Георги Серафимов: "Девин" пести 250 т. пластмаса годишно с новата бутилка

Георги Серафимов: "Девин" пести 250 т. пластмаса годишно с новата бутилка

Георги Серафимов, Изп. Директор на “Девин” АД, пред news.bg

Защо Девин взе решение да олекоти бутилката и капачката на водата, която предлага на пазара?

Фирма „Девин" винаги е била водеща във въвеждането на иновации на пазара в България. От няколко години нашата компания провежда дългосрочна политика за опазване на околната среда. Още през 2008 г. променихме дизайна на бутилките и намалихме грамажа на използваните преформи със средно 15%. Намалихме теглото с 2 грама на бутилки от 0.5 и 1.5л., и с 10 грама на бутилки от 7 и 10 л. През 2010 г. първи в България и Югоизточна Европа въведохме иновация – къса гърловина, откъдето спестихме още 15% от опаковките на бутилки от 0.5 и 1.5л. и 20 % от теглото на капачките. Благодарение на всичко това, до този момент сме спестили на природата 750 тона пластмасови отпадъци и ще продължим да спестяваме по 250 тона годишно. Заедно с това, разбира се, намаляваме и ефекта от поскъпването на суровините и материалите.

Как постигате това, че въпреки по-малкото количество на вложената пластмаса, бутилката е по-твърда и по-удобна от преди?

Чрез една съвсем нова и модерна технология. Тя позволява в процеса на бутилирането да се увеличи налягането вътре в бутилката и тогава тя, макар да е по-мека вследствие от вложеното по-валко количество пластмаса в производството й, се изпъва отвътре и става твърда и стабилна, удобна за транспортиране и с добър търговски вид за потребителите.

Кога стартира въвеждането на тази технология в България?

От началото на този месец технологията вече е факт в завода в Родопите, а първите олекотени бутилки, произведени по нея, са в търговската мрежа. Това са бутилки от половин литър и литър и половина минерална и изворна вода.

Каква е инвестицията за въвеждането на технологията?

Инвестицията за инсталацията, която повишава налягането в бутилките, е около 140 000 лева. Тя обаче е само част от друга, много по-голяма инвестиция, а именно в новите ни машини, които инсталирахме преди три години. Защото само най-модерните производствени линии позволяват внедряването на технологията за вътрешно изпъване на бутилката чрез повишаване на налягането. Тази инвестиция вече е 25 милиона лева и благодарение на нея сега Девин е единствената толкова модерно оборудвана бутилираща компания в Югоизточна Европа. На юг от Чехия Девин е единствената компания с такава производствена линия. Това, разбира се, има огромно значение за качеството на продукта.

Тази технологична иновация за първи път ли се прилага в България? Позната ли е в други страни?

Засега се прилага само от единици водещи компании, но вероятно с времето ще получи по-голямо разпространение, защото позволява гарантирането на високото качество на продукта, добрия му търговски вид и опазването на околната среда. Тоест тази иновация позволява на компаниите да бъдат едновременно екологично оринтерани и ориентирани към задоволяване на изискванията на потребителите си. На въпроса дали за първи път се прилага в България – да, за първи път се прилага от Девин.

Как се отнася компания като Девин към проблемите, свързани с опазването на околната среда?

Поставили сме си за цел да сме социално-отговорна компания, и стратегията ни за екопроизводство е неразделна част от общата стратегия на компанията. Като важен елемент ще посоча, че тя обхваща целия процес от създването на бутилката до упавляване на отпадъците. Най-основен ефект, разбира се имат дейностите по създаването на по-малко отпадъци. Успоредно въведохме системи за намаляване на използваните ресурси в производството и при транспорта. Както вече казах, от 2008 година поехме линия на целенасочена дългосрочна политика за опазване на околната среда, свързана със сериозни инвестиции в производството ни. Още по-рано, през 2004, Девин стана един от учредителите на организацията за оползотворяване на отпадъци от опаковки Екопак, която и в момента работи по управлението, рециклирането и оползотворяването на битови и промишлени опаковки. Имаме сертификат за качество ISO22000:2005 и за за опазване на околната среда ISO14001:2004. Работим и по много CSR проекти като „Родопите в моята класна стая", „Насърчаване на здравословния и активен начин на живот в България", „Управление на отпадъците и рециклиране на опаковките" и др.

Кои са приоритетите във вашата политика към потребителите?

Перфектно качество и, като казвам перфектно, имам предвид не просто много високо, а наистина перфектно. Благодарение на технологиите ни, водата Девин стига до потребителите, недокосната от човешка ръка. А като имате предвид, че тя идва от един от най-чистите райони в България, можете да си представите какво значение има това. Три са стълбовете ни в политиката към потребителите: безкомпромисно качество, отговорност, която го гарантира, и проповядване на здравословен и екологичен начин на живот.

Има ли нещо забележително в мястото, където е разположен заводът?

Дълбоко в Родопите – една от най-красивите планини на света. На брега на изключително чистата и красива река „Девинска", чието старо име е „Дивна". Граничим с ловния резерват „Извора", известен със своето разнообразие на редки животински видове. В радиус от 50 километра наоколо няма никаква индустриална дейност. Изворите ни са три. Първият е точно под завода, а вторият е на един километър встрани. От тях, от 700 метра дълбочина, се добива и бутилира минералната вода Девин. Третият извор е чак на 12 километра нагоре в планината сред девствена природа. До него може да се стигне само с много сериозни офроуд машини. Водата идва до завода по 12-километрови тръби направо от каптирания извор. Това е познатата на всички вода Девин – изворна.

Как гарантирате чистотата и постоянните качества на водите, които предлагате на потребителите?

По два начина. Чрез произхода на самата вода и чрез уникалните за Югоизточна Европа технологии, за които вече говорих. Както казах, водата Девин стига до потребителите си от на практика девствена природа и недокосната от човешка ръка. Което я прави много различна от водата в язовира например. Както вече казах, имаме и два сертификата ISO.

Как стига водата DEVIN до потребителите си? Успявате ли логистично да я доставите навсякъде?

В момента покриваме 98% от търговските обекти в България. През силния летен сезон дневните продажби са достигали до 1.5 млн. литра. Само за сравнение, в миналото – през цялата 1997 г., са продадени 1.7 млн. литра. В същото време „Девин" е и най-големият износител на бутилирана вода, с над 70%. Всичко това е възможно благодарение на професионалния ни маркетинг, в който работят много талантливи и добре обучени специалисти и, най-вече, на мрежата от регионални дистрибутори, в чието лице Девин вижда добри, сериозни и надеждни партньори.

Вирни се горе