Доц. д-р Тодор Кумчев:Предстои най-тежката и сложна кампания за последните 20 години

Доц. д-р Тодор Кумчев:Предстои най-тежката и сложна кампания за последните 20 години

Доц. д-р Тодор Кумчев – областен лидер на БСП в Смолян в интервю пред вестник “Отзвук”.

Доц. Кумчев, как върви подготовката за бъдещите избори на БСП в Смолян?

Тя е вече в пълен ход. В 10-те общински партийни организации се провеждат събрания на основните им партийни организации. Задачата им е да дадат своето мнение за кадровата политика на БСП, да предложат кандидатури за кметове и общински съветници. А срокът за заключителните конференции в 10-те общини е до края на този месец.

Кога ще излъчите кандидатите си, кога ще ги оповестите?

Аз лично смятам, че колкото по-късно го направим, толкова по-добре.

Защо мислите така?

Защото в малките общини, каквито са нашите, когато номинираш един кандидат, започват да го оглеждат отвсякъде. Възможно е той да бъде манипулиран, репресиран – и професионално, и служебно. Всичко е възможно. Нека да изчакаме още малко и ще обявим нашите кандидати, когато е необходимо.

И все пак след колко време мислите да ги обявите?

До края на юли мисля, че ще са ясни кандидат-кметовете и за общински съветници.

По каква процедура ги определяте?

По най-демократична процедура е този път. В основните партийни организации, като в Смолянска община например, има над 90 основни, хората ще предложат кой да управлява община Смолян и кои общински съветници са най-подходящи. След това на пленуми се преглеждат всички получени предложения и на конференция на общинските организации в 10-те общини се избират кандидатите за кметове. Примерно някъде има кандидатура от 60 основни партийни организации, някъде от 20, някъде от 10. Тази кандидатура, която има най-много гласове, тя ще бъде номинирана. Същото е и при общинските съветници. Предложенията тръгват отдолу-нагоре.

Ако се получат две равностойни кандидатури, каква е процедурата тогава?

Тогава се провежда тайно гласуване на конференцията. Който бъде избран, него ще предложим на населението. Да припомня обаче, че БСП в момента е първа политическа сила – ние имаме 4-ма общински кметове и 5-та община, в която кметът е независим, но е подкрепен от нас. И забележете нещо интересно. В Рудозем на миналите избори общинската партийна организация подкрепи кандидатурата на г-н Николай Бояджиев (ГЕРБ) и той спечели срещу ДПС.

За Смолян г-жа Дора Янкова ли ще е кандидатът ви?

Аз още не мога да кажа. Нека да чуем мнението на основните партийни организации и тогава на общинската конференция ще решим.

За кога е предвидена тя?

За 25-ти юни.

Вашата оценка за нейното управление?

Моята оценка е много добра. Вие ще получите една Бяла книга за резултатите от управлението на Дора Янкова и ще видите какво е направено в община Смолян. То е изключително много, но не се знае от цялото общество. Само ще припомня, че последиците от наводнението през 2005 г. и пристигането на министър-председателя по онова време и с парите, които бяха незабавно предоставени на община Смолян, се ликвидираха напълно последиците от него. Само това е достатъчно, за да започнем образно казано с мотото в тази Бяла книга. Отделно, показателен е фактът, че г-жа Янкова бе избрана от своите колеги кметове на общини за председател на Националното сдружение на общините.

А за останалите кметове?

Навсякъде имаме успешни кметове и това ще се види като резултати на тези избори. Те се справиха много добре, въпреки икономическата стагнация. Бих искал да кажа няколко думи за трите западни общини – Доспат, Борино и Девин. Според мен там влияние за победата на ДПС оказаха горските стопанства. Те упражниха пряк натиск върху населението при издаване на позволителни за дърва, за превоз на материал – това са неща, които пряко касаят всяко семейство в Родопите и те се възползваха от тази своя власт.

А мнението ви за работата на областната управа?

На този въпрос не може да се отговори еднозначно, защото областната управа се движи някак незабележимо. Тя е с ограничени функции. Не е като едно време Окръжният съвет, който да разполага с планове и перспектива. Областният управител само регистрира събитията, които стават в момента и в последно време вие отразихте, че той има изключително голяма заслуга за пускането на строежа на пътя между Асеновград и Чепеларе. Не бих дал добра оценка за областната управа. Може би удовлетворителна.

Каква кампания очаквате да се проведе?

Предстоят ни изключително тежки и трудни избори. Това ще е най-тежката и сложна кампания за последните 20 години.

Защо?

ПП ГЕРБ започва да губи позиции. Тя вече си отива в резултат на култа към личността на нейния лидер. Така че ГЕРБ ще опита с всички възможни средства – финансови и други, чистоплътни или нечистоплътни, да спечели тези избори. От друга страна населението ще каже кой ще го ръководи и с кои общински съветници. В Смолянска област ще се борят основно три партии според мен – БСП, ГЕРБ и ДПС.

