Комисар Кирил Хаджихристев: С различни мероприятия ще отбележим професионалния празник на полицията

Комисар Кирил Хаджихристев: С различни мероприятия ще отбележим професионалния празник на полицията

Директорът на ОД МВР-Смолян комисар Кирил Хаджихристев по повод професионалния празник на полицията.

— Комисар Хаджихристев, наближава празника на полицията, как ще се отбележи тази година от дирекцията в Смолян?

— На 5-ти юли 2013 г. се навършват 134 години от създаването на Министерството на вътрешните работи. Изграждането на полицейската институция в България започва след приемането на Търновската конституция /16.04.1879 г./

С Указ № 1 от 5 юли 1879 г. на княз Александър I се създава Министерство на вътрешните работи /дела/ в състава на първото българско правителство. Първи български министър на вътрешните работи е Тодор Бурмов.

Основните сфери на дейност на министерството са: вътрешни работи и администрация; народно здраве; ветеринарно дело; управление на пощите и телеграфите. Полицейските функции се осъществяват от административно-полицейско отделение при МВР и свързаните с него институции. В началото на ведомството са възложени и неприсъщи за него задачи: ветеринарното дело, което отпада през 1893; управлението на пощите, което свършва през 1882 г.; а през 1885 г. то се освобождава и от обществените дела.

Във връзка с честването на професионалния празник на служителите от МВР – 5-ти юли, ОД на МВР – Смолян организира следните мероприятия:

  • на 01.07.2013г. ще се проведе турнир по шах за служители от ОД МВР – Смолян. Състезанието ще се проведе по системата всеки срещу всеки, като кръговете ще са в зависимост от броя на участващите състезатели. Състезанието ще се провежда по правилник приет от БФШ. Ще бъде извършено индивидуално класиране на четиримата най-добри състезатели. На победителите ще бъдат връчени грамоти.

Турнирът ще се проведе в малката зала на ОД МВР от 14 часа.

На 02.07.2013 г. – турнир по тенис на маса за служители от ОДМВР – Смолян. Състезанието ще се проведе по системата чрез отпадане или по групи, в зависимост от броя на участващите отбори. Ще се играе по две единични и една по двойки срещи по системата 3 от 5 гейма до 11 точки. Състезанието ще се провежда по правилника на БФТМ. Ще бъде извършено класиране на четирите най-добри отбора и раздадени грамоти. Това ще стане в спортна зала на ПУ – Филиал Смолян, от 14 часа.

В сряда и четвъртък – 3 и 4-ти следва турнир по футбол между отбори на РД “Гранична полиция”, ОУ “Пожарна безопасност и защита на населението” – Смолян, 101 Алпийски батальон, Община Смолян, Варненски свободен университет “Черноризец Храбър” – филиал Смолян, сборен отбор на ОД МВР и РУП – Смолян и победителите от двустранните срещи между отборите на РУП – Девин и РУП – Чепеларе и между РУП – Златоград и РУП – Мадан. Организатори на турнира са ОД МВР – Смолян и Областен футболен съюз – Смолян.

Място на провеждане на турнира е стадион гр. Смолян, кв. Райково от 9 часа.

Състав на отборите – 7 състезатели и един вратар. Ще се играе в две групи по жребий. Срещите ще се играят в две полувремена по 20 минути, като се играе на половината на голямото футболно игрище.

Ще бъде извършено отборно класиране до 4-то място и ще бъдат раздадени купа, грамоти и предметни награди, осигурени от Областен футболен съюз – Смолян

На 4 юли еобявяваме Ден на отворените врати във всички Районни полицейски управления в област Смолян. На гостите в РУП ще се показват патрулните автомобили, технически и помощни средства, кабинета на началника, помещенията за задържане и за полицейска закрила на деца, оперативната дежурна част и др.

Пред сградата на ОД МВР – Смолян от 11.00 ч. ще се проведе изложение на технически и помощни средства, използвани в ежедневната работа от служителите от ОД МВР – Смолян, РДГП – Смолян и ОУ “ПБЗН” – Смолян.

След това от 11.30 часа ще се извършат демонстрации от екипи на ОД МВР – Смолян, РДГП – Смолян и ОУ ПБЗН – Смолян

Предвиден е и празничен коктейл в чест на професионалния празник на служителите от МВР – 5 юли в залата на ОД МВР – Смолян.

Вирни се горе