Категорична позиция – ще се върнат в България, ако стана президент, от друга страна – заявявам от сега, че няма да има нито едно назначение, защото президентът назначава много фигури, и в българската армия, и в дипломацията, и в Конституционния съд, в БНБ, в Съвета за електронни медии – няма да допусна назначаване на хора, които са били съпричастни с бившите служби на ДС и тоталитарния режим. Много е просто – законът дава възможност да попитаме комисията, която проверява за съпричастност към бившите тоталитарни служби и в 7-дневен срок отговарят, ако има хора, които са били съпричастни, няма да бъдат назначени.

В момента много сериозно вече се коментира профила на бъдещия президент, аз ще Ви попитам – какъв е профила на избирателя, който ще гласува за Румен Христов?

Профилът на избирателя, който ще гласува за Румен Христов е човек, който иска да се случи нещо в България в областта на икономиката. Хора, които вярват на онези, имащи опит – житейски, управленски, стопански, преподавателски , и смея да твърдя, че отговарям на всички тези качества. И най-вече хора, които искат да се случи промяната. Аз ще приема като мое основно мото и слоган: „Мога да променя България!“. Аз наистина вярвам, че мога да променя България, заедно с хората, които ще ме подкрепят, защото имаме нужда от тази промяна и аз ще направя всичко възможно тя да се случи.

Вирни се горе