А кои избиратели смятате, че ще привлечете за вашата кауза?

Обикновено се твърди, че електоратът на БСП са възрастните хора, пенсионерите, че младите са апатични и няма да отидат да гласуват. Но в Златоград например само за 1 г. са приети повече от 100 млади членове на БСП. Така че ние ще разчитаме на цялото население. То е в правото си да анализира доволно ли е от управлението или не. Не можеш да ограничиш избирателите на една партия като електорат – само пенсионери или само млади хора. Тежкото икономическо и социално положение е вече извън контрол. Така че се надяваме на пълна подкрепа отвсякъде.

В Смолян какво спечели БСП и какво загуби, поддържана в ОбС от ДПС, БЗНС, НДСВ?

Всички плюсове са в това, че ръководството на общината имаше гарантирано мнозинство в ОбС. В резултат на това всички актове, които се гласуваха в Общинския съвет и които бяха в полза на населението, бяха приети. Няма разнопосочие между ръководството на общината и Общинския съвет в Смолян. В някои общини, знаете, съществува пълно разминаване между мнението на кмета и това на общинските съветници. Коалицията е добра, защото са важни резултатите. Казано е, че в политиката няма вечни врагове, всичко е възможно, когато има общи интереси.

Защо по ваша преценка СДС гласуваха през цялото време с управляващите, при положение, че СДС е дясна партия?

Трябва да попитате тях, но аз смятам, че решенията, които взема ОбС, са в полза на населението и СДС съвсем логично и правилно ги подкрепя.

Заложили ли сте за изборите изискване към кандидатите да не са работили за ДС?

Не. Ние знаем вече някои от тези, които са работили за ДС. Аз лично смятам, че не би трябвало да бъде пречка за един професионалист, добре познат в обществото, уважаван от населението – да бъде ограничаван в номинацията му за общински съветник или кмет. Това е моето мнение, друг е въпросът какво ще се реши.

Допускате ли опция да се вземе такова решение?

Аз ви казах, че нашите кандидати се избират на конференция, с кворум, с явно или съответно тайно гласуване. А и защо трябва да дискриминираме институцията Държавна сигурност? Преди 1989 г. живеехме съвсем друг живот, тогава хората не си заключваха жилищата, дворовете. Живеехме спокойно. Всичко това беше в резултат на една добре смазана машина – имаше сигурност, ред, спокойствие. Нямаше кражби, наркотици, наркомани.

А в кои общини имате най-голям шанс за успех?

Във всички общини имаме шансове. Друг е въпросът дали имаме шансове с чисто партийни кандидатури или независими кметове, подкрепени от нас. Лично моето мнение е, че след тези избори БСП ще участва в ръководството на почти всички общини по един или друг начин. Ако кметът например е независим, то заместник-кмет или председател на ОбС може да бъде от БСП.

Преговаряте ли в някои общини за коалиции на този етап или навсякъде ще тръгнете с чисти кандидатури?

Трябва да чуем мнението на общинските конференции, тогава ще решим какво да правим. Моето мнение е, че трябва да играем с чисти кандидатури и листи на БСП за общински съветници. А между първия и втория тур, в зависимост от резултатите, може да говорим за коалиции, за ангажименти и компромиси, които да се направят, за да се включи БСП в ръководството на общините.

С кои политически сили бихте преговаряли между двата избора и с кои изключвате коалиция?

Не бихме преговаряли с ГЕРБ по никакъв повод. С останалите може да се намери консенсус. * Максимумът, към който ще се стремите?*

Отново да бъдем първа политическа сила. И поне в шест общини ние ще бъдем първи.

С какво говорене ще излезете пред обществото, вашите най-силни аргументи?

Ще им кажем истината – че искаме да работим в тяхна полза. Социологическите проучвания показват, че рейтингът на ГЕРБ спада с всеки изминал ден. Икономиката е парализирана в резултат на лошата икономическа политика на това правителство, в резултат на стагнацията във всички сфери. Не може да продължи по този начин. Само междуфирмената задлъжнялост надхвърля няколко пъти брутния вътрешен продукт. Създава се един порочен кръг – едната фирма не може да плати на втората, втората – на третата, и т.н. Икономиката е блокирана, в резултат на което рязко нараства безработицата. Основният проблем в нашите общини е именно безработицата. Нашите намерения са да не обещаваме нещо, което няма да свършим. Не можем да излъжем хората вече. Хората поумняха много, обедняха много. Много внимателно следят какво се случва по време на изборите и след тях. Ще им кажем това, което можем да свършим в дадената община. Ако те ни приемат – добре. Ако не – това е вече друг въпрос.

Вирни се горе