Антон Стайков: За Хенрик Ким-Рер, графичната новела и четенето между панелите

Антон Стайков: За Хенрик Ким-Рер, графичната новела и четенето между панелите

Хипнотизиращ, стилен, графичен, кинематографичен, изненадващ с интерпретациите си, на моменти мрачен, на момента очароващ, експериментален, провокиращ… Това са само част от определенията, които може да ви връхлетят при съприкосновението със световете на датчанина Хенрик Ким-Рер (Henrik Kim-Rehr, 1964, Одензее), един от най-изявените съвременни комикс художници, който от години работи и живее в Ню Йорк.

За първи път в България негови творби можем да видим във фоайето на Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий”. В никакъв случай не бива да пропускате изложбата „Хенрик Рер. Графични новели”, която ще продължи до 26 юли 2014 г. Неин куратор е Антон Стайков, с когото разговаряме. Той е изследовател на комикса, a преди дни получи националната награда „Христо Г. Данов” в категория „Изкуство на книгата” за „Кратка история на българския комикс” на издателство „Кибеа”.

Г-н Стайков, изложбата на Хенрик Ким-Рем е първата от поредицата авторски експозиции, които ще се случат малко по-късно, по време на големия форум „София Комикс Експо`2014”. Защо започвате отрано, именно с този художник?

По много причини – една от тях бе свързана с дните, в които Хенрик можеше да пристигне за три дни в София. Другата е, че той е много важен автор за развитието на графичната новела през последните 10 години. Ким-Рер не робува на графичното изображение, а разказва ефективно в картини и текст.

Дълги години е сценарист на „Доналд дък”, рисува ежедневния комикс „Ферд’нанд” цели 18 години, рисувал е средновековни и исторически сюжети, има завладяваща творба по „Кървава сватба” на Лорка. Повествованието му е гладко, интересно и драматично. Много държах неговата изложба да бъде ситуирана именно в Националната библиотека, защото неговите графични романи и новели са истински завършени книги.

Страница от сюрреалистичната графична новела на Хенрик Ким-Рер „Посвещение”

Държах да покажем не само рисунките му, но и самите книжни тела, за да могат посетителите да разгръщат, гледат, четат, но за съжаление не се получи. Изложбата не беше подкрепена финансово и се случи с лични усилия, както често става у нас.

Всъщност Хенрик Рер никога не е учил в художествено училище. Започва да учи занаята от самия комикс, от живописта, графиката, киното, фотографията – той има дълбоки познания в историята на изобразителните изкуства и историята изобщо. Той е един задълбочен, интересен човек, бих казал за него, че е истински викинг.

След изложбата в София Хенрик Рер замина за Дания, за да присъства на премиерата на датското издание на последната си книга „Гаврило Принцип – човекът, който промени века”.

Отпътува много доволен и вдъхновен от срещите с колегите от „Проектът Дъга”, студенти и любители на комикса. Беше изключително респектиран от дизайна на плаката и билборда за изложбата, дело на дизайнера Филип Попов.

Експозицията е особено впечатляваща и разнообразна, тя е като странно пътуване из най-доброто от творчеството му. Но все пак бих искала да поставя фокус върху графичната му новела за 11 септември: „Залез над Трайбека” (Tribeca sunset).

За нея той казва: „Нямах избор: за да го преживея, трябваше да напиша тази новела – като любовно писмо до семейството ми, приятелите ми, до града в който живея.”

Всъщност графичните новели, посветени на трагичния ден, са две. Втората е със заглавие „Вторник” (Tuesday). Хенрик споделя: „Европейците реагират с първосигналното: „Терорът дойде и при американците, най-после и те ще разберат какво е. Всъщност Ню Йорк е един обикновен град, пълен с обикновени семейства. Аз исках да напиша любовно писмо до тях”.

И двете творби са за и около събитията на 11 септември, които семейството на Хенрик преживява. Сградата, в която живее, се намира на 200 метра от кулите близнаци. Когато първият самолет се забива в символа на световната икономика, Хенрик пие сутрешното си кафе и не разбира веднага какво точно се е случило. Мисли, че е станал пожар. След часове близнаците се сриват, по същото това време жена му и двете им деца са от другата им страна, някъде навън. Той не знае къде са, живи ли са, настава истински кошмар. След големи перипетии намира близките си здрави и изплашени.

Вирни се горе