Община Смолян разработва система за онлайн излъчване на заседанията на Общинския съвет

Община Смолян разработва система за онлайн излъчване на заседанията на Общинския съвет

Интервю със Славка Каменова – председател на Общински съвет Смолян

На последното си заседание за тази година Общински съвет Смолян трябва да представи отчет за свършеното през 2016-та. Какво ще отчетете, г-жо Каменова?

Поредното и надявам се последното за годината заседание на Общински съвет Смолян ще се състои на 16 декември. Отчета все още е в процес на изготвяне. Това, което мога да кажа е, че през отиващата си година решенията на Общинския съвет са общо 321, проведени са 19 заседания. Това говори за една много динамична и плодотворна дейност на Общински съвет. По закон и по правилник Общинският съвет заседава на три месеца или един път месечно, ние сме заседавали повече. Това говори за една активна дейност от страна на общинска администрация и от страна на всички вносители, които имат право да ангажират дейността на Общинския съвет. Върнатите са три или четири решения. Това обаче не измерва качеството на работа. Това е една крайна оценка доколко едно решение е законосъобразно, което пък от своя страна показва контрола на областния управител. Доколко едно решение е целесъобразно или не показва неговото приложение и неговия отзвук в обществеността. Общински ят съвет има за цел да прокара, най-общо казано, политиката на управлението на община Смолян в частност на кмета и неговия екип. И ако това се е случило във времето, то е благодарение на добрия тон, който сме имали в общинския съвет.Внесените докладни записки целят удовлетворяване на обществени или частни интереси. Някои са предизвикали по-голям обществен интерес или по-голям дебат в залата. За мен всеки общински съветник е в тази зала, за да работи в интерес на гражданите на община Смолян, така както е обещал в предизборната си платформа.

А работят ли в интерес на гражданите?

Не мога да ги упрекна, че не работят, но има случаи, в които се разминават вижданията по отношение на оценките на резултатите от политиките на общината, оценките на състоянието на общината.

Поста председател на Общински съвет Смолян поехте преди година. Има ли разминавания между очакванията ви тогава и реалността сега?

Аз участвах в надпреварата за общински съветници. На първото заседание на Общински съвет Смолян бях избрана за председател. Това, което искам е да бъда полезна на обществото, да покажа това, което съм събрала като опит, като професионално отношение към начина, по който могат да се решават проблемите на обществото. Няма изненади. Няма нещо, което би ме отказало или би ме накарало да съжалявам, че се намирам тук, на този пост. Напротив, мисля че нещата са си на място.

Г-жо Каменова, каква е атмосферата в този Общински съвет? Лесно или трудно се работи и какво най-често ви тежи в работата?

Общинският съвет е колективен орган на управление. Неговите решения се вземат с мнозинство, така както е приел Законът. Като председател, ако има докладна която ме притеснява, правя всичко възможно да не влиза в този вид, да бъде поправена или допълнена. Но не винаги мога да влияя върху начина, по който се внасят докладните. Това е работа на общинската администрация. Атмосферата се създава от едни отговорни хора,избрани с вота на гражданите на община Смолян. Всеки от тях избира начина си на поведение, как да изрази своето отношение към един или друг проблем. Аз лично уважавам всяко едно мнение. Не бих казала, че има нещо притеснително. Може би единствено това, че някои общински съветници се идентифицират с народни представители. Това не е парламент, не е законодателен орган. Това е орган на местно самоуправление. Това са политики на общинско ниво, които трябва да се подкрепят или да не се подкрепят, но с аргументи. Тогава, когато се излагат съображения, които нямат нищо общо със законосъобразността или целесъобразността на очаквания резултат, тогава може би имам едно вътрешно усещане на съпротива, но нямам право да се противопоставям. Всъщност моето противопоставяне е моят вот, като един от общинските съветници.

Има ли истинска опозиция и водещо управленско мнозинство в Общински съвет Смолян?

Всички сме свидетели, че имаме дебати, имаме противопоставяне или вътрешни фактори които мотивира мнозинството, което трябва да приеме решението, да убеди останалите, а и обществеността, че се взима правилно решение. Опозицията в Общинския съвет, според мен, е тази, която да изложи аргументирано противното становище и в същото време този, който внася докладната трябва да убеди всички, че това е правилния начин, че това е правилния подход.

Очаквате независими общински съветници или прегрупиране в този Общински съвет?

