Росица Чакърова /Председател на РИК Смолян/:„Атмосферата в РИК - Смолян е спокойна. Успяхме да се сработим като екип“

Росица Чакърова /Председател на РИК Смолян/:„Атмосферата в РИК - Смолян е спокойна. Успяхме да се сработим като екип“

Г-жо Чакърова за трети път сте в състава на РИК – Смолян, този път в качеството си на председател. Опита ви досега какво показва, тежки ли бяха предишните кампании и каква очаквате да е предстоящата?

Чисто организационно нещата вървят добре. Това, което мога да направя като извод, по отношение на работата на РИК е, че предишната кампания беше малко по-напрегната. Това напрежение се усещаше и в отношенията между членовете на комисията. Сега атмосферата е спокойна и работата върви много добре. Не се създава напрежение, работим нормално, спокойно и законосъобразно.

Каква кампания и какъв изборен ден очаквате?

С цялата си отговорност мога да заявя, че предишните избори бяха честни и коректни. Вота на избирателите беше отчетен абсолютно правилно. Така че очаквам и предстоящите избори да бъдат същите. Това е и основната ни цел, поне до колкото зависи от нас, изборите да бъдат проведени законосъобразно и да бъде отчетен правилно вота.

Притеснява ли ви епидемичната обстановка, обезпечени ли ще бъдат всички представители на СИК с предпазни средства?

Комисиите ще бъдат обезпечени с всички необходими предпазни средства, противоепидемичните мерки ще бъдат спазени на 100 %. Не усещам напрежение или притеснение по отношение на вируса, който върлува вече повече от година, нито между членовете от комисията, нито сред гражданите, които идват да регистрират листите.

Срокът за регистрация на кандидатските листи на партиите и коалициите изтече. Да припомним отново колко са регистрираните листи и кандидатите за народни представители?

В РИК – Смолян 20 партии и 7 коалиции регистрираха кандидатски листи, тоест общо 27. Броя на кандидатите за народни представители е 118. Регистрацията мина нормално. Имаше само един отказ на регистрация – на лице, което беше регистрирано в повече от два изборни района, съответно регистрацията в РИК – Смолян беше третия район. Съгласно изборния кодекс това не е законосъобразно. Това беше единственото несъответствие.

Сега тече срокът, в който трябва да бъдат структурирани СИК. Там има ли някакви проблеми или несъгласия?

Не, нямаме такива проблеми. Във всички общини са проведени консултациите при кметовете, има постигнати съгласия навсякъде, относно съставите на СИК. Имаме вече подадени състави в няколко общини, очакваме и останалите.

Може ли да кажем, че хората вече имат опит при гласуването с машини?

Има наблюдения, особено сред възрастните хора, че хората вече проявяват повече увереност. Вече свикнаха с машината, не им е толкова непозната, така че смятам, че това притеснение вече отмина.

Ще има ли разяснителна кампания, кога ще бъде в Смолян и колко устройства ще бъдат предоставени?

Все още очакваме ЦИК да се произнесе каква бройка машини ще ни бъдат изпратена за разяснителната кампания. РИК – Смолян е заявила 10 броя машини. Искрено се надявам да ни отпуснат тази бройка, за да можем нормално да си проведем разяснителната кампания, защото този път за разлика от предишните избори следва да направим разяснителна кампания във всяко населено място, където ще има секция, в която ще се гласува с машина. Ако до сега беше във всяка община, сега трябва да достигнем до всяко населено място. Така че хората, които ще гласуват с машина да имат възможност да се запознаят с нея, с начина й на работа преди деня на изборите. След като ЦИК ни изпратят отговор колко машини ще ни бъдат предоставени за разяснителната кампания, ще направим график, който ще съгласуваме с общините и ще информираме хората кога ще има разяснителна кампания в тяхното населено място.

Очаквате ли струпване и опашки от хора, предвид това, че ще изборите този път са „две в едно“?

В момента се коментира да бъдат поставени по две машини в по-големите секции, очакваме ЦИК да излезе с решение. Може би хората ще имат нужда от малко повече време за гласуване.

Има ли нещо,което ви притеснява за предстоящата кампания и изборния ден?

Поне за сега, не. Атмосферата в РИК – Смолян е много спокойна, работата върви добре. Успяхме да се сработим като екип. Искрено се надявам това да се запази до края. Нямаме някакъв проблем, който да възпрепятства работата ни, било между членовете на РИК, било в отношенията с областна администрация или с общините. Имаме една добра комуникация и стиковане на работата.

Финални думи....

Бих пожелала на смолянчани първо да са здрави и на 14 ноември да упражнят правото си на глас, защото е важно.

Вирни се горе