Проф.Кръстьо Петков: Протестът в Мадан е организиран от синдикатите, а славата обра Бойко Борисов

Проф.Кръстьо Петков: Протестът в Мадан е организиран от синдикатите, а славата обра Бойко Борисов

Проф.Кръстьо Петков, бивш синдикален лидер и председател на ОБТ по повод миньорските стачки пред Smolyannews.com

— Проф.Петков, какво е вашето мнение относно протестите на миньорите и развръзката в Мадан?

— Аз следя и анализирам събитията. Имам предложения, които биха могли да се вземат предвид от колегите, от синдикатите, а защо не и от правителството, което търси варианти за разрешаване.

В случая аз не съм спасителен пояс, а човека който може да предложи спасителни варианти и експертно мнение. Давам си сметка, че ще минат седмици, за да се стигне до по-трайно решение, защото това като се случи в Мадан макар и безпрецедентно, е вариант, който трябва да издържи проверката на времето. Дали предприятието ще успее или фалира, или ще се стигне до светло бъдеще, ще разберем след месеци. Двата случая са безкрайно интересни от правна и икономическа гледна точка, по-специално процедурата за приватизация и следприватизационен контрол и предоставяне и контрол върху концесионера.

Имахме среща с колеги в София от различни институции на експертно и професионално равнище на бизнеса, правителството да свърши работа, която три правителства не са я свършили както трябва. Надявам се, премиера щом каза А, в Мадан ще довърши и нещата в Кърджали. На първо място отдавна се нуждаем от пълен преглед и анализ на качеството на извършените приватизационни сделки в ключови отрасли, които можеха да не заработят независимо от кризата и да се види до каква степен ангажиментите, поети от прекупвачите, защото част от тези хора са такива, инвестициите са спазени.

Закона за концесиите е несъвършен и няма близък контрол от страната на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма върху това какво се случва в обектите, които са с концесии. Новият министър каза, че е трудно да следят какво се случва. Ами като им е трудно да намерят механизмите, които ще улеснят това. Има ли бизнесмен, който сутрин и вечер не се интересува за финансовото състояние на своето предприятие и защо държавата трябва на 6 месеца, 1 година и т.н. да пита какво се случва в концесионирания обект, а не го прави това редовно.

— Може би е нужно промяна в Закона за концесиите?

— Предложението е всичко да се види в пакет като система. Да се изгради нов механизъм, държавата се завръща в икономиката това е един от големите резултати от кризата, и то в развитите страни и да направи в страната ни един модел за активно държавно участие в изготвянето на стратегия и експанзия на други пазари, спазването на законодателството и др. Това като се случи в Мадан, е административна намеса на държавата, в предимно частни предприятия, със силов натиск.

Понеже съм в Смолян нека си зададем един въпрос, отговорът на който ще знаем догодина – разработил ли е ГЕРБ стратегия за превземане на Родопите като територия, като електорален регион и отстраняването от този регион на човека, който до скоро смяташе, че всичко тук зависи от него – г-н Ахмед Доган? Като следя стъпките на г-н Борисов виждам, че това се случва, а по-добър изпълнител от него трудно може да се намери. Въпроса в Мадан беше решен и както се вижда 90% от хората ще гласуват за ГЕРБ, в Кърджали са издигнали лозунг – Бойко е Господ. Днес знаем, че 72 млн. лева са преведени на ютюнопроизводителите!?

Понеже в България няма опозиция – нито лява, нито дясна, синдикатите организираха гражданския протест,а цялата слава и целия електорален капитал обира лично Бойко Борисов.

Вирни се горе