Д-р Даниела Дариткова: Трябва да преосмислим разпределението на бонуси в НЗОК

Д-р Даниела Дариткова: Трябва да преосмислим разпределението на бонуси в НЗОК

— Д-р Дариткова, редно ли е в системата на здравеопазването да се раздават големи бонуси? В ГЕРБ имате ли притеснения от изнесените данни? Какво трябва да се предприеме?

— В условията на финансова криза и сериозни икономически ограничения темата за бонусите взриви общественото мнение. Факт е, че заплатите на повечето от работещите в системата на здравното ведомство и здравноосигурителната каса са доста ниски. Допълнителното материално стимулиране е законосъобразно и при определени бюджетни условия то може да се реализира. Взривеното обществено мнение обаче доведе до една оставка – д-р Нели Нешева реши по този начин да прекрати политическите спекулации.

— Решена ли е съдбата на д-р Нешева?

— Не, във вторник (днес – б.а.) парламентарната група на ГЕРБ ще вземе решение.

— Има предложение на шефа на Българския лекарски съюз д-р Райчинов – да се премахне със закон практиката 25% от глобите да се разпределят за бонуси в НЗОК. Добро решение ли е това?

— Трябва да се обсъди, защото тук нещата са двустранни. От една страна, хората са с доста ниски основни заплати и трябва да се стимулират по някакъв начин да си вършат работата съвестно и безкористно. Те правят проверки на значителни средства, което крие корупционен риск. Смисълът на тези стимули е да се поощрява контролът и той да е адекватен. Щом има резултат и реализирани санкции – да, те получават процент. Оттук нататък разпределението на този процент трябва да се преосмисли.

— С новите промени в Закона за лечебните заведения каква ще бъде методиката, по която здравната каса ще решава с коя болница да сключва договори? Какви са промените?

— На първо четенe се приема философията на законопроекта. Аз я намирам в опита да се превърне Националната здравна карта в ефективен начин за въздействие върху системата и действащ метод за планиране на ресурсите. Дебатът в парламентарната зала беше доста критичен. Разчитам да се реализират призивите на управляващи и опозиция за консенсусна работа върху конкретните текстове между първо и второ четене. Тогава ще са ясни и детайлите, а именно – кой и по каква методика ще решава за сключването на нови договори с лечебни заведения.

— Как ще се осигури балансирано разпределение на болниците по райони?

— Големият въпрос е намирането на симетрия между регулацията и конкуренцията в системата. През годините на функциониране на здравноосигурителния модел се появи дисбаланс в разпределението на лечебните заведения със свръхпредлагане на здравни услуги в няколко големи града и дефицит на такива в отдалечените и малките населени места. На Националната здравна карта в годините е възлагана надеждата да осигури равнопоставеност на достъпа на хората до здравни услуги. Текстовете на закона, касаещ картата, са променяни многократно, но без ефект. Пред нас сега стои предизвикателството да ги направим работещи. Но те трябва да бъдат последвани от комплекс от мерки, които реално да гарантират баланса в здравното обслужване.

— Няма ли риск от увеличаване на корупцията в системата, каквито обвинения идват от левицата?

— Основните притеснения на колегите от левицата са свързани с възлагането на Националната здравноосигурителна каса да изработи методиката, по която ще се решава кои болници ще работят по договор с фонда. Аз ги споделям и смятам, че трябва в закона да има разписани текстове в тази посока, които да не овластяват с решения малък кръг хора и да не унищожават докрай конкуренцията.

— Ще има ли съществени изменения по отношение на спешната помощ и какво ще подобрят те?

— След обявените от министъра на здравеопазването намерения за промяна в спешната помощ бяхме свидетели на разнопосочни реакции от страна на работещите в системата. В търсене на консенсусните и устойчиви пътища за реформиране на сектора, в министерството е сформирана работна група, която експертно да предложи план за оптимизация. Очакваме заключенията, за да подложим на обсъждане детайлите.

— Еврокомисарят по здравеопазване Джон Дали подкрепи тези дни България за пълната забрана на тютюнопушенето на обществени места. Ще доведете ли тази мярка докрай?

— Ако в пленарната зала се подкрепят предложените промени в Закона за здравето, ще се забрани пушенето в закритите обществени помещения, в това число ресторанти, кафенета и барове. Непушачите, посещаващи тези места, ще се радват на чист въздух, свободен от тютюнев дим. Убедена съм в положителния ефект на тази мярка върху здравето на нацията и тя е една от най-сериозните ни инвестиции в профилактиката.

Вирни се горе