Д-р Андрей Кехайов: Проблемите в НЗОК бяха същите и преди 5 г.

Д-р Андрей Кехайов: Проблемите в НЗОК бяха същите и преди 5 г.

Д-р Андрей Кехайов

Никой не иска да признае основните проблеми, които съществуват в системата на здравеопазването. Нека да не се прикриват съществените и да се отклонява вниманието например със закона за тютюнопушенето, коментира пред Фрогнюз д-р Андрей Кехайов, президент на ЮЕМФ и председател на сдружение “Български лекар”.

  • Д-р Кехайов, кои са актуалните теми, с които се занимавате тези дни?- От четвъртък до понеделник в Латвия ще се проведе Първи конгрес на руско говорящите страни. Конгресът е посветен на младите лекари. Водещи имена от Русия, Латвия, Беларус, Украйна ще бъдат лектори, които ще говорят по въпросите свързани със специализирани теми в областта на травматологията, хирургията, онкологията. България бе поканена и аз ще водя делегация от 10 човека, между които има и мениджъри на лечебни заведения. В делегацията са включени и лекари без специалност от различни точки на страната.

  • Кои са най-наболелите проблеми, които тегнат над младия българския лекар?

  • Проблемите на младите лекарите, в това число и българските, като цяло са сериозни. В последните години не се прави необходимото по отношение на специализацията и квалификацията им. Необходимо е да се обърне особено внимание на лекарите, завършващи висшето си образование. Миграцията на лекарите се превръща в основен проблем за много страни, не само за България, но при нас особено се задълбочава. Причините, разбира се, са комплексни, в това число и финансови.

  • Какви мерки са необходими за справянето с тях?

  • Трябва да се направи обективна оценка и преоценка на ситуацията в здравеопазването като цяло и в този контекст да бъдат набелязани краткосрочни и средносрочни мерки, които да предначертаят положителна перспектива, оттам и за цялото общество. В крайна сметка въпросът за кадрите и за тези, които работят в сферата на здравеопазването, се отнася до всички. Търсенето на индивидуално решение всеки лекар да намери своето място и професионална реализация в страните от Европейския съюз нито е правилно, нито трябва да бъде толерирано. Нужни са отговорни стъпки на всички институции, които формират политиката в системата на здравеопазването.

  • На какъв етап е здравната реформа и защо вече четири правителства отказват да я завършат?

  • Никой не иска да признае основните проблеми, които съществуват в системата. Що се отнася до промените, които трябва да се случат в здравеопазването, действително се изисква обективен анализ и ясна визия, за тези които формират политиката. Да не се прикриват съществените проблеми и да се отклонява вниманието например със закона за тютюнопушенето. Трябва да се гарантира достъп на населението до здравни услуги, да се осигури качествено медицинско обслужване и адекватно финансиране. Няма система, която да може да се развива без финансиране. Всички други приказки на депутатите са демагогия.

  • Беше ли извършено законово нарушение с отклоняването на милиарди от резерва на касата към общия бюджет от правителството на Борисов, или посегателството над здравеопазването е само морално?

  • По всички закони тези пари не могат да бъдат отклонявани за никакви различни цели от тези на здравеопазването. Последните дни чух ясни въпроси, отправени от сегашния министър Таня Андреева и от току що назначения директор на Националната здравноосигурителна каса Румяна Тодорова, за неправомерно отклоняване на 1 млрд. и 4 млн. лв. от средствата. Този въпрос трябва да бъде дискутиран. Да се разгледат документите и да се разбере защо е било позволено този ресурс да бъде пренасочен. Трябва да се отговори на въпросите кой е подписал тези средства и какво бихме могли в момента да направим. Надявам се, че дискусията ще продължи. Да се потърсят отговори от ръководството на Съсловната организация. За мен това меко казано е престъпление.

  • От години има напрежение между държавните болнични заведения и тези с частно участие. Как е уреден въпросът в развитите държави и можем ли да използваме примера им?

  • Проблемът е, че в условията на равнопоставеност и конкуренция е нормално да има справедливо преразпределение на средства. По-важното е да си дадем отговор какво точно се случва в здравната система, има ли устойчивост и как се разпределят средствата на различните нива на здравната система, а именно средствата по осигуряването на специализираната, първичната и доболничната помощ.

  • Достатъчен брой ли са болниците в страната ни? Министър Андреева преустанови откриването на нови преди въвеждането на здравната карта?

  • Не знам дали решението на въпроса е въвеждането на здравната карта и дали броят на лечебните заведения е много или малко, но очевидно се нуждаем от обективна оценка на ситуацията. В това число да бъде отчетена специфичността на определени региони. Въпрос на отговорна здравна политика е да се намерят механизмите за такава регулация, която да гарантира спокойствие в системата, да осигури възможност на гражданите да имат достъп до лечебните заведения.

-Извършват ли се политически чистки в ръководствата на болниците? Не е ли време проблемите в здравеопазването да бъдат издигнати над партийните интереси?

  • Критериите около които трябва да бъде построен изобщо мениджмънтът в здравеопазването, безспорно трябва да бъдат професионализъм и отговорност, а не политически. Ако не погледнем въпросите обективно и надпартийно, не само че няма да бъдат решени проблемите, но ще се задълбочават.

  • Подкрепяте ли антиправителствения протест? Отразява ли се по някакъв начин върху работата в здравния сектор?

  • Аз мога да коментирам протеста от 2007 г., който се проведе на пл. „Александър Невски”. Тогава в качеството си на председател на Българския лекарски съюз заедно с организацията на сестрите в България, дефинирахме, че има дълбока криза в българското здравеопазване. На този протест излязоха по данни на МВР около 10 500 лекари и сестри. Още след приемането ни в Европейския съюз ние изразихме свободно волята на гражданските структури и поставихме диагнозата на българското здравеопазване. Още оттогава проблемите не са намерили разрешение. – Каква е вашата позиция относно отстраняването на Пламен Цеков като управител на НЗОК? Подкрепяте ли твърденията на левицата за непрозрачност и лошо финансово управление на касата?- Не се чуха убедителни аргументи за неговото освобождаване. Тези, които формират политиката, в това число и българският парламент, трябва да познават добре законите. Фактът, че е подадена жалба до Конституционния съд о повод неговото отстраняване, означава, че са допуснати определени слабости. Проблемите, които съществуват днес в НЗОК съществуваха и преди 5 г. Те не са по-сериозни отколкото бяха. Проблемите възникват сега, защото не бяха решени тогава, когато ние ги поставихме. Затова не трябва да се търси персонална вина.

  • Какъв ще е акцентът на Четвъртия международен медицински конгрес, който ще се проведе между 11-15 септември в Порторож, Словения?

  • Това ще бъде изключително сериозен конгрес на лекарите от Югоизточна Европа с водещи специалисти по основни социално значими заболявания. Конгресът се провежда за четвърта поредна година при особено голям интерес и оценката, която получихме от Европейската акредитационна комисия от Брюксел, е потвърждение за високото ниво. За наше удовлетворение интересът на лекарите също е изключително висок. Темите са в областта на онкологията, кардиологията, трансплантацията на органи, както и въпросите, касаещи здравните системи в тези страни.

Вирни се горе