Кметът на Рудозем Румен Пехливанов: Отворихме болница, сега търсим термален извор

Кметът на Рудозем Румен Пехливанов: Отворихме болница, сега търсим термален извор

- Какви щети нанесе последното снежно бедствие, което остави без ток населени места в община Рудозем повече от две седмици, г-н Пехливанов?

  • Разходите за аварийно – възстановителните работи за община Рудозем са 94 000 лв. В тях влиза обезпечаване на допълнително привлечената техника за снегопочистване, храна на доброволците и бедстващите, горива и разходи на дърводобивните фирми за изсичане на повалените от стихията дървета. Освен това за спешното почистване на речните корита необходимата ни сума е 36 000 лв. За тях сме кандидатствали пред междуведомствената комисия и имаме уверението на премиера, че скоро ще бъде решено колко и кога ще ни бъдат изплатени. Безкрайно съм благодарен на всички доброволци и на тези, които по силата на мобилизацията самоотвержено се бориха с бедствието. Въпреки всички критики организацията и координацията между институциите беше отлична. Вярно, вътрешните улици не навсякъде бяха почистени, но по време на бедствие приоритет е човешкият живот и ние успяхме да помогнем на всички имащи нужда от спешна помощ. Около 120 доброволци участваха в овладяването на бедствието. Когато дойдоха екипите на ЕВН и ЕСО, голяма част от просеките бяха изчистени от падналите дървета. Общо взето възстановихме първоначалните щети, а като се стопи снегът, ще огледаме инфраструктурата. Вече зейнаха огромни кратери на пътищата в общината.

- С кое от свършеното се гордеете най-много в края на мандата си?

  • Няколко са нещата, с които се гордея. Първото от тях е, че след много усилия от наша страна и частния инвеститор успяхме да отворим пусналата кепенци болница, макар и под нова форма – специализирана за рехабилитация. Факт е, че след година работа ние сме национален център за рехабилитация, защото идват хора от Видин до Силистра и от Сандански до Малко Търново. Пациентите излизат от оперативни интервенции в окръжните болници в България, от „Пирогов“ и постъпват на лечение при нас. За отварянето на болницата 95% от усилията бяха лично мои. Разбира се, срещнах и подкрепата на общинския съвет, макар на много от представителите на местния парламент начинанието да им се струваше авантюристично. В крайна сметка важен е резултатът, а той е около 400 пациенти на месец, които са доволни и имат полза от лечението.

- Как се промени Рудозем по време на вашето управление?

  • Успяхме с екипа в условия на криза и въпреки старите задължения, които наследих на стойност над 6,8 млн. лв., да приключим всички стари проекти и да направим много нови. В сферата на образованието санирахме и рехабилитираме всички училища и детски градини. В началото на мандата по фонд „Козлодуй“ успяхме да санираме двете гимназии в Чепинци и в Рудозем. Сменихме дограмата, направихме топлоизолация, отоплителните инсталации бяха подменени, така че в момента разходът е намален почти с 50%, а сградите са по-топли. Можем да се похвалим и с една чисто нова детска градина, която построихме в село Войкова лъка. Тя е най-модерната в областта едноетажна сграда на площ 270 кв. м, която ще обслужва и с. Бърчево. Със собствено пречиствателно съоръжение е и с ултрамодерна система за отопление.

- Защитихте проекти за над 35 млн. лв., като над 20 млн. лв. са само по програмата за развитие на селските райони. За какво усвоихте парите?

  • Благодарение на парите от програмата за развитие на селските райони 90% от общинските пътища на територията на Рудозем се рехабилитират и придобиват нормален вид. Хората се радват най-много на хубавия път, тъй като не си разбиват автомобилите и се чувстват европейци. Имаше места, на които не са правени ремонти от 80-те години на миналия век. Изцяло завършени са пътища за над 5 млн. лв., а напролет ще приключим с трасета за още 5,4 млн. лв. Изградихме и много спортни съоръжения – спортен комплекс със спортна зала в града и спортни игрища в някои от по-големите села. За моя радост съоръженията се радват на такъв интерес, че понякога се налага да се прави график за посещенията за две седмици напред. Залата в Рудозем се ползва до късно вечер, същото важи и за игрищата в селата Елховец, Чепинци и Пловдивци, където деца, младежи и възрастни тренират футбол, хокей на трева, тенис на корт.

