Маруся Бочукова - ОУ "Н.Вапцаров" е единственото асоциирано към ЮНЕСКО

Маруся Бочукова - ОУ "Н.Вапцаров" е единственото асоциирано към ЮНЕСКО

Директорът на ОУ „Никола Вапцаров”, с.Широка лъка” Маруся Бочукова – Нашето училище е голямо с историята, учениците, персонала и проектите, по които работим

  • Г-жо Бочукова, Широка лъка отново събра деца от различни краища на страната, за деветата лятна театрална академия за деца в риск. Как се отразява това на учениците от училището, което ръководите?

  • Аз искам да кажа малко за предисторията на това събитие. Преди десет години Адам Бейджър попита от какво имат нужда децата освен от храна и облекло и ние казахме тогава, че сме в люлката на фолклора в Широка лъка и че ако сме далеч от нещо, то това е театърът. И той каза – щом ние не може да отидем, ще докараме театъра в Широка лъка. Нашите палавници, сред които деца от дом, роми от околните села гости в широка лъка стават неузнаваеми и аз лично попадам в магията наречена театър поднесена от нашите ученици. Проектът се разширява и в тези форми. Училището е асоциирано към ЮНЕСКО неслучайно. От 2001 г. това е единственото асоциирано училище към ЮНЕСКО от Смолянска област и ние разширяваме проекта в посока партньорство с асоциирани най-близки училища. Това са Основно училище „Марин Дринов” в Панагюрище, Основно училище в Хасково и Гимназия с преподаване на чужди езици в Кърджали.

Тази година за първи път идват от Кърджали с 20 ученици от гимназията, които имаха театрално представление.

  • С какво вашето училище е по-различно от останалите?

  • Казват, че едно училище е голямо с брой сгради, брой ученици, брой персонал. Нашето училище е на 179 години с много здрави исторически корени, респектираща история и не по-малко важно настояще, със 77 ученици, с 10 души педагогически персонал, със 17-ти проект, от които единият е Лятно театрално училище.Е отговорете си сами колко е голямо Основно училище Никола Йовков Вапцаров – Широка лъка.

Искам специално да благодаря на Адам Бейджър, за мен той е човек от друга планета, един човек, който модерния, демократичен ден не е успял да измете от сърцето му добротата и благотворителността и обичта към децата. Благодаря на ръководителят на проекта Елена Панайотав, която въпреки натовареното си ежедневие на театрален режисьор, председател на фондация „Ден Гри Х”, преподавател в Нов български университет и в Холандия, намира време да отскочи до Широка лъка за 20-тина дена, да направи една магия наречена театър , която да ни топли до следващото лятно театрално училище, благодаря на общинска администрация, винаги съм казвала, че те ни подкрепят и са твърдо до нас, защото не навсякъде е така. Наскоро бях в Горна Оряховица, където сме поканени по проект на ромска фондация с донор за обучение на роми, защото ние имаме седмична грижа с такива деца и за да ги обучаваме добре трябва да ги познаваме. Колегите споделиха, че не навсякъде общинска администрация е плътно до училищата. Аз го казвам неслучайно, защото за доброто трябва да се чува и пише.

  • Смятате ли да продължите тези дейности от лятното училище и в основното училище?

  • Имаме една амбициозна задача – от есента стартираме „Център за работа с деца”, за да увеличим тази работа с децата, да не е само в рамките на 20 дни, а да е целогодишно. Като начало ще започнем с извънкласна дейност надявам се всички да бъдем отново заедно. Казват, че българинът е силен като индивидуалист и слаб като екипен играч – ние го опровергаваме.

Вирни се горе