нж.Билгин Асанов: Сега се наблюдава по-голяма активност от страна на земеделските производители

нж.Билгин Асанов: Сега се наблюдава по-голяма активност от страна на земеделските производители

Разговор с инж.Билгин Асанов, управител на МИГ „Високи Западни Родопи Борино – Доспат”, специално за „Вестник на Община Доспат”.

Припомняме, че през юни 2012г. Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов подписа 19 договора, с което бюджетът на мярка 41 по подхода ЛИДЕР е договорен на 100 процента. С тези средства трябва да бъдат реализирани приоритетите в развитието на 570 малки населени места. Сред заложените дейности са реконструкция на пътната и В и К мрежа, обновяване на обществени сгради и площади, изграждане на детски площадки и социални домове, създаване на малки предприятия, модернизиране на земеделски стопанства, развитие на селския туризъм и традиционни занаяти. За МИГ „Високи Западни Родопи” Борино – Доспат договорената сума е приблизително 4 млн.лева.

Г-н Асанов, какво се случва сега в МИГ „Високи Западни Родопи Борино-Доспат”? Има ли проекти на територията Високи Западни Родопи /обхваща общините Борино и Доспат/, изпълнява ли се стратегията за местно развитие?

Понастоящем тече втора покана за прием на проектни предложения по одобрената Стратегия за местно развитие-СМР , като крайният срок за подаване на проектни предложения изтича в 17,00 часа на 30.04.2013 г.Общият финансов ресурс на безвъзмездната подкрепа е близо 2 000 000 лв. всичките 8 мерки от Стратегията, която се реализира на Територията на общини Борино и Доспат /наречена Територия Високи Западни Родопи /. В сравнение с първият прием, който беше също двумесечен през периода 08.10.2012 -11.12.2012г.

Какви са Ви очакванията за втория прием на проекти, активни ли са потенциалните бенефициенти и получават ли необходимата информираност за мерките в групата?

През настоящият прием се наблюдава по-голяма активност от страна на земеделските производители.

Защо е така, какво се е променило?

В резултат на измененията на Наредба 23/ 18.12.2009 на МЗХ от 12.03.2013, стана възможно автоматично да се прехвърлят неусвоените бюджети от 2012 г към съответните мерки към бюджета за 2013 г.Така в момента по мерки 121 „Модернизиране на земеделските стопанства“ , М 123 „Добавяне на стойност към земделски и горски продукти „ и Мярка 311 „Разнообразяван е към неземеделски дейности“-има налични бюджетни средства към 700 000, като размерът на безвъзмездната помощ е от 50 до 70 процента, в зависимост от мярката.

Справят ли се сами кандидатите или се налага да им помагате в процеса на кандидатстване, защото всеобщо е мнението, че е голяма бумащината по европроектите и като че ли липсата на опит и многото документи, които се изискват отдръпва бенефициентите от проектите?

Така е, но мисля, че вече на всеки е ясно, че проекти без необходимия набор от документи, които трябва да се представят няма – просто такива са регламентите. От страна на изпълнителният екип на МИГ ВЗР е създадена организация за ежедневна консултация с желаещите кандидати -всеки ден от 8-17,00 часа в офиса на МИГ ВЗР-улица Орфей 12, като актуална информация и необходими документи, заявления за кандидатстване и др., са качени на сайта www.borino-dospat.com ,там ще намерите и информация за наличният финансов ресурс по всяка мярка от СМР и индикативен график за отваряне на следващи приеми за 2013 г.

Но аз мисля, че сайтът не е достатъчен, защото там всички е качено, но аз като бенефициент как ще си направя проекта, като например никога досега не съм попълвал такива документи? Не е ли така?

Така е, но успоредно с това, с цел улесняване на потенциалните кандидати и консултирането им са организирани и се провеждат серия от обучения по отношение на допустими кандидати , допустими дейности, попълване на проектни заявления и друга необходима информация .Разработени са и се предлагат безплатно комплекти от разработени общи и специфични технически изисквания към инвестиционните проекти, разрешителни ,уведомителни и лицензионни режими при технически проекти -като необходимост от промяна на НТП , промяна на предназначение, разрешение за водоползване, уведомления за инвестиционни намерения пред РИОСВ, регистриране на турагентска и туроператорска дейности,становища от главни архитекти и други -цялата тази информация е безплатна и е предназначена за потенциалните кандидати от Територията.

Какви са Ви очакванията от втората покана? Колко проекта ще бъдат входирани?

Към настоящият момент са постъпили 2 проектни предложения по М 312, традиционно там интересът е най-голям, очакваме още 6-7 проекта да постъпят. Искам да отбележа, че съгласно одобрената СМР на МИГ ВЗР, която СМР се финансира чрез тристранен договор РД 50-91/ 13.06.2012 с общ безвъзмезден финансов ресурс от 3 000 069 лв -за 2012 и 2013 година , основните стратегически цели които се преследват са: конкурентно способно земеделие в т.ч биоземеделие и развитие на интегриран селски туризъм-проекти в тези области ще се подкрепят приоритетно, в рамките н наличният бюджет.

Знаят ли хората всъщност за възможностите, които предлага Подходът ЛИДЕР? Все пак това е новост за нашите региони.

Подходът ЛИДЕР, по ос 4 от ПРСР, макар и със закъснение от няколко години за първи път се прилага у нас и това е едно огромно предизвикателство за всички-както за екипа за управление МИГ, така и за УС и за местната общност. Доказано е ,че този подход ЛИДЕР със седемте си основни принципа е най-успешният експеримент в Европа за мобилизиране на местни ресурси-природни, човешки ,финансови за устойчиво развитие на селските райони.Подходът ЛИДЕР е една своеобразна лаборатория за обмен на добри практики, за генериране на идеи и иновативни подходи за решаване на проблеми в селските райони, за подобряването на качеството на живот и осъществяване на ефективно взаимодействие между местна общност и местна власт.

Какви срокове ще се преследват занапред г-н Асанов? Какво предстои?

Съгласно Наредба 23 от 18.12.2009г., крайният срок за договориране на проекти постъпили в МИГ е 31.12.2013, а срокът за реализиране на дейностите по одобрените проекти е 18 месечен – до 30.6.2015г .

Интервю на инж.Веселин Калфов

Вирни се горе