Ралица Данчева: Ръководството на общината изслуша проблемите на гражданите

Ралица Данчева: Ръководството на общината изслуша проблемите на гражданите

Областният координатор на КС на „ДНЕС” – Смолян Ралица Данчева

— Г-жо Данчева, в края на миналата седмица се проведе среща между членове на Гражданско движение „ДНЕС” и представители на местната власт. Каква беше темата?

— Темата на работната среща беше „Да изберем и решим заедно проблемите на нашата община”, а целта – да се обсъдят проблеми на община Смолян, поставени от населението и да се потърсят пътища за тяхното решаване.

През месец февруари доброволци от ГД „ДНЕС” проведоха анкета сред населението, с цел гражданите да посочат основните проблеми на община Смолян. Хората бяха анкетирани в приемната на „ДНЕС”, на улицата и други места.

— Кои са най-често поставяните проблеми?

— Класифицирахме проблемите в глобални и конкретни. От глобалните най-много хора са посочили ниските доходи; високата безработица; дупките по пътищата; липса на алтернатива за грижи за хора с увреждания и възрастни самотни хора, след изтичане на социалните програми; чистота и сметосъбиране; липса на културни развлечения и кино в града; слаборазвит туристически сектор. А сред конкретните – ремонт на фасадата на източното крило на общината; канализация на улица в квартал Устово; наводнената спортна зала; единственият плувен басейн в града не работи; паркирането в района на болницата.

— Смятате ли, че срещата имаше конструктивен характер?

— Да, определено. Факт е, че според предварителната уговорка тя трябваше да трае около 30 минути, а продължи повече от час. Председателят на ОбС г-н Филип Топов беше направил справка за всички конкретни проблеми. По отношение на качеството на живот зам.-кметът Марин Захариев каза, че намалените данъци вече са дали резултат и в общината са постъпили 4-5 пъти повече средства в сравнение със същия период на миналата година. Уточни още, че няма отворена схема по европрограмите, по която Общината да не е кандидатствала и че се работи по 12 текущи проекта. А за започналия частичен ремонт на пътищата са наети местни фирми, което осигурява нови работни места. Повече разяснения за дейности, свързани с инфраструктурата даде зам.-кметът Георги Даскалов. Той уточни, че започва частично асфалтиране и пълнене на дупките по пътищата. Освен това е започнал и ремонт на пътя Смолян – Асеновград. На въпрос „Какво се прави за привличане на инвестиции в общината?”, Даскалов заяви, че се актуализира градоустройствения план и се търсят начини за обособяване на имоти за индустриални зони. Обяви, че започва саниране на общината с европари, има изготвен проект за подобряване на ландшафта в района на болницата и се изготвят нови графици за сметопочистването. Подготвя се и втория етап от подмяната на водния цикъл.

Във връзка с проблемите на хората с увреждания и възрастни самотни хора д-р М. Тодорова направи анализ и предложи алтернатива за тяхното разрешаване. В отговор на поставения проблем за липсата на културни развлечения Захариев каза, че правителството е върнало сградата на театъра на община Смолян и се предвижда тя да стане център на разнообразни културни събития. Идеята е сградата да приюти Държавен ансамбъл „Родопа” и да се възроди Детско- юношеския фолклорен ансамбъл. Предстои монтиране и на открита сцена в центъра на града.

Ефрем Велинов взе отношение във връзка с наводнената спортна зала. Той каза, че са отпуснати от държавата целеви средства за ремонт, но залата трябва отново да се стопанисва от общината, за да се използва от повече спортни клубове.

Общинският съветник Р. Милушева каза, че община Смолян има ресурси за един модерен туризъм със зимен и летен профил. Каза също, че се подготвят туристически пакети, които да включват обекти, свързани с културно-историческото наследство на Родопите и се работи върху 5 такива обекта.Предвидени са различни дейности за популяризиране на природните забележителности на нашата община. Тя сподели за скоро открития Областен информационен център-Смолян за работа по Оперативните програми, който ще подпомага всички, които искат да работят по евро-проекти.

По отношение на един от най-често поставяните проблеми за липса на кино бившият Програмен ръководител на Кинефикация-Смолян Г. Куцев заяви мнението си, че за да се възроди киното е необходима сериозна инвестиция, общинска и държавна политика за развитие на киноразпространението и за да не се повтарят стари грешки, е редно да се ангажират местни специалисти.

— Има ли перспектива за постоянен диалог между гражданско общество и местна власт?

— Вярвам, че това е пътят проблемите на гражданите да бъдат чути и да се търсят решения. Г-н Топов предложи тези срещи да станат традиция, а ние се надяваме, че дългогодишни проблеми на гражданите на общината ще намерят решение. На срещата поставих още два конкретни проблема от последните дни. Единият се отнася за некоректен работодател, който дължи по няколко заплати на работниците, а другият – монтаж на мобилна клетка на Виваком върху покрива на блок 13, ул. “Дичо Петров” на Нов център, срещу което се събира подписка.

Вирни се горе