Мария Кратункова: Народната музика трябва да продължи да съществува

Мария Кратункова: Народната музика трябва да продължи да съществува

На 4 и 5 септември в с.Ягодина ще се проведе третото поред народно надсвирване на оркестри от цялата страна. Мария Кратункова е музиколог и организатор на събора.

  • Г-жо Кратункова, предстои за трета година да се проведе народното надсвирване в Ягодина. Какво е по-интересното и различното, което хората ще видят?

  • Тази година съм изменила нещата в организацията. Първият ден ще бъде вечерта на големите родопски гласове. Реших тази година изпълнителите да бъдат различни от миналата. Няма повторения на певците, ще бъдат все нови имена. Ще представя като първо лице един от големите родопски гласове – Николай Славеев. Той е мое лично откритие, когато беше на 18 години. Той е родом от с.Сърница, община Доспат. Тогава при мен дойде едно младо момче, и ми каза – може ли да изпея две песни. Интересно е, нека да знаят откъде тръгват нашите големи звезди, той тръгна от кръчмите като певец. Видях, че в него има данни като професионалист, насочих го където трябва, отиде в оркестър „Гердани” и сега на събора ще представя младия певец от този оркестър Младен Хаджиев.

  • Кои други певци ще дойдат на събора?

  • Ще бъдат певиците Златина Узунова, Веска Димитрова, Ива Хаджиева. Тази година ще представя големи професионалисти и по-млади изпълнители, които тепърва ще се налагат на нашата сцена. Отново емблема на нашия празник ще бъде ансамбъл „Чанове” – 60 изпълнители, които ще танцуват. Ще имаме и гайдари. Преди това от 10 часа ще има народно веселие с лауреата от втория формат – оркестър „Тракийско настроение” – Пловдив. От 2 часа ще представим групите за изворен фолклор от село Борино, които са много впечатляващи. Следващия ден – неделя, 5 септември, започва самото надсвирване на групите – оркестри за българска народна музика. Интересът е неочакван, толкова много състави да проявят интерес да участват и то на този връх, където трудно се предвижват автомобили. Ако получим подкрепа от държавата този празник ще стане като в Стамболово – 3-4 дни, за да може да си поемем въздух. Тази година ще дойдат най-добрите кларнетисти в България. Оркестрите, които ще свирят са „Гердани”- Доспат, „Родопски солисти”- Смолян, „Асеница”, Асеновград, „Лира” – Сливен, „Балкани” – Пловдив, „Южни ритми”, Хасково „Младост” – Девин, „Младост” – Кирково, „Импулси” – Гоце Делчев и др.

  • Кой ще бъде в журито?

  • Проф.Милчо Василев и втория човек все още не съм решила, но има много професионалисти от музикалните училища, преподаватели и фолклористи. Оркестрите ще имат около час и половина, за да покажат своята състезателна програма. Най-добрият ще получи парична награда. Моята основна цел е не самото надсвирване, а да възстановя, може би не същото национално надсвирване в Стамболово, но едно по-малко нашенско надсвирване да участват състави от цялата страна. Този род музика да продължи да съществува, защото интересите са много комерсиални. Поставили сме си голяма цел, дано да я осъществим. Досега двата формата ми харесаха, дано и този да бъде такъв

Вирни се горе