Кметът на Смолян: Намалихме данъците и по-лесно ги събираме

Кметът на Смолян: Намалихме данъците и по-лесно ги събираме

Г-н кмете, как успяхте да стабилизирате финансово общината?

Преди да ви отговоря на въпроса, искам да поздравя екипа и читателите на сайта Кмета. бг. Вашата електронна медия е насочена към всяка община, отделя внимание на всеки регион и отразява актуалните теми, успехи и проблеми в сферата на местното самоуправление. По този начин се осъществява връзката между местната власт, институциите и гражданите. За една година наистина успяхме да стабилизираме финансово община Смолян. Справяме ме със задълженията, които наследихме и с основните дейности в града. В рамките на периода са разплатени 7 800 000 лв. стари задължения и вноски по заеми. Година по-късно положението е коренно различно, няма ги притесненията, които заварихме. На всички доставчици се разплаща и не трупаме нови задължения. Управлението на една община не е лесно, и без екип, без отбор не може да се случи. Знам, че още много неща могат да бъдат направени, но изпитвам удовлетворение от тази година, защото бе положен много труд от наша страна. Сигурен съм , че няма да оставя общината в състоянието, в което я намерих – с неразплатени фактури от 2008 г. до 2011 г. С помощта на правителството и с наложената финансова дисциплина се справихме с разплащането на старите задължения и недопускането на нови.

Възможно ли е с два пъти по-малък бюджет да се изпълняват предизборните обещания?

Разбира се, че е възможно. Въпреки големите бюджети, които е имала преди общината, приходите са събирани на 45% , а разходите са изпълнявани на 100%. По този начин са се натрупвали и задължения, които сега общината разплаща. Преди бюджета е бил 26 млн. лв., сега е 13 млн. лв , а градът наистина е подреден и чист

В отчета си казвате, че сте намалили данъците. Кажете моля, кои такси намалихте? Влиза ли в това число и такса смет?

Намалихме данъците , което наистина беше едно от най-важните ни обещания дадени пред жителите на община Смолян. Налозите за различните ставки са намалени между 20 и 50 процента. Намалихме значително данък МПС и такса смет. Мога да се похваля, че смолянчани са съвестни данъкоплатци и имаме повече проблеми със събирането на предишните неплатени данъци от минали години, когато са били много високи. След като ги намалихме веднага се усети, защото имахме по-голямо събираемост спрямо предишни периоди.

Какви са вашите приоритети за следващите години от мандата?

Оптимист съм, много цели сме заложили за догодина, защото освен инфраструктурата, задълженията на една община са културата, спорт и училища. Със собствен труд и средства извършихме цялостен ремонт на сградата на театъра, а в момента се ремонтира покрива на Спортната зала. През пролетта на следващата година ще започне строежа на две спортни площадки – в кварталите Устово и Райково, ще изградим и открит плувен басейн в кв. Устово. Нямаме средства да помагаме по-активно на самите спортисти, което е една слабост, но пък е много важно и решихме първо да оправим базата, защото за да има спорт, трябва да има база, и децата да спортуват в нормални условия. Обърнахме внимание тази година на улици, които с десетилетия не са били почиствани и на по- малките селища в общината. Написаха се приоритети за всички населени места след обиколки и срещи, закупихме строителни материали и ги раздадохме по всички села. С помощта на работниците от временната заетост, които по програма са 670 души, и собствени сили се извършиха неотложни дейности по населените места. Общината има над 80 населени места и над 400 км общинска пътна мрежа.

Как общувате с изпълнителната власт, помага ли ви?

Както казах вече с помощ от правителството успяхме да разплатим стари задължения. Диалогът ни с изпълнителната власт е много добър. По различни поводи община Смолян посетиха министри и зам.-министри, както и вицепремиерите Цветан Цветанов и Симеон Дянков. Г-н Цветанов се ангажира правителството да помогне за ремонта на Спортната зала и тя да стане многофункционална, както и да се възстанови плувния басейн. Това ще стане още следващата година. Половин милион лева ще отпусне вицепремиерът Симеон Дянков за проектирането на високоскоростен път Пловдив – Асеновград –Смолян до границата с Гърция. Тези средства са необходими, за да започнат дейностите свързани с предпроектните проучвания, проекти, изпълнител и т.н. Тази добра новина обяви финансовият министър по време дискусията „Смолян – нови маршрути за културен и еко туризъм в областта", която се проведе в общината по инициатива на вестник “Стандарт”. Г-н Дянков се ангажира да помогне за реализацията на проекти в сферата на туризма. Срещаме разбиране по всички проблеми, които поставяме пред правителството.

По какви европроекти работите?

Община Смолян е сред водещите общини в България по изпълнение на проекти, финансирани с европейски средства. Към настоящия момент работим по 12 сериозни проекта, 9 от които по Оперативна програма „Регионално развитите”. Основният проблем, който заварихме от предишното ръководство бяха забавените процедури по проекти, грешки по тях, които бяха отстранени с денонощна работа. Смолян е на второ място в страната по подадени заявления за енергийно обновяване на жилищни сгради. Надяваме се около 10 сгради на територията на общината да бъдат санирани. Това показва, че смолянчани са изключително практични хора, разбират ползата от енергийното обновяване на сградите, в които живеят и оценяват уникалните условия, които проектът им предоставя. Предстои реализацията на най-мащабния проект за интегриран воден цикъл, който ще позволи 100% от града да бъде обхванат с канализация и нови водопроводи. Паралелно с това се работи и по проект за втора пречиствателна станция в Пампорово.

Как използвате гражданското общество в работата си?

Всеки ден приемам хора, за да чуя проблемите им и да намерим начин да ги разрешим. Вслушвам се и в техните предложения. Посещавам ги и на място. Моят екип прави същото. Обърнахме сериозно внимание и по селата в общината, където от години имаше неразрешени проблеми касаещи инфраструктурата и благоустрояването. Основният проблем е безработицата. Аз съм удовлетворен, че 670 души работят по схема Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”. С техния труд се промени облика на Смолян – стана по чист, красив и озеленен. Премахнати бяха и нерегламентирани сметища.

Какви са вашите предложения за новия Закон за местното самоуправление?

Необходимо е да се измени ГПК в частта касаещ запорите, които се налагат от частни съдебни изпълнители върху сметките на общините. Това не е само мнение, а и на на повечето кметове.

Как ще се включи община Смолян в акцията за енергийна ефективност?

Община Смолян спечели проект по фонд „Козлодуй”. Със средствата по него в размер на 700 хиляди евро, от следващата пролет ще се направи пълно саниране на сградата на общинската администрация, която сега „гълта” средно на месец по 60 хиляди лева разходи за горива и вода. Заварихме управата с теч във водната инсталация, заради което се губеха около 1000 кубика вода месечно по бетона и колоните. Ще бъде монтирана нова дограма, ще се извърши ремонт на покрива, както и рехабилитация на отоплителната система. Целта ни е да намалим разходите за издръжка на сградата с 50 %. Тя е строена през 1984 г. и от тогава дограмата й не е сменяна.

Вирни се горе