Иво Сираков: Община Рудозем трябва да се управлява без лъжи и демагогии

Иво Сираков: Община Рудозем трябва да се управлява без лъжи и демагогии

Какво Ви мотивира да влезете в политиката и да се ангажирате с каузата на ГЕРБ?

Две са причините, които ме накараха да се включа активно в политическия живот в Рудозем. На първо място е неуместното управление на кмета на общината и това, че искам наистина да се прoмени нещо в този град, но за да се случи това трябва някой да се ангажира.

Какво се случва в самата партия, каква е визията Ви за развитието й на местно ниво?

Искам да отбележа, че екипът е изцяло нов, тъй като вече ще има нова линия в политиката на ГЕРБ ма местно ниво. Ние искаме да бъдем по-близко до хората, да техните проблеми, както и до идеите им за нашия град, тъй като той е на всички нас, и ние искам всички заедно да решаваме каква ще е съдбата му.

В крайна сметка, Вие сте опозицията понастоящем, какви са Вашите възможности?

Нашите възможности не са малки, въпреки че сме опозицията. Искам да подчертая – да, ние сме опозицията, но не такава, каквато имаше миналия мандат, а при нас водеща линия е конструктивизмът, защото за всяко нещо, за което не сме съгласни със сегашната управа предлагаме адекватна алтернатива. В крайна сметка, когато нещо е добро за града, ние го подкрепяме. Нашата критика към сегашното управление, винаги е била конструктивна, а не само с цел за извличането на политически дивиденти.

Колкото до възможностите ни – ще направим това, корето зависи от нас, имайки предвид, че кореспондираме много добре със структурите на партията на регионално ниво и национално ниво, то мисля, че определено има какво да направим и имаме възможностите да го постигнем.

Говорейки за опозиция – какви са грешките на сегашното управление – какво трябва да се промени и как?

Ами на първо място искам да отбележа, че сегашните управляващи в общината ни правят разлика между хората на политически принцип. Това не го твърдя само аз, а много хора в общината вече изразиха това си недоволсто.

Например в село Поляна се знае, че повечето гласове не бяха за него и там не се сложи кметски наместник. Там над 90% от хората са в пенсионна възраст, което означава, че там наистина има нужда от кметски наместник.

Друго нещо, е че в много малки населени места по Алтернативна заетост има толкова назначени хора, колкото и в Чепинци. Аз мисля, че абсолютно ясно и логично, че нуждите на село като Чепинци са най-големи и там има нужда от най-голям брой хора. Но уви, свидетели сме, че населени места с далеч по-малко население имат същия брой хора назначени колкото и в Чепинци. Искам да попитам защо – защото кмета на Чепинци не е от управляващата коалиция ли? И още нещо – защо не бяха платени заплатите на хората преди Байряма, а в същото време сме свидетели на огромни разходи за ненужни неща – например лаптопите, които бяха закупени за общинските съветници, които струват десетки хиляди левове и които не подобриха работата на съветниците, а напротив, оказва се, че сега е една огромна каша с материалите за съветниците, като дори се е стигало до отлагане на точки за следващо заседание, заради непълни материали. Ами в такъв случай кому бяха нужни тези лаптопи?

Говорейки за заплати и дългове, това което се коментира интензивно в публичното пространство е, че общината продължава да трупа дългове?

Да, така е. Зимното поддържане за миналата година не е разплатено, а вече сме на прага на настоящата зима. Също така не са разплащани старите дългове, а имаме новоизтеглени кредити на стойност над 2 милиона лева. Искам да попитам къде са тези пари, за какво се изразходват?

