Проф. Донка Байкова: Бирените коремчета идват от мезетата

Проф. Донка Байкова: Бирените коремчета идват от мезетата

В жегите трябва да пием поне по 2 литра течности на ден, съветва диетологът проф. Донка Байкова

Проф. Байкова, какви храни са подходящи за летните жеги?

В летните жеги губим течности, затова е много важно за добрия биотонус човек да приема достатъчно течности – поне 2 литра. Препоръчват се и всички храни с високо водно съдържание – плодове и зеленчуци, също и киселите млека, на които наблягаме, през летния период, един айран действа много освежаващо. Често пъти му слагаме и щипка сол, защото потта е солена, с нея изгубваме и много минерали, които трябва да наваксаме. За хората, работещи при високи температури, през лятото много добре на водно-солевата обмяна действа доматеният сок, защото е богат на минерални вещества, на витамин С. Добре се отразяват и разните видове компоти, в които има много минерални вещества и витамини. В менюто ни трябва да преобладават зеленчуците и плодовете, както и леките белтъчни храни. В никакъв случай не можем да си представим една мазна свинска наденица или шарено место в летните жеги. Можем да си представим лека феерична риба, пилешко или птиче месо, миш-маш, богат на зеленчуци и една пълноценна белтъчна компонента, каквито са яйцата. Любими за лятото са ни тараторът и различни студени супи. Два дни през седмицата от летните жеги на обяд , например в понеделник и петък, може да си хапнем някаква въглехидратна храна – ориз със зеленчуци, картофи с пресни зеленчуци, тиквички с извара. Вечерите трябва да са на база зеленчуци и млечен продукт или зеленчуци с риба или пилешко месо.

Какво е Вашето мнение за широко рекламираните напоследък готови студени чайове?

Има много различни видове студени готови чайове. Някои от компаниите вече са направили по-добър студен чай, останалите, които заливат пазара обаче, са на база 0.1% екстракт от чай и всичко останало са Е-та – овкусители, оцветители, емулгатори, подсладители. Често пъти са със захар, а даже и да са с изкуствен подсладител, мен като специалист не ме удовлетворява. Затова студени чайове, но на базата на екстракт от зелен чай, с естествени компоненти, с плодова съставка или домашно приготвен. Чайовете са много богати на антиоксиданти, съдържат над 5000 вещества с полезно действие, които предпазват от ракови болести, от реакциите на стреса и от сърдечно-съдови болести. Но от тези, в които има минимално количество екстракт от чай и всичко останало са Е-та, не знам докъде е ползата, докъде е вредата. Газираните напитки също не са много подходящи, защото въглеродният двуокис подкиселява вътрешната среда на организма, чувстваме се подути, освен това не ни утоляват жаждата.

Вече споменахте, че е препоръчително да не се консумират тлъсти меса през лятото. Има ли други храни, които трябва да се избягват в жегата?

Трябва да избягваме маслени кремове при десертите, да не ядем например някаква торта с маслен крем. Ако имаме желание да хапнем нещо сладко, да бъде плодове. Не мога да приема и мазните сирена и жълтите кашкавали. Те са много мазни, носители на безброй калории, пък и на тази температура се разтопяват и не са подходящи за консумация.

Подходящо ли е да се яде сладолед?

Сладоледът освежава, ободрява, въпреки че мазните сметанови сладоледи не са за предпочитане. По-ефирни са млечните или плодовите сладоледи.

Забранен ли е алкохолът в жегите?

Силни питиета през лятото не можем да си представим, защото концентратите са носители на т. нар. празни калории. В тях няма витамини, минерали, белтъци, мазнини, но имат калории, те са гориво. Един грам алкохол има 7 килокалории. Затова концентрати през лятото почти не се консумират. Консумират се ефирни коктейли – с малко мента, с плодови сокове, с лек ароматен алкохол.

Какво ще кажете на любителите на бирата?

Бирата е кехлибарената напитка, която е в пика си през лятото. Има много ценни качества. Тя има само 4% алкохолно съдържание на фона на виното – 12-13%, и на концентратите – 40%. Богата е на витамини от група B, което означава, че подобрява функциите на централната нервна система, призната е за антидепресант в скандинавските страни. Богата е на калий и магнезий, а бедна на калций, което я прави добър стимулатор за сърдечната дейност и мускулите и тъй като е бедна на калций, не увеличава риска от образуване на камъни в бъбреците или жлъчката. Освен това има лек пургативен ефект – активира движенията на червата и предпазва от констипация, има диуретичен пречистващ ефект, намалява риска от токсичните фактори на околната среда и предпазва от рак. Хмелът е богат на фитоестрогени, които с успех се ползват от жените за подобряване на кожата и имат “антиейджинг” ефект. Разбира се, прекалените консуматори на бира заради тези фитоестрогени придобиват малко женствени форми и за техен ужас трупат мазнинки в тазовата област. Затова всичко е въпрос на доза. Препоръчителното количество бира на ден е 330 мл., тоест една малка бира.

Често обаче бирата върви в комбинация с пържени картофи и кебапчета.

Затова се появяват и бирените коремчета. Досега не се доказва, че всъщност те са във връзка само и единствено с бирата. Просто като всяка алкохолна напитка бирата увеличава апетита, пък и на гладно алкохол не се пие, върви с някакви мезета. Бирените коремчета идват от мезетата, са единодушни авторите в литературата.

Интервю на Стела Стоянова, Информационна агенция КРОСС

Вирни се горе