Алергиите са огромен социален, икономически и здравен проблем. След 10 години половината от човечеството ще е алергично

Алергиите са огромен социален, икономически и здравен проблем. След 10 години  половината от човечеството ще е алергично

На 15.05.2014 г. директорът на РЗИ – Смолян д-р Мими Кубатева откри работна среща по превенция на различните видове алергии. Причината е в четирикратно увеличените случаи на алергичен ринит при децата от област Смолян през последните години. По покана на здравната инспекция, лектор на срещата бе известния български алерголог и имунолог акад. д-р Богдан Петрунов, който представи пред събралите се в залата на хотел „Кипарис Алфа” над 25 специалисти и ОПЛ от региона ни, същността и значението на алерген-специфичната имунотерапия.

Акад. Богдан Петрунов е един от водещите специалисти в областта на имунологята и алергологията в България и по света. Специализирал е в Чехословакия, Англия, Франция, Холандия и САЩ. Дългогодишен преподавател по имунология и алергология в Медицинския университет в София. Бил е директор на Националния център по заразни и паразитни болести в периода 1993-2009 г. Създател е на първата в България лаборатория по алергия, в която се разработиха и внедриха широко в практиката повече от 200 вида алергенни препарати за специфична диагностика и лечение, с които се сложиха основите на съвременната клинична алергология у нас. Експерт към СЗО по алергология. Изнасял е лекции в Русия, САЩ, Чехия, Канада, Китай, Австралия, Тайван, Индия, Куба, Либия и др. Има публикувани над 200 научни труда. Един от първите носители на почетния знак на БЛС за висок професионализъм; Лекар на годината (2006 г.). През същата година получава най-високото отличие на БАН – Почетния знак “Марин Дринов”, а през 2007 г. става носител на наградата на името на проф. К. Чилов за висок професионализъм и за съществен принос в развитието на българската медицина. Избран е за академик през 2008 година.

Академик Петрунов, има хора, които отричат имунопрофилактиката. Наблюдаваното и в страната ни антиваксинално течение се обяснява с липсата на достатъчна, разбираема за хората и официална информация, което пък провокира страх у пациентите от евентуални странични реакции. Имат ли странични и нежелани реакции алергичните ваксини?

Имунотерапията с такава ваксина се провежда единствено след определяне на конкретния алерген, към който е алергичен конкретния човек. Това е ваксина, която се изготвя специално към установения алерген. Първите два месеца инжектирането се прави два пъти седмично и постепенно се редуцира до един път на месец. Възможно е засилване на определени симптоми( например болни с алергичен ринит да получат по-обилна хрема), но това е нещо, което веднага се коригира от алерголога, следящ лечението и реално няма риск от някакво по-сериозно въздействие върху организма на човека.

Алерген специфичната имунопрофилактика обаче е противопоказна при бременните жени, хората с автоимунни заболявания и някои възрастови групи. Например при пациенти над 70 години не можем да очакваме много добър резултат, поради това , че вече имунната система вече не е толкова гъвкава и не реагира така качествено на стимулите, които ние прилагаме върху нея. По принцип на деца под 3 години също не се прилага имунотерапия, тъй като в тази възраст тя е технически трудно изпълнима.

Какво се случва, ако е допусната грешка при определяне на алергена, а с него е започнала алерген специфична терапия?

Тогава няма никакъв ефект от лечението, но е възможно в такива случаи да се получи допълнителна изкуствена алергизация на болния към алергена, който му инжектират. Това е възможно, но на практика е изключено да се случи, тъй като според медицинските стандарти цялата тази дейност се осъществява само от лекар – алерголог в чиято компетентност са кожно-алергичните проби и съответната имунотерапия. Всеки друг лекар независимо колко добър специалист е не може да установи алергена по симптоми или по прегледа, който ще направи.

Има хора, които при по-лек здравословен проблем предприемат самолечение. Какви са рисковете при самолечение на алергии?

Съществуват много сериозни рискове. Едно алергично заболяване може да започне много невинно, но в последствие така да се развие, че да предизвика алергичен шок и дори смърт. При някои хора обикновено след консумация на дадена храна може да се появи сърбеж по тялото или обрив, които отминават, но оставят спомен в организма и ако не се открие каква е причината е много вероятно при една следваща консумация на същата храна да се развие тежка алергична реакция.

Една от причините за увеличаващия се брой на алергичните хора в света е некомпетентното и безконтролно използване на антибиотици и други лекарствени средства по пътя на самолечението. При завишен прием на медикаменти ( особено на антибиотици) могат да възникнат различни реакции – гадене, повръщане, обрив по тялото, затруднено дишане, оток на лицето. Някои хора си мислят „Ще спра антибиотика и всичко ще престане”. Да, действително нещата отшумяват, но при следващ прием на медикаменти може да се стигне до шок, който да е дори смъртоносен. Ето защо при наличието на определени реакции на организма, пациентите трябва задължително да потърсят мнението на алерголог. Трябва да знаят, че за антибиограмата е задължително условие за провеждането на качествено антибиотично лечение. Приемът на антибиотик, който няма никаква ефективност, също може да доведе до алергизация.

Анализът на здравословното състояние на децата и учениците в област Смолян показва четирикратно увеличение на случаите на алергичен ринит при децата. Каква би могла да бъде причината според Вас?

Трудно е да преценя. Но считам, че има голямо значение правилното диагностициране и регистриране. Когато в определен регион работи добър алерголог, той много по-често открива такива случаи. А когато не се откриват, те не се и регистрират. В Смолян няма нещо особено, което да бъде специфичен фактор, така че обяснението за мен е, че тези случаи ги е имало и преди, но сега се установяват, диагностицират и лекуват по-добре.

Какво бихте посъветвали родителите?

Това, което бих препоръчал на родителите е да не допускат децата им да са с наднормено тегло или затлъстяване, защото пълните деца са повече предразположени към дихателни алергии. Неблагоприятно въздействие оказва още неправилното хранене – прекомерната употреба на сладкиши, мармалади, конфитюри… Децата трябва да избягват консумацията на шоколад и на ядки, които са силно алергизиращи. При дете с установена алергия ( независимо към какво) не трябва в дома да се отглеждат домашни любимци – котки, кучета или рибки. Не рибките, а тяхната храна също е един много силен алерген. От значение е и мястото, където детето спи. В стаята му трябва да има по-малко мебели, мокети и килими, които задържат праха и микрокърлежите.

Хората трябва да знаят, че алергиите са огромен социален, икономически и здравен проблем. След 10 години половината от човечеството ще е алергично. А това е голямо предизвикателство не само към лекарите, но и към цялото общество.

Вирни се горе