Нещо друго, което изключително много ме подразни и афектира бе, когато на празника на общината пред хората кметът Пехливанов заяви, че ще сме сред първите 10 в цяла България. Ами първата година мина и резултатите са плачевни. В момента сме на опашката – в последните десет от всички общини в България и това е официална статистика. Няма нито един одобрен проект, 3 пъти проектираме водния цикъл – защо? Също така защо върнаме готовия проект за пътя за Мочура – защо – защото не успяхме да наложим „наша” фирма изпълнител ли? В крайна сметка какво се получава – щом няма да го изпълнява „наша” фирма, въобще няма да изпълняваме проекта? Това е абсолютен пример за безотговорност и злоупотреба с власт. Защото без значение колко човека живеят в Мочура – всеки в тази община има право на по-хубав път, на по-хубави условия, и още повече, че говорим за вече спечелен проект с отпуснато финансираме. Да не говорим, че ако наистина искаме да развиваме туризма в общината ни, то региона на Мочура е основен, като точно там сме хвърляли усилията за развитието на туризма, имайки предвид изградената инраструктура като еко-пътеки, беседки и т.н.

Друг одобрен проект с избран изпълнител за 1,7 млн. лв. за изграждане на довеждащ колектор, също бе върнат за препроектиране, защото пак фирмата изпълнител не се хареса на кмета. Само тези два проекта представляват над 80% от бюджета на общината, да не говорим за изгубените работни места и реални средства в икономика на общината.

Мисля, че връщайки одобрени проекти за милиони няма шансове да подобрим сегашното положение, а напротив – още повече го влошаваме..

Друг въпрос – защо замразихме проекта за междублоковото пространсто с Акт 10. Акт 10 представлява замразяване на проекта до намиране на последващо финансиране. След като преди една година толкова много говориха за разкопания град, като кметът Пехливанов беше най-големия противник на това нещо преди изборите.

Също така искам да засегана и начинът, по който се събират данъците в общината. С полицейски автомобил да изпращаш служител от общината, който да притиска хората да си платят данъците. Извинявайте, но това връх на наглостта и безочието. Аз не съм против събирането на данъците, но извинявайте – има хора, които не могат да си купят лекарства, има хора, които не могат да си купят хляб. Нека да видим каква е тяхната вина за неплащането на данъците. Какво направи сегашната управа, че да създаде добри условия за развитието на икономиката в общината – ако хората имаха работа, нямаше да им е проблем да си платят и данъците. Какво правят те – Алтернативна заетост – това е програма, която върви във всички общини и която не решава трайно проблема с безработицата. Къде са обещанията за устойчиво развитие? И в този ред на мисли ще дам пример с продажбата на обувния цех, където благодарение на инициативата на г-н Халилов и нашите съветници в ОбС бяха заложени клаузи за запазване на дейността, запазване на работните места. Вместо да се грижат именно затова, нашите управляваши искаха да направят тази сделка и идеята само да приберат парите от продажбата, с които да покрият дупките в така или иначе продънения им бюджет, по който и до ден днешен няма никаква яснота къде – какво се изразходва и защо.

Още едно престъпно нехайство на управляващите е, че все още няма стая за отпуснато изнесено работно място на НАП, за прием на документи в Рудозем. На сесията, в която се гласува даването на такава стая, кмета заяви, че стаята е готова да приеме служителя, но фактите са, че все още няма такова работно място. Дали това не е заради факта, че и там кмета не е успял да сложи човек от коалицията. Заради тази негова постъпка хората пътуват до Смолян и харчат пари, вместо да подават и получават документите си в града, и ако в най-скоро време не бъде осигурена стаята има вероятност бройката да иде в друг съседен град.

Каква е алтернативата, която Вие ще предложите за управлението на тази община?

Много е просто – просто тази община трябва да се управлява без лъжи и демагогии. Без празни обещания, без чистки и разделения на хората на политическа основа. Прекалено сме малко, че да тръгнем да се делим. По-добре ще бъде ако сме заедно и заедно търсим и работим за развитието на общината ни, защото така определено ще имаме по-голям успех. Затова ние сме отворени за всички хора и сме готови и ще работим с всички хора.

Вирни се горе