Комисар Шотаров: Повече пожари са станали през тази година, изгорели са 535 дка гори

Комисар Шотаров: Повече пожари са станали през тази година, изгорели са 535 дка гори

Комисар Красимир Шотаров – директор на ОУ „ПБЗН”-Смолян

— Комисар Шотаров, честит празник! В такива дни обикновено се прави равносметка за изминалия период. Какво показва вашия отчет?

— Благодаря. На днешната дата – 14 септември се чества Професионалния празник на българските пожарникари, обявен с решение № 385/13.09.1995 г. на Министерския съвет. Днес отчитаме резултатите от дейността от началото на годината до настоящия момент.

Забелязва се увеличаване на броя на произшествията като цяло в сравнение с предишни години. Служителите на ОУ “ПБЗН” – Смолян се реагирали на общо 846 произшествия. От тях 212 са аварийно-спасителните дейности (при 83 за същия период на миналата година). Наблюдава се и увеличаване на броя на възникналите пожари – 320, при 307 за същия период на миналата година, като увеличение има и в броя на пожарите с нанесени материални щети – 92, при 62 за същия период на миналата година. Увеличен е и броя на пожарите в жилищно-комуналното стопанство (битовите пожари) и в отрасъла “Горско и селско стопанство”. Тази година е изключително пожароопасна, заради засушаването и усложнената обстановка. През тази година на трето място сред най-срещаните причини за възникване на пожари са природните явления, които до скоро в нашата област бяха рядкост – 9 пожара са били причинени от паднали мълнии.

— Къде са станали повече пожари?

По отрасли: най-много пожари са възникнали в жилищно-комуналното стопанство. Ето защо апелираме към гражданите да извършат необходимото, за да обезопасят домовете си и да отстранят предпоставките за възникване на пожари. Скоро ще навлезем и в отоплителния сезон, през който най-често възникват битови пожари. В тази връзка напомняме най-важните противопожарни мерки, които трябва да се предприемат, за да се предотврати възникването на пожари: 1 – да се използват само изправни електрически и отоплителни уреди и съоръжения в домовете и на работното място. Второ – да не се оставят без наблюдение отоплителни и нагревателни уреди, най-вече тези с открити реотани; 3-то – да не се оставят деца без наблюдение, когато има включени отоплителни и нагревателни уреди. На следващо място да се почистят комините.

— Кои са най-чести причини за възникване на пожари?

— За отчетния период най-чести причини за възникване на пожари са били небрежността при боравене с открит огън, техническата неизправност (тук се включват и непочистените комини) и късо съединение в ел. инсталацията.

През настоящата година при пожари са изгорели общо 426 дка иглолистна гора (52 дка за миналата година), 12 дка широколистна гора, 97 дка смесена гора и 148 дка лесонепригодни площи. Благодарение на изключително доброто взаимодействие на огнеборците с другите институции – общините, държавните горски стопанства, полицията и гранична полиция, не е допуснато пожарите да се разрастват, макар и да не са малко като брой и да засегнат по-големи горски площи.

— А по отношение на Държавния противопожарен контрол – Смолян, какви проверки са извършени?

— Извършени са 2063 проверки и участие в 71 експертни съвета към общините. В резултат на извършените проверки са връчени 1319 разпореждания, 90 уведомителни писма, 57 акта за административни нарушения и 109 превантивни мерки. Най-много проверки са извършили служителите на РС “ПБЗН” – Смолян, Девин и Златоград, а най-често административно-наказателни и превантивни мерки са прилагали служителите от Районните служби в Златоград, Чепеларе и Девин. Големият брой предприети превантивни мерки е и една от причините за намаляване на пожарната опасност в обектите, в които се извършва държавен противопожарен контрол (само около 10% от пожарите възникват в такива обекти).

Повече подробности -Виж “Видео”!

Вирни се горе