По закон, ако един общински съветник напусне дадена политическа партия, става независим. Той ще работи с една или друга политическа сила, в зависимост от неговите нагласи, но това е едно вътрешно усещане. Няма сила, която да попречи на един общински съветник, ако не е съгласен със становището на групата си, да бъде различен, с различно становище, но това не винаги означава, че той ще напусне групата. На този етап няма никакви сътресения, нямам никакви опасения . Работата ни е твърде публична. Този Общински съвет за първи път публикува пълните стенографски протоколи. Това е една подробна информация, с която гражданите могат да се запознаят. В процес на разработване е и система за онлайн излъчване. Знаете обаче, че Общината се намира в състояние на изпълнение на план за финансово оздравяване, затова предвиждаме аудио излъчване, което ще даде възможност, чрез интернет страницата на Община Смолян , всеки да следи работата ни. На мен лично ще ми е по-лесно, ако по-широк кръг от граждани, които да имат представа как работи Общинският съвет.

По време на заседанията често се отправят упреци към предишното управление. Как се чувствате вие, предвид на това, че макар и за кратко, бяхте част от екипа на г-жа Янкова?

Да има случаи, когато неизбежно се сочат определени факти и обстоятелства, възникнали в предишното управление. Това, че съм била част от екипа на Дора Янкова, в първия мандат за година и половина, мен не ме притеснява, защото не съм била свидетел на действия, които да са уронвали правилната политика. Няма за какво да се притеснявам. Моя ресор беше за правното обслужване на Общината и международното сътрудничество. Работех с много добър екип. За мен тава беше една голяма школа. Все пак за първи път бях в политиката. Сигурно следващите управници ще отправят укори и към сегашното управление. Не мога да кажа колко мандата ще управлява настоящото ръководство, надявам да бъде по-устойчиво, защото намеренията са добронамерени и подредени.

Г-жо Каменова, вие сте била кандидат за кмет на Смолян два пъти. Имате ли политически амбиции?

Какво да ви кажа за политиката?! Знаете ли, баща ми почина на 88 години. Той пушеше. Аз всеки път, когато го виждах с цигарата го съветвах да спре, да ги откаже. А той ми казваше „За кога да ги отказвам“. Това ще кажа и аз. За кога тепърва да се определям в политиката. Житейският ми път ми даде достатъчно възможности да покажа какви са моите способности. Участвала съм по-скоро като експерт в политическите екипи. За мен и длъжността председател на Общинския съвет не е политическа, а по-скоро експертна. Така че, нямам такива амбиции.

Как ще коментирате развитието на нашия град?

Аз се върнах в Смолян в началото на 2014 година, след девет години. От тогава много неща в нашия град се промениха в позитивен план. Тук можем да посочим новоизградените спортни площадки, плувния басейн, подобрява се инфраструктурата. Градът е осветен и чист. Казвате, че хората отиват навън. Да така е, но това не е проблем само на Смолян. От 2007 година границите се отвориха много хора си намериха своето поприще в чужбина. На този екип Община Смолян прави всичко за да задържи младите хора. Според мен, трябва бъдем малко по- единни, по- креативни, да се подават идеи, защото понякога с малко пари могат да се направят много неща. Всичко зависи от манталитета на хората.

Не мога да не ви попитам и за Съдебната система в България. Има ли политическа воля за реформа и какво трябва да се направи според вас?

Съдебната реформа не е панацея, която да се случи веднъж завинаги и да се затвори страницата. Това е процес постепенен и все пак моето лично мнение е че и хората, които са вътре с системата, трябва да се реформират, да бъдат адекватни спрямо процеса. Това, което беше внушено от външни наблюдатели, че има много гнили круши, напротив, аз бих казала, че в съдебната система има изключително добри магистрати, отговорни съдии и прокурори, на които трябва да им се даде кураж и възможност да работят.

Какво ще кажете за корупцията, лобитата и политическите зависимости в съдебната система?

Една от препоръките на Европейската корупция е да се създаде един централизиран орган за борба с корупцията, за да не се размива отговорността, да не се размива търсенето и намирането на извършителите на престъпления. В България много дела бяха извадени на светло. Това обаче е процес, който зависи от всички. Всички трябва да бъдем непримирими към всякаква корупция, защото тя има много лица.

За какво не ви стига времето?

Един живот не би стигнал да направя всички добри дела, които искам. Времето не ми стигна да споделя добрите неща, които се случват, които исках да се случат, с най-близките ми. Загубих твърде рано тримата ми най-близки хора – родителите и съпругът ми. Това ми липсва. А иначе, аз съм подреден човек, бързо вземам решения. Мисля , че успявам да намеря време за всичко, макар и по малко.

Какво ще пожелаете на нашите читатели?

Искам да пожелая много здраве, много щастие и радостни мигове в семействата, много удовлетворение и непримиримост към всичко, което мислят че могат да променят. За мен ще е ценно и полезно да посрещна граждани, които имат отношение към това което правим или което не правим в Общинския съвет.

Вирни се горе