- Какво ще остане недовършено за следващия мандат?

  • Бях си поставил за цел да стартира строителството на язовир „Пловдивци“ и благодарение на перфектната координация между нас и МРРБ това се случи. Малко известен е фактът, че когато започнахме да работим, ние бяхме 6 месеца назад с процедурите спрямо останалите обекти, а реално започнахме първи. Освен това във ВиК сектора провеждаме процедура за изпълнител на водния цикъл на града. Имаме готови проекти за цялата ВиК мрежа на общината на стойност над 100 млн. лв., тепърва ще търсим поетапно финансиране за най-належащите и важни обекти. Готови проекти за всички вътрешни улици на територията на общината също чакат финансиране, както и за всички междублокови пространства в града. Но имам една фикс идея…

- И тя е?

  • За проучвателни дейности в търсене на термална вода. В съседната ни община Златоград този процес вече тече, при нас също има находища. Тази вода излизаше навремето в рудниците с температура над 40 градуса. Даже миньорите си бяха направили в неизползваема вагонетка малка вана, в която се къпеха. Тя е изключително полезна за кожни заболявания. В администрацията сме набавили цялата стара документация за геоложките проучвания, които са правени за бившето ГОРУБСО. Тя се систематизира от специалисти. Остава да осигурим финансиране и в рамките на тази година се надявам да успеем да стартираме проучвателния сондаж. Това ще ми бъде цел №1, ако хората ме изберат за следващ мандат. Вече имам уговорена среща в Германия. Идеята ми е с немска община, която има 30-годишен опит, да направим съвместен проект за оползотворяването на термалната вода.

- Нови частни инвестиции има ли в общината?

  • В Рудозем се строи втора флутационна фабрика, а инвестицията е на „Рудметал“ АД. Тя ще преработва рудата, която дружеството добива, а за региона това са нови около 35 работни места. Очаква се да заработи през септември т.г. Поставил съм на вниманието на министъра на околната среда и водите един много сериозен проблем и той е, че тази община, на чиято територия са залежите от подземни богатства, получава част от концесионната такса, но другата община – в случая Рудозем, на чиято територия е обогатителната фабрика и целият отпадък, не получава абсолютно нищо. Това е голяма несправедливост и проблем от екологична гледна точка.

- Какво му липсва на Рудозем, за да стане такъв, какъвто вие искате да го видите?

  • Липсват поне 350 работни места в различни производства. За съжаление трябва да отбележа, че трудно се привлича инвеститор в нашия край, докъдето се стига само на колела, защото разходите за транспорт са огромни. Надявам се, че евентуалното намиране и оползотворяване на термална вода и бъдещото отваряне на ГКПП Елидже – нещо, за което в програмата ТГС Гърция-България 2014-2020 има заложени 32,5 млн. евро, ще допринесат за ликвидирането на безработицата. Искам младите хора да останат тук, а тези, които са в чужбина – да се върнат. Всички копнеят за това, но ние трябва да създадем условията то да се случи. Искам да видя по-усмихнати хора в общината, с по-малко проблеми. За по-добрата среда за живеене обаче трябват малко повече усилия и на самите хора, както и целенасочена политика на държавата. Живеещите тук трябва да станат по-активни във възможността да кандидатстват като физически лица или фирми по европейските програми. И още нещо – преди да сме политици, ние трябва да сме хора. Мечтая да се върне човещината и моралните ценности да ги има у всеки, защото през последната година това осезаемо липсва.
Вирни се горе