Д-р Кубатева: С разнообразни инициативи ще отбележим Световния ден на здравето

Д-р Кубатева: С разнообразни инициативи ще отбележим Световния ден на здравето

Д-р Мими Кубатева – директор на РЗИ- Смолян

— Д-р Кубатева, традиционно здравната инспекция отбелязва Световния ден на здравето, какви дейности планирате за тази годсина?

— На 7 април светът отбелязва Международния ден на здравето. Датата е избрана с основаването на Световната здравна организация през 1948 г. Международният ден на здравето се чества от 1964 година в България и като Ден на здравния работник. Глобалната инициатива приканва всички хора да се фокусират върху едно здравно предизвикателство със световна значимост. Акцентирайки върху новопоявяващите се здравни проблеми, Световният ден на здравето дава възможност да се започнат колективни действия за опазване здравето на хората и тяхното благоденствие.

С обществено значими дейности, РЗИ – Смолян ще отбележи 7 април – Световен ден на здравето и професионалния празник на работещите в здравеопазването.

На 29 март 2013 година (петък) в кабинет № 9 ет.2 на РЗИ – Смолян – ще се проведе изследване на костна плътност за граждани. То е с цена 10 лв. и включва диагностика за остеопороза чрез компютърен ултразвуков скенер и консултация с ревматолог д-р Иван Горанов.

На 30 март 2013 година (събота) – в к.к.„Пампорово" – открит урок по безопасност в планината за учениците от клуб „Здрави и щастливи” при РЗИ – Смолян.

На 2 април 2013 г., вторник от 11,00 часа в РЗИ – Смолян ще се проведе пресконференция по повод Деня на здравето и дейности във връзка с превенцията на самоубийствата в област Смолян.

На 4 и 5 април 2013 година ( четвъртък и петък) в кабинет № 9 ет.2 на РЗИ – Смолян пбанираме ехографски прегледи на млечна жлеза. Те ще се извършват от д-р Младен Младенов акушер – гинеколог и мамолог в АГ болница „Света София”. Прегледът включва консултация, палпация и ултразвукова диагностика. Методът е безболезнен и отнема само няколко минути. Препоръчва се при нужда от често проследяване на млечната жлеза, тъй като е по-щадящ метод от мамографията. Цената на изследването е 10 лв.

— А на самия ден – 7 април?

— На 7 април от 10,30 часа в храм „Свети Висарион Смолянски” ще се отслужи молебен за здраве. А на 9-ти, от 17,30 часа във фоайето на РДТ – „С грижа за здравето” – инициатива за популяризиране на ваксинопрофилактиката и отбелязване на Европейската имунизационна седмица. Входът е свободен.

Вирни се горе