Мустафа Карадайъ: Популизмът на Борисов вече е разобличен

Мустафа Карадайъ: Популизмът на Борисов вече е разобличен

- Г-н Карадайъ, необходим ли беше митингът в подкрепа на правителството? Как приехте извинението на соцлидера Сергей Станишев за възродителния процес?

Това е най-мащабният политически митинг, провеждан в последните години. Енергията беше огромна, с изцяло положителен знак. Това беше митинг, който казва “не” на омразата и “да” на толерантността. И тъкмо тези послания го издигат над партийността, макар да бе организиран от БСП и ДПС. Този митинг е исторически и заради поднесеното извинение от лидера на Социалистическата партия Сергей Станишев за възродителния процес. То беше искрено и затова бе прието от хилядите членове и симпатизанти на ДПС.

-Така ли ще си мерите политическото влияние – с митинги?

Не, не с митинги и брой участници в тях се измерва политическото влияние и тежест. Точно затова ние задържахме нашите структури…

През лятото се проведоха първите контрапротести…

Само дадохме знак, че и нас ни има. В моя избирателен район – Смолян, хората, които представлявам и с които непрекъснато се срещам, ми казваха: “Ние сме готови да дойдем в София, за да видят, че и нас ни има, и нашият глас да се чуе.” Е, Дойде време да уважим желанието им да изразят ясната си позиция. А на предишния ви въпрос ще отговоря така – политическата тежест се мери на избори. Затова на един от плакатите пишеше: “Народът каза своята дума на 12 май”. Точно по тази причина Пламен Орешарски трябва да получи своя шанс, защото той е призван да разгради наследената от ГЕРБ тоталитарна система на властта.

- Включването на студентите в протестите промени ли нагласите в общественото отношение към управлението, към ДПС?

Подкрепям правото на всеки български гражданин да протестира, но при две условия – да има основание и да не пречи на другите. Сценаристите на мероприятието с окупацията предприеха този ход, защото видяха, че протестите заглъхват. Намериха едни млади, готини момчета и скрити зад тях като параван, ги използват, за да изместят въпроса от проваленото управление на ГЕРБ и да не се вижда това, което постига сегашното правителство. Но нека си припомним кои кабинети си отидоха предсрочно под натиска на улицата и след провал на управлението им. От Жан Виденов насам такава съдба има само правителството на Бойко Борисов. И за да маскират този провал, сценаристите продуцират различни варианти на протести.

-Справя ли се ГЕРБ с ролята си на опозиция?

Те са партия на властта. А сега осъзнават, че изчезват от политическата сцена. С поведението си ГЕРБ показва, че извървява пътя на всички партии, които, появили се на гребена на вълната, абсорбираха или унищожаваха партньорите си и в един момент се поставяха в положение на самоизолация. Неизбежен е краят на такива формации.

-Като опит да спрат тази тенденция ли оценявате гласуването им за мораториума върху земята, когато подкрепиха "Атака"?

Не. ГЕРБ е популистка партия от самото си създаване. Капка съдържание нямаше по време на дебатите в техните изказвания. Чак в Брюксел на Бойко Борисов му просветна, че са изпаднали в “лудост”. И по време на управлението си ползваха популизма. Мислеха, че като си заравят главата в пясъка, народът не го разбира. Не, напротив, хората излязоха на улицата и ги свалиха от власт заради проваленото им управление. Те трябва да си дадат сметка и честно и почтено да застанат пред онези, които им вярваха и които днес са още с тях, за да станат сериозна политическа партия.

-Но Бойко Борисов каза, че са си взели поука от грешките, основно – че не са обръщали достатъчно внимание на социалната политика, и са готови да се поправят, когато отново вземат властта.

Сериозно? Те са готови денонощно, да бъдат на власт, само че народът дава властта чрез избори. А изборите им отредиха място на опозиция. Сега правят всичко възможно да се върнат на власт, независимо с какви методи и дали е в интерес на държавата. Но популизмът им вече е разобличен.

-Но и вас ви обвиняват в същото – че сте готови на всякакви безпринципни компромиси и непочтени хватки, само и само да се задържите на власт.

Явно паметта им е къса, едномандатна. ДПС има биография. В целия този преход ДПС е правило политика и в опозиция, и когато е било на власт, и то все в изключително сложни за нашата страна ситуации.

-Преди време “Атака” заплаши с предсрочни избори, ако парламентът се отметне от решението си за мораториума върху продажбата на земя за чужденци, а кабинетът не го изпълни. Предсрочните избори на дневен ред ли са?

Всичко е възможно. Но ДПС е готово за избори всеки ден. Само че това в интерес на държавата ли е? Категорично не. Темата за предсрочни избори според мен не е на дневен ред. В държавата се случват много по-важни неща. Например проектът “Южен поток”. Но онези, които доказаха, че не могат, се опитват с вувузели да заглушават истински стойностните постижения.

-Бюджетът ли е шансът на това правителство да оцелее?

При всички случаи той е коренно различен от бюджета на онези, които се самоназовават луди.

-Възможни ли са смени в кабинета? Лютви Местан беше казал, че това не може да се случи до евроизборите, но все пак се говори, че може би такива се готвят.

Това не е обсъждано. Но няма никакъв проблем един министър да бъде сменен с друг.

-Има ли пропукване на отношенията между БСП и ДПС? Червените се оплакаха, че са срещнали вашия отпор и не са могли да прокарат много от предизборните си обещания. От време на време прехвърчат искри между вас…

Не бива да се драматизира толкова – пропукване, искри… Ситуацията има следните измерения няма коалиция между ДПС и БСП Двете партии подкрепят едно експертно-политическо правителство начело с премиер Пламен Орешарски. И БСП, и ДПС си имат предизборни програми, няма как 100% те да съвпадат. Невъзможно е и да се реализират всички предложения по начина, по който ни се иска. Да, страхотно би било всичко да се случи бързо, по възможно най-добрия начин и да потекат реки от мед и масло, но явно няма как да стане. Затова нека сме реалисти и в триъгълника правителство и подкрепящи го партии трябва да се вземат компромисни решения.

-А правителството достатъчно еманципирано ли е, за да може да отстоява решенията, които му предлагате?

България е парламентарна република.

-Какво се случва с ДПС след оттеглянето на Христо Бисеров и последвалите информации за разследване срещу него? Петно ли е за партията този казус?

ДПС даде вече своя политически отговор, като не покри и не прикри случая “Бисеров”. Казусът вече е в прокуратурата и институциите трябва да дадат своя отговор – компетентен и изчерпателен. Няма по-честна и отговорна позиция от тази. Отговорът на ДПС е ясен – никой не е по-висок от закона. Колкото до употребата или по-скоро злоупотребата с тази тема – в пленарната зала има хора с повдигнати обвинения и е нелепо и абсурдно точно те да говорят за морал.

* Мустафа Карадайъ е роден на 8 май 1970 г. в смолянското село Борино. Възпитаник на УНСС, преподавател в НБУ. Секретар на ЦИК от 2001 до 2009 г. Той е първият председател на младежката организация на ДЯС. От 2010 г. е организационен секретар на Централното оперативно бюро (ЦОБ) на партията. Депутат първи мандат в 42-рото НС. Зам.-председател на две комисии – по енергетика и за борба с корупцията. Женен, с две деца. *

в. Преса | Мария ФИЛЕВА

Вирни се горе